Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Lámpás a bringák többsége

Szeged - A szegedi biciklisek 76 százaléka használt elöl-hátul világítást szerda este a lámpaszámlálási akció 20 perce alatt.
 Életét veszélyezteti, aki nem látszik

Legutóbb kedden történt halálos kerékpáros baleset Csongrád megyében. A földeáki úton egy kisteherautó kivilágítatlan kerékpárost ütött el, aki életét vesztette. A rendőrség szerint a kerékpárosoknak nem azért kell kivilágítaniuk járművüket, hogy elkerüljék a bírságot, hanem azért, hogy ne váljanak közlekedési baleset áldozatává.

Országos bringalámpa-számlálást hirdetett meg szerda estére a Critical Mass Magyarország és a Magyar Kerékpárosklub.

– Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a kerékpárok kivilágítására, és mérjük a felvilágosodásunk ütemét – írták a Facebookon a szervezők. Országosan ez volt a nyolcadik számlálás, Szegeden pedig negyedik éve striguláznak az önként jelentkezők.

Egy ismert szegedi bringáshoz, az Atomboyként ismert Pásztor Tamáshoz csatlakoztam segítőnek a Belvárosi híd és a Roosevelt tér sarkánál, ahol szerdán este 7 és 7 óra 20 perc között számláltunk. Összesen 142 kerekezőt figyeltünk meg, 85 százalék – egy éve 82 százalék – használt elöl-hátul valamilyen világítást. Ez az eddigi legjobb arány 2011 ősze óta. Szegeden ezúttal 11 helyszínen figyelték a lámpákat.

Lámpás a bringák többsége. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
– Jó úton haladunk, mert a belvárosban már a legtöbben használnak lámpát, csak sokan nem figyelnek eléggé a fényerőre. Rókuson, Makkosházon, Felsővároson általában kevesebb a szabályosan kivilágított bringás, inkább ott kellene a rendőröknek ellenőrizni, mint az Anna-kútnál – vetette fel Atomboy. Szerinte gyakori probléma, hogy elöl a kosár vagy hátul a hosszú kabát takarja a lámpát.

A friss eredmények: összesen 667 megfigyelt bringás Szegeden, 76 százalék rendes világítással, 9 százalék csak első, 6 százalék csak hátsó lámpával volt ellátva, és 9 százalék „nindzsa" volt, tehát teljesen lámpa nélkül hajtott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél milliárddal kevesebb állami támogatás jön

A 2014-hez képest, amikor a szegedi önkormányzat 5,9 milliárd forint állami támogatást kapott, 2015-ben 530 millióval kevesebb várható. Tovább olvasom