Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Lakott helytől távol legyen - a nevelőotthon költözése újra a közgyűlés előtt

Szeged - Visszacsinálná az Árpád nevelőotthon költözését Juhász Gyula, Tápé önkormányzati képviselője. Erre vonatkozó előterjesztését is tárgyalja a közgyűlés pénteken.
A Fidesz-KDNP képviselője előterjesztésében többek között egy minőségbiztosítási ajánlásból idéz, amely a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások lakhatási körülményeivel foglalkozik. Nem először hivatkozik az ajánlásra, egy 2009. júniusi sajtótájékoztatóján is erre támaszkodott.  Az ajánlás egyébként 2007-es, abból törvény nem született. 

Ebben többek között az szerepel, hogy bár ahhoz, hogy a „lakhatást nyújtó szociális intézet lakói – minél jobban csökkentve az esetenként kényszerűen meglévő szegregációt – a település egyenlő jogú polgáraiként részt vehessenek a lakóközösség életében, az intézménynek a település lakóövezetében, nem pedig attól távol kell épülnie." Viszont kivétel lehet ez alól a speciális gyermekotthon, mert az „olyan súlyos beilleszkedési zavarokkal küzdő gyermekek számára biztosít lakhatást, ahol éppen az a cél, hogy az intézmény lakott helytől távol legyen, így a gondozottak korábbi deviáns kapcsolataikat és függő életmódjukat nem tudják működtetni."

Ilyen volt felújítás előtt a Budai utcai épület. Fotó: Schmidt Andrea
Ilyen volt felújítás előtt a Budai utcai épület. Fotó: Schmidt Andrea


Mi a jobb, ha integrálódnak, vagy ha lakott helytől távol helyezik el a 16, átmeneti ellátásban részesülő állami gondozott, tanulási nehézségekkel küzdő fiút? – kérdeztük Szűcs Pétert, a nevelőotthont működtető szegedi Waltner Károly Otthon igazgatóját.

– Ezt csak adott gyerekre lehet megmondani, csoportra nem. A csoport összetétel ráadásul változik – mondta a vezető, aki beszélt arról is, hogy az integráció uniós norma, és e szerint, aki rossz hatással van a közösségre, azt kiemelik abból, és egyedül kerül nevelőszülőkhöz, de nem a teljes csoportot különítik el. Az otthonban lakó gyerekek többsége különben néhány év után vissza kerül a családjához.

A fiúk mindegyikének van tanulói jogviszonya, de nem mindegyikük jár iskolába, van, aki magatartása – rossz, nem jó – miatt magántanuló.

A nevelőotthon lakói a tervek szerint karácsonyra már a Budai Nagy Antal úton létesült új otthonban lakhatnának. A gyerekek nemrég megnézték a házat, Solymos László alpolgármester szerint alig várják, hogy beköltözhessenek, a fiúk lapunknak pedig azt mondták: minden sokkal szebb, mint a Szőregi úton.

A gyerekek megnézték a házat. Fotó: Schmidt Andrea
A gyerekek megnézték a házat. Fotó: Schmidt Andrea

A leendő szomszédok már nem ennyire lelkesek, mint Juhász Gyula az előterjesztésben leírja: „Tápé városrészben korábban soha nem tapasztalt nagyságú társadalmi feszültséget, közösségi ellenállást váltott ki" a költözés. A fent említett sajtótájékoztatón a képviselő közölte: 1280 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a költözés ellenzői.

Bár a 120 millió forintos átépítés megtörtént, a képviselő mégis azt javasolja, hogy a speciális gyermekotthon maradjon a jelenlegi helyén, a Szőregi úton. A Budai Nagy Antal utcában a felújított épület szociális gondozási célját pedig szerinte újra kellene definiálni. Korábban elhangzott: idősek otthonának jobban örülnének a környéken lakók.

