Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Lakva derültek ki a kisszínház hibái

Használat közben derült ki, hogy tánc és próza nehezen fér össze a tavaly átadott szegedi kisszínházban. A balett-teremben nem tudnak próbálni, amikor előadást tartanak a színpadon. A nézőtér első két széksorát a direktor kivetetné, a tervező viszont marhaságnak tartja ezt.
A direktor az első két sort bontatná le. Felvételünk a tegnapi próbán készült. Fotó: Karnok Csaba
Az évekig tartó rekonstrukció után tavaly májusban átadott szegedi kisszínházat több mint egymilliárdos költséggel újították fel. Mostanra több olyan problémával szembesültek az épület használói, ami szerintük akadályozza a zavartalan alkotómunkát.

Székhelyi a rossz adottságokról

– Ha próbát tartanak a tetőtéri balett-teremben, a táncosok minden ugrása erősen hallatszik a nézőtéren is. Ez nagyon zavarja az előadásokat – állítja Székhelyi József színidirektor, aki szerint nehéz összefésülni a két tagozat együttműködését. – A balett-terem padlója úgy viselkedik, mint egy dob hártyája. Volt olyan Dulszka-előadás, amikor a nézők azt hitték, hogy földrengés van, annyira hallatszott a dübörgés. Az ügyelő kétségbeesetten rohant fel megkérni a táncosokat, hogy hagyják abba a próbát. Rossz adottság az is, hogy az első két sorból csak merev nyakkal lehet látni az előadást. Az oda szóló jegyek eladhatatlanok. Ezért – és a mozgássérült nézők elhelyezése érdekében – az első két széksort kivesszük majd.

Próbálják a Kényes egyensúlyt – a kisszínház első két széksorát a színigazgató kivetetné, a tervező szerint ez marhaság. Fotó: Karnok Csaba
Juronics az ideális helyzetről


– Számunkra az lenne az ideális, ha délelőtt négy, este pedig három órán át próbálhatnánk. Ez lehetetlen, mert alkalmazkodnunk kell az előadásokhoz – mondja Juronics Tamás, a balettegyüttes vezetője.

Székhelyi József nem keres bűnbakot, úgy véli, a problémák elsősorban az épület rossz adottságaiból fakadnak. A munkarend összefésülésével kell orvosolniuk a feszültségeket. Az első két sor székeit nem akarják kidobni, hanem készítenek a felhasználásukkal egy mobil nézőtéri egységet, amit a színpadra is fel lehet majd rakni. Így a hagyományos kukucskaszínháztól eltérő előadásokat is csinálhatnak majd. Ez egyelőre csak terv, nincsenek még pontos számítások, mennyibe kerülne.

Rantal a rendeltésszerű használatról

Az épület átalakításának megálmodója, Rantal János építész szerint a problémák nem tervezési hiányosságokból adódnak. – Rendeltetésének megfelelően kellene használni a kisszínház tereit. A színpad fő játéktere a zsinórpadlás alatt van, a süllyeszthető zenekari árok csupán külön rendezői kérésre kapcsolódik hozzá előszínpadként. Ha ezt is használják – miként az első két darabnál történt –, akkor az első két sor látási viszonyai valóban rosszabbak. De ezért még nem kell kiszedni a széksorokat. Ez egy marhaság! Nem fogom megengedni – hangsúlyozza az építész, aki szerint az első sor jobb oldali nyolc széke bármikor gyorsan lecsavarozható, és ott gond nélkül elhelyezhetők a mozgássérültek. A balett-terem pedig eredetileg a színház és a szabadtéri próbatermének készült, menet közben változtak meg az elképzelések. – Egy 12 méter fesztávolságú szerkezet alkalmatlan arra, hogy egy időben elviseljen egy dinamikus, ritmikus terhelést, ugyanakkor alatta előadást is tartsanak. Tessék a balettpróbákat akkor tartani, amikor nincsenek előadások – mondja Rantal János.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgépek rohama

Sok üzlet nem merte használni pénztárgépét, amíg nem állították át rajta a 25 százalékos áfát 20-ra.… Tovább olvasom