Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Lángoló gyufagyár, füstölő hotel

Szeged - Notórius gyújtogató okozta erdőtűz, lángoló gyufagyár, sűrű füstbe burkolózó szálloda – a 130. születésnapját ünneplő szegedi tűzoltóság legemlékezetesebb esetei közül elevenítünk fel néhányat Dudás Miklós parancsnok segítségével.
Éppen az ellentétes elemi erő, a víz miatt hozták létre 1879. augusztus 27-én Szeged Város Hivatásos Tűzoltóságát. A március 12-i nagy árvíz késztette felismerésre a város vezetőit: szervezetten kell védekezni a természeti erők pusztítása ellen. Ugyanezen a napon több épület vált a tűz martalékává: köztük a gyufagyárat is nyaldosták a lángnyelvek. Utóbbira 2007-ben is „rájárt a rúd". Dudás Miklós tűzoltóparancsnok az elsők között említette, amikor arra kértük: elevenítse fel legemlékezetesebb bevetéseiket.

– A legmagasabb riasztási fokozatot rendeltük el a gyufagyári raktártűznél, ahol a kész termékek és nyersanyagok égtek. Hatalmas füst képződött. Az oltáshoz még a környező városok tűzoltóságaitól is segítséget kértünk – emlékezett vissza a parancsnok. Egy évvel később, novemberben szintén az átláthatatlan füst nehezítette a tűzoltók dolgát a Forrás Szállóban, ahol a gyógyászati rész felújításakor, a bontási munkák alatt kigyulladt a burkolat és az álmennyezet. A nagy füst elárasztotta az egész szállodát, a tűzoltók kiverték az ablaküvegeket, hogy gyorsabban kiszellőzzön az épület.

2007 nyarán a gyufagyárban keletkezett tüzet fékezték meg a szegedi lánglovagok. Fotó: Segesvári Csaba
2007 nyarán a gyufagyárban keletkezett tüzet fékezték meg a szegedi lánglovagok.
Fotó: Segesvári Csaba

Emlékezetes esetként említette Dudás Miklós az ezredfordulón történt ruzsai erdőtüzet is, amelyet egy notórius gyújtogató okozott. Három napig tartott, míg eloltották. Később kiderült, hogy a piromán férfihoz köthető több korábbi tűzeset is.

Hárman meghaltak, huszonnégyen megégtek és füstmérgezést szenvedtek 1988- ban, amikor a Cserzy Mihály utcai Alföldi Bútorgyár égett le, amelyben elítéltek dolgoztak. A tüzet reggel kezdték el oltani, és csak estére sikerült legyőzni. Az oltást az is nehezítette, hogy a rácsos ablakokat el kellett távolítani.

A szegedi tűzoltó laktanya az 1920-as években. Ma a mentőállomás található az épületben
A szegedi tűzoltó laktanya az 1920-as években. Ma a mentőállomás található az épületben.

De feladta a leckét a szegedi tűzoltóknak az algyői 168-as számú kút kitörése is 1968-ban. A fúrótorony izzó roncsainak eltávolítása napokig tartott, a lángoszlopok magassága meghaladta az ötven métert. Végül itt is a szegedi tűzoltók győztek.

Ma felvonulnak

Ma jubileumi ünnepséggel és felvonulással emlékeznek meg a tűzoltók a testület létrejöttének 130. évfordulójáról. Reggel 9 órakor a Kossuth Lajos sugárúti egykori laktanyájuknál helyeznek el koszorút, majd a tűzoltó zenekar és a teljes állomány felvonul a városházáig, ahol a díszteremben a 10 órától rendezett ünnepségen vesznek részt. Ez idő alatt a Széchenyi téren kiállított járműveket bárki megnézheti. A gyerekeknek piros lufit osztanak. Az ünneplés délután már zárt körben, a tűzoltó laktanyában folytatódik.