Juhász Gyula a minőségbiztosítási ajánlás más részeit is idézi, például azt, amely szerint „a gyermekotthonok esetében kiemelt szempont, hogy egészséges környezetben, forgalmas közúttól lehetőleg távol helyezkedjen el." A Budai Nagy Antal utca – érvel a képviselő – azonban a Maroslelén át Makóra vezető országos főközlekedési útvonal, ezért jelentős az átmenő forgalom. Ezen kívül az épület 200 méteres körzetében két kocsma is van.

A képviselő megkeresésünkre elmondta: az előterjesztéssel kapcsolatos kérdésekre csütörtökön válaszol, akkor tart a témában sajtótájékoztatót.

Juhász az előző ciklusban is többször felszólalt a nevelőotthon Tápéra költöztetése ellen, a városvezetés pedig többször hangsúlyozta: az erről szóló előterjesztést korábban egyhangúlag szavazta meg a közgyűlés, azaz Juhász Gyula is igennel voksolt.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. balidoki 2010. december 11. 09:29
  „Juhász képvielőnek/erre a titulusra nem szolgált rá/az ötlete,mint kereszténydemokrata több mint furcsa.
  Ötlete szerint,tehát ki ezekkel a fiúkkal egy lakatlan szigetre,hogy megegyék egymást?!!Az LMP-és képviselő
  meg zsigerből a jobb oldal mellé húzott.Remélem,hogy Bohács, Póda és B.Nagy "urak"majd zsebből kifizetik,Juhász úrral egyetemben a 120 millát.”
 • 32. novaklaszlo56 2010. december 08. 18:40
  „Dehogyisnem érted, Elendur! De ne törődj vele! Ne pazarolj egyetlen joule kalóriát se az ilyen megjegyzésekre, mert az erődre máshol, más irányban van szükség! De ott nagyon! :)”
 • 31. GondaIstván 2010. december 08. 12:56
  „A ház felújítása uniós pályázatból történt. Ha nem a pályázatban leírt funkciót tölti be min. 5 évig, akkor vissza kell fizetnie a városnak a pénzt. Mivel annak idején a pályázatot a közgyűlés egyhangúlag megszavazta, ezért a város nem hibás a meghiúsulásban. Ha a petíciót aláíró lakók most másképpen gondolják, és fejenként összedobják a 100-100 eFt-ot, már össze is jött a visszafizetendő összeg.”
 • 30. Elendur 2010. december 08. 12:02
  „25. Szilléri!

  Bocs, de ezt most nem értem, elmagyaráznád nekem?

  Előre is köszi:

  Elendur”
 • 29. GAgyi 2010. december 08. 07:48
  „" A Budai Nagy Antal utca - érvel a képviselő - azonban a Maroslelén át Makóra vezető országos főközlekedési útvonal, ezért jelentős az átmenő forgalom.

  Az igazmondó Juhász :)

  Gyula! Te KDNP-s képviselőként a keresztényi értékrendet kellene képviselned nem? A gyermeknevelés szentségével ez a hadjárat hogyan egyeztethető össze??????? Ja a Zemberek ezt akarják???”
 • 28. novaklaszlo56 2010. december 07. 23:25
  „5., Szilléri!
  Akár mindegyiküket, ha megkapom az ellátásukhoz szükséges anyagi eszközöket! Az is igaz, hogy neked egyet se adnék, még tíz percre se! Sőt, a közelükbe se engednélek téged, drága jó ember!

  Kedves Logaritmus!
  Így van. A jobb érzésű embernek a talpa is ökölbe szorul, lassan az egész országtól, úgy, ahogy van... De ezt a kis helyreigazítást, kérlek, engedd meg és nézd el nekem: ezek a srácok nem betegek - hacsak nem tekintjük betegségnek azokat, a lelkük mélyéig ható, főleg érzelmi bázisú traumákat, amelyeket jelenleg is elszenvednek miattunk, s amelyek megnehezítik, illetve sajnos sokuk számára hosszú távon lehetetlenné is teszik a beilleszkedést a "normális" (??) társadalom vérkeringésébe...

