Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Lakodalomba castingoltak - galériával

Szeged - Háromszáz néptáncossal mutatják be nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon a Hegyen-völgyön lakodalom című darabot. Harminckét párt Szegedről válogattak be a produkcióba – a szombati castingra mi is ellátogattunk.
Hű, de sokan vannak! – kiáltott fel egy fiatal fiú, amikor szombat délelőtt megérkezett a Szeged Táncegyüttes bázisára. Valóban, a próbatermet meglehetősen nehéz volt megközelíteni, a hatalmas udvar ugyanis tele volt izgatottan várakozó jelentkezőkkel. A meghallgatás helyszínén pedig egy gombostűt sem lehetett leejteni: több tánccsoport is bent volt egyszerre, hogy bemutassák tudásukat Novák Ferenc Tata Kossuth-díjas koreográfus-rendezőnek.

A Szeged Táncegyüttes öt gyerekcsoportjából több mint száz 6 és 10 év közötti néptáncos jött el a Hegyen-völgyön lakodalom című szabadtéris produkció válogatására. A csoportos bemutató után egyénileg is megmutathatták tudásukat azok, akiket tanáraik különösen tehetségesnek gondoltak. Közel sem volt elég azonban a szép előadás: énekelni és szöveget mondani is jól kellett tudnia annak, aki a főbb szerepek valamelyikére vágyott.

- Nem baj ám, ha nem vagy hamis – mondta mosolyogva Novák Ferenc egy fiúnak, akinek nem igazán sikerült eltalálnia a hangokat. – Rendben, nem te leszel a nagy tenorista – ültetett le egy másikat. – Biztos, hogy nem tud énekelni? – kérdezte újabb pár perccel később elkeseredve, a tanárok felé fordulva. Látszott, nagyon tetszik neki, amit a kiválasztott fiútól a táncparketten látott, hangja viszont nem volt túl sok. A következő fordulóban, a szövegmondáson újabb fiatalemberek véreztek el, a rosszul látóknak pedig még azt az akadályt is sikeresen kellett venniük, hogy csak szemüveg nélkül táncolhattak.

De a lányoknak sem volt egyszerű dolguk: aki a kiválasztott fiúknál magasabb volt, egyből kiesett a rostán. – Örülünk, hogy ilyen szép nagyra nőttetek, de ez egy gyereklakodalom lesz kicsi lányokkal és kicsi fiúkkal – kért elnézést a csalódott táncosoktól a rendező.

Lakodalomba castingoltak. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

- Nagyon jók a gyerekek – összegezte tapasztalatait Novák Ferenc. Arra a kérdésre, hogy milyen szempontok alapján választotta ki a szereplőket, azt mondta: mivel nagy színpadról van szó, látnia kell a táncos szemét és arcát. – És persze jól tudjon énekelni és táncolni, valamint ne legyen félénk – tette hozzá.

Végül 14 gyerek kapott lehetőséget arra, hogy a Dóm téri színpadon valamelyik főbb szerepet – a menyasszonyt, a vőlegényt vagy a papot - eljátszhassa. Novák Ferenc azt javasolta, legyen kettős szereposztás, hogy ki mit alakít, annak eldöntését azonban rábízta a tánccsoportok vezetőire.

- Örülök, hogy bekerültem – mosolygott a válogató után a casting legkisebb résztvevője, a hatéves Földesi Orsolya. Hozzátette: azt se bánja, hogy az előadások miatt késő estig fent kell majd maradnia.

Gombos András, a Szeged Táncegyüttes művészeti vezetője is elégedett volt a válogatás eredményével. Hozzátette: aki megjelent ezen a napon, mindenki szerepel majd a produkcióban, a kérdés csak az volt, a főbb szerepeket kik alakítják. Rajtuk kívül 25 felnőtt párt válogattak még ki szombaton. Ők csatlakoznak majd a Honvéd Táncszínház és a Bihari János Táncegyüttes csapatához és keltenek életre a Dóm téri színpadon egy hamisítatlan galgamácsai lagzit.

Olvasóink írták

  • 2. USB 2012. március 12. 09:05
    „castingoltak-szép Magyar szó!”
  • 1. csafe 2012. március 11. 14:28
    „Nem akarok hinni a szememnek! Tényleg az 1972-73-ban megrendezett Hegyen-völgyön lakodalom újra rendezése lesz? Mekkora siker volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 milliós cigarettafogás Röszkénél

Három járműben elrejtve összesen több mint 14 ezer 500 doboz csempészett cigarettát találtak a pénzügyőrök Röszkénél. Tovább olvasom