Vízipuskától a modern vegyvédelmi felszerelésig

Hazánkban a főváros után másodikként Szegeden hoztak létre hivatásos tűzoltóságot 1879. augusztus 27-én 32 tűzoltó felesketésével. Akkoriban többek között mozdonyfecskendőkből, horgoslétrából és vízipuskákból állt a Kossuth Lajos sugárúti laktanya felszereltsége. Míg nem volt telefon, a harangot verték félre riasztás gyanánt. Mára világszínvonalú mentő- és vegyvédelmi felszerelésekkel dolgozhatnak a tűzoltók. Négy gépjárműfecskendő és tizenegy különleges jármű áll rendelkezésükre a Napos úti laktanyában, ahová 1988-ban költöztek át. A testület 2008-tól 157 fővel látja el a feladatát. Az állomány tagjai évente nyolcszáz–ezer alkalommal vonulnak. Ezért is lenne nagy szükség a gépjárművek folyamatos cseréjére. A város pályázott: a közeljövőben két új gépjárműfecskendővel és egy magasból mentő járművel bővül a szegedi tűzoltóság gépjárműparkja.

Olvasóink írták

 • 7. Kritikus 2009. augusztus 29. 19:48
  „7-eshez:
  :-)))))))))))))))))))))))
  Nagyon régi vágású lehetsz barátom, már ami a hozzászólásod elejét illeti. Kíváncsi lennék a monogramodra.:-) Igazíts ki ha nem jól mondom, írom: az előző parancsnokot nem igen tudja - jó értelemben - senki sem űberolni. A technika igen csak fejlesztésre szorul már vagy öt-hat éve. Az hogy Bécsben közel húsz éves egynémely szer, nem jelent semmit. A futásteljesítmény, az igénybevétel számít. Lehet egy autó harminc éves is ha csak negyvenezer van benne. (Lásd a németek levetett és önkénteseknek átadott járműveit.) Nem pedig tizenegynéhány és száznegyvenezer.”
 • 6. Kritikus 2009. augusztus 29. 14:49
  „5-höz:
  Mi abban a szocialista reflex, hogy valaki szóvá teszi, hogy nem kapnak normális fizetést. Kaphatnának, ha az ország vezetői nem herdálnák el, hanem a megfelelő helyre juttatnák.

  [...] Valóban minden eszközt és pénzt megérdemelnek a tűzoltók és remélem, lesz az ország olyan erős, hogy a helyzetük (az övék is) javulhasson. [...]

  Ezzel már tele van mind a tűzoltóknak, mind a rendvédelem más területein dolgozóknak a f...a. Eltelt húsz év és ígéretekben soha nem volt hiány. Nem kell csodálkozni, hogy akik leszolgáltak 15-20-25 évet, már nem hisznek a csodákban. Azok elmentek nyugdíjba negyvenes éveik elején.”
 • 5. Logaritmus 2009. augusztus 29. 13:44
  „3. hozzászólás ocsi1: mintha a pénz a fákon nőne, és csak le kellene róla szedni, ugye? Az az elszomorító, hogy 2009-ben valaki még mindig szocialista reflexek szerint él. Valóban minden eszközt és pénzt megérdemelnek a tűzoltók és remélem, lesz az ország olyan erős, hogy a helyzetük (az övék is) javulhasson.”
 • 4. Zeppelin 2009. augusztus 29. 12:06
  „Boldog születésnapot!”
 • 3. ocsi1 2009. augusztus 29. 09:44
  „Sajnos ezek az emberek nem kapnak normális fizetést akik az életük árán mentik az életet és a vagyont. Szégyelheti magát a kormányunk !!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. klj_54 2009. augusztus 29. 08:30
  „Remélem Rigó Jocó barátomék nem csak elismerést, hanem végre a munkához méltó fizetést is kapnak!”
 • 1. r104 2009. augusztus 29. 08:07
  „Tisztelet azoknak, akik bármikor életük kockáztatásával másokat védenek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vették a trükkös tolvajokat

Szeged - Különös trükkel fosztották ki áldozataikat azok az albán nemzetiségű tolvajok, akiket… Tovább olvasom