Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Lakóparkszigetek a város térképén

A városképet ma már meghatározzák azok a lakóparkok, amelyek az elmúlt hét év során épültek Szegeden. Miközben sokan a lakótelepekhez hasonlítják őket, eddig mindegyik betelt. A jelenleg stagnáló lakáspiac azonban befolyásolja az ugrásra készen álló beruházókat.
Szeged első úgynevezett lakóparkja Franciahögyön épült. Fotó: Schmidt Andrea
A Franciahögy volt az az első szegedi lakópark, amelyen keresztül az emberek megismerkedhettek az újfajta „tömeges" lakásépítéssel: azzal, hogyan épít egy beruházó és kivitelező egyszerre, viszonylag kis területen, viszonylag olcsón korszerű társasházi lakásokat. Mint ahogy azt Lobozár Józseftől, a beruházó Reál Hungary Rt. értékesítési vezetőjétől megtudtuk, hét évvel ezelőtt kezdődött az építkezés, csak az első ütemben közel hétszáz lakást adtak el. Folyamatosan épül be a Vadaspark lakóparkjuk is, amelyben a lakások száma meghaladja majd az ötszázat. Lobozár József nem tart attól, hogy telítődik a piac, és nem sikerül értékesíteni az újabb otthonokat tervezés alatt álló lakóparkjukban, amely a Hafner-fatelep helyén, az Etelka sori pálya mellett épül majd. Az a véleménye, az emberek szívesen vásárolnak lakást egy megbízható cégtől, és szerinte, ha értékarányos az ár, akkor minden lakás eladható.

Másképp látja a piaci helyzetet Bozsó Miklós vagyonértékelő és ingatlanszakértő, a LIMIT Kft. ügyvezető igazgatója. Úgy véli, mivel a korábbi években már azok is vásároltak lakásokat, akik csak beruházni szerettek volna, alaposan lecsökkent a fizetőképes kereslet. Szerinte várni kell, amíg újra „generálódnak az igények". Bozsó véleményét támasztja alá, hogy nem kezdődött el az építkezés a volt Gyevi temető helyén, ahol a deákvárosi lakópark épülne, s ugrásra készen várakozik az újszegedi, a volt lőtér helyére tervezett lakópark is.

Ami a nevek mögött van

Szegeden nincs a szó szoros értelmében vett lakópark, hiszen az – Novák Péter építész szerint – egy zárt, őrzött területen lévő ingatlanegyüttest jelent, ahol közösségi funkciókra alkalmas létesítményeket, például uszodát is létrehoznak. A klasszikus lakóparkokra Budapesten találunk példákat. A szegedieket az jellemzi, hogy egy beruházó szabályozott beépítéssel rövid idő alatt húzza fel a házakat. Ezeket mégsem hívjuk lakótelepnek: a szó foglalt, ugyanis a házgyári technológiával a múlt rendszerben épült városrészeket nevezzük így. A szegedi lakóparkok a korszerű anyagok, az egyedi tervezési lehetőségek miatt a lakótelepeknél jóval magasabb színvonalúak.

A szakértő a Marostő két ütemében épült városrészeket is a lakóparkok közé sorolja, annak ellenére, hogy ott zömmel családi házak épültek. Ezek azért telnek meg gyorsan, mivel Szegeden kevés a telek. A telekínség miatt költöznek majd sokan a Fő fasor meghosszabbításának tekintett, de már Deszkhez tartozó, közművesített lakóparkba is, ahol az újszegedi, átlagosan és négyzetméterenként 20 ezer forintos telekárakhoz képest egyharmad áron, 5-6 ezer forintért lehet területhez jutni. Telekügyben megmozgatja majd a piacot a most árusításba kezdett Kállay Liget Lakópark Kft., amely újszegedi árakon, átlagosan 20 ezer forintért kínál egy négyzetmétert a nevét viselő területen. Vass István ügyvezető igazgató elmondta, kizárólag telkeket adnak el, kivitelezéssel nem foglalkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden több mint 50 ovi várja a gyerekeket

Szegeden az önkormányzat 53 tagóvodát működtet. A szülők ezekben a hetekben döntik el: hol töltse az… Tovább olvasom