Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Laluska Zsuzsa vasember lett

Szeged - Minden triatlonos álma, hogy legalább egyszer teljesítse a világ egyik legnagyobb erőpróbáját, az ironman versenyt. A szegedi Laluska Zsuzsa 24 évesen lett korosztályos magyar bajnok. Teljesült az álma.
Az ironman (magyarul vasember) szó a világ minden pontján ugyanazt jelenti férfiaknak és nőknek is: 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás után 42,195 kilométer maratonfutás a lehető legrövidebb idő alatt. A szegedi Titán Triatlon Club versenyzője, a 24 éves Laluska Zsuzsa mindezt 11 óra 33 perc alatt teljesítette idén Nagyatádon. Ezzel az eredménnyel a legfiatalabbak korosztályában, a 20–24 évesek között magyar bajnok lett, míg az abszolút női mezőnyben 7. helyezést ért el. A versenyzők idejét a bokára erősített chippel mérik; nemcsak a három sport ideje számít, hanem a részidők és a az egyes „tusák" közötti váltás percei is.

Adóellenőrként dolgozik a magyar bajnok. Fotó: DM/DV
Adóellenőrként dolgozik a magyar bajnok.
Fotó: DM/DV

Mi hajtja a 24 éves lányt?

– Egyszerű a válasz. Leírhatatlan érzés célba érni az ironmanen, semmihez sem tudnám hasonlítani azt a pillanatot, mindig életem egyik legnagyobb élménye lesz – meséli a fiatal magyar bajnok. Hozzáteszi: felemelő együtt versenyezni 10–20- szoros vasemberekkel, ráadásul idén volt egy hetvenéves célba érkező is. „Nagyon felnézek ezekre az emberekre." Az élete pedig így teljes, semmiről sem kell lemondania. Úgy gondolja, ha valaki akarja, és tesz is érte, megtalálja az arany középutat. Ebbe Zsuzsánál belefér a család, az adóellenőri munkája, a barátok, a sport, valamint természetesen a pihenés és a hobbi is.

– Kívülről monoton lehet az úszás, a maratonfutás és a kerékpározás, mint minden állóképességi sport. Pont emiatt én sem űzném külön-külön egyiket sem, viszont a hármat együtt, a triatlont akár életem végéig is – vallja a filigrán sportolónő. – Attól igazán szép, hogy nemcsak a jó úszókról, kerékpárosokról, futókról szól, hanem a gyors átöltözésről és arról is, miként készítjük fel a szervezetünket arra, hogy minimális idő alatt alkalmazkodjon a háromféle mozgáshoz. Balla Péter és Farkas István vezetésével heti 8–10 edzésen veszek részt, de ha edzőtáborozunk, a napi 3 tréning sem ritka, valamint szükség van a kombinált edzésekre is.

Laluska Zsuzsa leggyengébb száma az úszás, de szerencsére az ironman versenyen a két befejező szám a hangsúlyos, úgyhogy ezekre készült különösen. Nagy segítség volt számára, hogy a szegedi kerékpárosokkal készülhetett a biciklizésre. Meglepetésként érte a szegedi triatlonost, hogy az úszás jobban sikerült neki a Gyékényesi-tóban, mint tervezte, 1 óra 4 perc alatt tette meg a távot. A biciklizésre 6 órát szánt, hogy „kényelmes tempójával" tartalékolni tudja az erejét a 42 kilométeres futásra, ami be is jött. Így a futást viszonylag pihenten, kellőképpen bemelegedve kezdte el, ami nagyjából 25 kilométeren át jól is ment. Az utolsó 17 kilométer volt a keményebb. Az álma azonban, hogy 12 órán belül célba érjen, teljesült.

Olvasóink írták

 • 12. gszki 2011. szeptember 16. 08:07
  „..Bár személyesen már megtettem, itt is: Gratulálok! :)

  és:

  "8. nagykotta 2011.09.13. 08:49" => Így van pontosan.”
 • 11. tol 2011. szeptember 13. 23:38
  „eszméletlen teljesítmény; minden elismerésem. A triatlonhoz, meg főleg a vasemberes változathoz egy külön lelki alkat szükséges, meg persze speciális felkészülés. Más. A tüdő összenyomása meghökkentett. Ez az elképzelés rendkívül léc alatti.”
 • 10. szeti 2011. szeptember 13. 16:52
  „gratula!!! :)”
 • 9. sir.rasor@freemail.hu 2011. szeptember 13. 11:59
  „Smerdis orvosoktól, akik bicikliznek is, és anatómiát is tanultak :)”
 • 8. nagykotta 2011. szeptember 13. 08:49
  „Talán nem érdektelen ha hozzá teszem.....egy kis "plussz"- ként : egy nagyon rendes, aranyos, udvarias - mai lányról van szó - aki nem "szállt" el magától - s szerintem : nem is fog.....!!GRATULÁLOK !!”
 • 7. Smerdis 2011. szeptember 12. 19:05
  „6. sir.rasor@freemail.hu 2011.09.12. 13:41

  a kerékpározás összenyomja a tüdőt? rég röhögtem ilyen jót... ezt honnan vetted?

  nagy respect a csajnak, én jövőre megyek neki az ironmannek, örülök ha 12 órán belül leszek...”
 • 6. sir.rasor@freemail.hu 2011. szeptember 12. 13:41
  „favágó az tény, hogy a túlzásba vitt sport egészségtelen. A sok úszás okozta ártalmakról még nem hallottam, de a (nagyon sok) futás tönkreteszi a térdízületeket, a kerékpározás meg csak szimplán összenyomja a tüdőt, szóval..na mind1, szervezettől is függ. Valakinek napi 3 km futás után is szétmegy az ízülete, pedig ´drága´ cipőben fut, de valaki meg egész életében dohányzik és mégse kap tüdőrákot, szóval ezen ne vesszünk össze :)

  Néha láttam, amikor ment edzésre (szomszéd volt, csak már nem ott lakom) és gondolkoztam rajta, hogy milyen volna elmenni vele futni, de úgy érzem nem lenne kiegyenlített a dolog :D Szeretek futni, és átlag emberhez képest elég sokat tudok is, de az is kimerül 7 km-ben. Egyszerűen nem tudom elképzelni hogyan lehet ilyen sokat megtenni. Abba már bele se gondolok, hogy a többit is teljesíteni kéne. Ezek külön-külön is teljesen kivesznek mindent egy emberből.”
 • 5. bkozma 2011. szeptember 12. 13:18
  „szeretnék ennyire egészségtelen lenni...”
 • 4. favágó 2011. szeptember 12. 11:27
  „3! Azért mert te nem tudod megcsinálni, miért egészségtelen?
  További sok sikert neki!:-)”
 • 3. tirpák 2011. szeptember 12. 10:16
  „emmán egésségtelen”
 • 2. Dudus57 2011. szeptember 12. 09:23
  „Nagyon-nagyon büszkék vagyunk Rád!
  További sok sikert, egészséget, kitartást kívánunk!”
 • 1. kilo 2011. szeptember 12. 09:21
  „Max respect es gratula!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovas zarándoklat indult Székelyföldre - galériával

A Szobori búcsún, a monostor romjai között tartott szentmisén átadták a Szer Üzenete Díjat is. Tovább olvasom