  Nem baj, srácok! Ne hagyjátok magatokat! Nem mindenki kíván benneteket a pusztába! Egyébként meg nem is az a legfontosabb - ha nem is lényegtelen -, hogy hol laktok mostanában.
  Fogakat összeszorítani, suliba járni, tanulni, mint a gép! És ehhez minden, felajánlott segítséget elfogadni! Ez a lényeg! Hajrá! Semmivel sem vagytok rosszabbak, értéktelenebbek, mint bárki más! Én (régóta) tudom ezt, ti még nem. De ha keményen hajtotok - tudom azt is, hogy ez pokolian nehéz -, akkor ti is érezni és tudni fogjátok ezt, nem is olyan sok idő múlva. Senkinek se higgyetek, aki ennek az ellenkezőjét akarja elhitetni veletek! Világos?! Ajánlom, hogy az legyen, mert különben... ;) :)
  Nna, azé!
  Tegyétek a dolgotokat gőzerővel, semmi egyébbel ne törődjetek, ez a lényeg, sőt ez minden. Szőregi út, vagy Tápé..., egyre megy, mert nem ez a lényeg, vili? :)
  ({) -így, férfiasan.”
 • 27. Natasa 2010. december 07. 22:56
  „"...Gyámhivatal december 1-i hatállyal megszüntette a működési engedély megszerzését célzó eljárást, mivel Szeged önkormányzata a többszöri halasztás ellenére sem tudta a működéshez szükséges hatósági engedélyeket megszerezni. Ez pedig azt jelenti, hogy a Budai Nagy Antal u 51. sz. ingatlanon a speciális gyermekotthon nem kezdheti meg működését. .."

