Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Lakodalomra hangolt néptáncfesztivál

Szeged - 25. alkalommal rendeznek július 6-ától 14-éig nemzetközi néptáncfesztivált Szegeden. 1966 óta – néhány kivételtől eltekintve – kétévente hívják össze a Kárpát-medence különféle tánccsoportjait a Tisza-parti városba – hangzott el az eseményt bemutató tegnapi sajtótájékoztatón.
Simoncsics János fesztiváligazgató, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumának titkára elmondta: az idei gála témája a lakodalom. A fesztivál csúcspontja a Novák Ferenc rendező-koreográfus által újjávarázsolt Hegyen-völgyön lakodalom című gálaműsor, amelyet július 13-án és 14-én láthat a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége. Nem először rendeznek óriási lakodalmat a Dóm téren, hiszen 1972-ben, 1973-ban és 1982-ben is nagy sikerrel mutatták be ezt a produkciót. Simoncsics szerint a hagyomány változatlan, a táncosok és a zenészek viszont nem ugyanazok. Több mint 300 táncos járja majd a lakodalmast csillagtetős színpadon.

Lelkesen próbáló gyerekek: lakodalomra hangolt néptáncfesztivál. Fotó: Frank Yvette (galéria9

Novák Tata válogatása alapján öt külföldi együttes kapott meghívást a táncos seregszemlére: a kassai Zeleziar Folklóregyüttes, a marosvásárhelyi Muresul Táncegyüttes, a szamosújvári Kaláka, az eszéki Osijek 1862 és a bácska-topolyai Vuk Karadzic Táncegyüttes. A magyar csapat gerincét két budapesti csoport, a Bihari János Táncegyüttes és a Vasas Művészegyüttes Tánckara alkotja. A Szeged Táncegyüttes három csoporttal képviselteti magát a nemzetközi eseményen, az idősebb táncosokat pedig a Délikert Napsugár Táncegyüttes és a Nosztalgia Népitánc Együttes adja.

Július 6-án 17 órakor menettánccal nyit a 25. Nemzetközi Néptáncfesztivál. A Reök-palota elől indulnak a csoportok, majd a Kölcsey, Kárász utca, Széchenyi tér, Vár utca útvonalon érnek a Móra-múzeum elé, ahol a megnyitóünnepséget és az utcai vigasságokat tartják. Július 6-án és 7-én este fél 9-től folklórbemutatókat adnak elő az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, a belépés díjtalan. Július 8-án 18 órakor „tájolnak" a külföldi együttesek szegedi és környékbeli művelődési házakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öttagúra bővült az IKV igazgatótanácsa

Háromról öttagúra bővült a városi tulajdonú IKV Zrt. igazgatótanácsa. Erről pénteken határozott zárt ülésén a szegedi közgyűlés. Tovább olvasom