  Nem ez a lényeg? Nem ezzel kell kezdeni a dolgot. A nagy mutogatások közepette, nem követett itt el valaki hibát?”
 • 26. coke 2010. december 07. 20:58
  „23. hozzászólás rozator 2010.12.07. 19:29
  Nyilván nem tudok mondani, mert nincs. A hozzászólásom nem is a nagy áruházról szólt elsősorban, hanem a telekspekulációról. A multinacionális áruházakról meg az a véleményem, hogy szükséges rossz. Annyit engedjünk be Szegedre amennyit feltétlenül muszáj. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez a telek a legjobb hely erre. Ha már feltétlenül kell arra a környékre ilyen áruház akkor inkább Szeged és Deszk közé kellene tenni, mert úgy nagyobb területet szolgálhatna ki. Mire megépülne, addigra már az M43 is kész lenne és a régi szőregi úton kényelmesen 5 perc alatt el lehetne érni. Ha erre a telekre épülne valami nagy forgalmú dolog akkor a hidak forgalma is tovább nőne és az már elviselhetetlen lenne.”
 • 25. szilléri 2010. december 07. 20:50
  „13. hozzászólás Elendur 2010.12.07. 12:29
  Véleményed nem számít, tekintettel arra, hogy főállású cigány fajvédő vagy. Legalább is a ,,nacionáléd szerint " !”
 • 24. na_mit_talaltam 2010. december 07. 20:49
  „Azért valami nagyon nem stimmelhet. A Gyámhivatal leállította az eljárást, mert az Önkormányzatnak semmi ilyesmire nincs meg az engedélye. <moderálva sértő>”
 • 23. rozator 2010. december 07. 19:29
  „21. coke 2010.12.07. 18:49! Mondj légyszives egy ujszegedi nagyáruházat!”
 • 22. sóska66 2010. december 07. 19:20
  „Ez kérem diszkrimináció a fiatalokkal szemben. Sajnálom őket, hogy egy tisztességtelen játszma áldozatai lesznek.”
 • 21. coke 2010. december 07. 18:49
  „Igazad van Mathiasking. Valóban a telek a lényeg. Át akarják játszani egy "tisztességes " üzletembernek aki áruházat akar oda építeni. Nem az áruházzal van a baj, -bár szerintem arra sincs már szükség mert a kicsik mind meghalnak-, hanem azzal, hogy a város, vagyis az adófizetők, vagyonát elherdálják. Legyen nyilvános verseny a telekre profilkötöttséggel és valóban az vigye el aki a legtöbbet adja érte, ha már muszáj eladni. A gyerekek kérdéséhez nem tudok hozzászólni, mert nem értek hozzá, de csak a vak nem látja, hogy nagyon kilóg a lóláb a magyarázatoknál. A képviselőinket azért fizetjük, hogy a város érdekét szolgálják! Ja a polgármestert is!”
 • 20. Mathiasking 2010. december 07. 18:11
  „A lényeg nem ez, hanem a Szőregi úti telek! Nézzétek meg, hogy kik azok akik majd ezt a telket a felosztás után kapják illetve v"veszik". A Borostyán utcában már lehet ízelítőt látni belőle. Mind-mind "tisztessége" üzletember.”
 • 19. nagyi17 2010. december 07. 16:41
  „szilléri. Elképzelem,hogy mennyire ismerheted az ilyen gyerekeket. A félreértések elkerülése végett én igen mivel hasonló helyen dolgozom. Nem kell őket elítélni abba kellene belegondolnod, hogy egyik sem kérte, hogy ilyen problémával szülessen, és még lehet a te gyereked, unokád stb is ilyen. Valyon akkor is kirekesztett életet kívánál nekik?
  Volt már a 90-es évek végén hasonló vita, szavazásgyűjtés Derekegyházán ott ertelmifogyatékosok lakóotthona ellen tiltakozott a falu, Jelenleg 3 lakóotthon van és nincs semmi probléma az itt élőkkel, szépen beilleszkedtek.”
 • 18. sziszka1 2010. december 07. 15:42
  „"A Budai Nagy Antal utca - érvel a képviselő - azonban a Maroslelén át Makóra vezető országos főközlekedési útvonal, ezért jelentős az átmenő forgalom." végül is a 43-on nincs is forgalom, a sok kamiont csak bebeszélik a képzeletünkbe! szánalmas ez a képviselő!
  Gondolom ugyanígy félre magyarázta a gyermekotthon lakóit is a "közösségnek"!”
 • 17. N.P. 2010. december 07. 15:22
  „"1280 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a költözés ellenzői. " - ez semmit sem jelent! A Cserepes sori cigányok Kecskésre költöztetése ellen is folyt aláírás gyűjtés - most a téma a kutyát sem érdekli! Véget ért a választás.... majd 4 év múlva.....”
 • 16. rozator 2010. december 07. 15:11
  „,ráadásul hithű katolikus,fiatal művelt ,iskolázott " Biztos nem kevered valakivel?”
 • 15. rókus1 2010. december 07. 15:03
  „szégyen és gyalázat a képviselő érvelése,ráadásul hithű katolikus,fiatal művelt ,iskolázott ember!!!
  számomra teljesen érthetetlen részéről az ellenségkép,az ördög megjelenítése ezekben a gyerekekben.
  TOLERANCIA! ,befogadás elősegítése,az esetlegesen várható problémák megbeszélése,kiszűrésének lehetősége,együtt működés az ott dolgozókkal ,gyerekek bevonása a falu életébe,ezzel kapcsolatba tett,tervezett lépések,intézkedések....,helyében én ilyesmin törném a fejem. így majd az előre nem látható és a remélhetőleg alaptalanul előre vetített problémák, bajok is jobban kiszűrhetőek lennének.”
 • 14. rozator 2010. december 07. 14:35
  „Vissza őket a szőregi útra! Csendes nyugodt forgalommentes környék! Meg vissza a paprikapiacot a Roosevelt-térre, a Hafnert a Tisza-partra,a Lenin-szobrot meg a Rákóczi-térre stb......!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-parti a Dóm téren

A szakadó esőben sem tévedt el a Mikulás hétfő délután, amikor a Dóm téri bálaszínházban a Délmagyarország Kiadó munkatársainak gyerekei várták. Tovább olvasom