Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 17°C Még több cikk.

Lángolt a szegedi orvoskar oktatási épülete

Szeged - Kigyulladt a szegedi orvoskar régi oktatási épülete a hétvégén : a tűzoltók négy kocsival két órán keresztül birkóztak a lángokkal. Az épületben éppen egy háromszáz fős fogászkonferencia folyt, a résztvevőket az utcára menekítették. Több tízmilliós lehet a kár, a tűz okát még nem tudni.
Tűz pusztított a szegedi orvoskar Dóm téri oktatási épületében szombaton délután, ahol éppen az SZTE Fogorvos-tudományi Karának háromszáz fős továbbképző konferenciája folyt. A lángok az egyik harmadik emeleti gyógyszerkémiai laborban csaptak fel fél három után, de a füst – ami a nyitott ablakokon dőlt ki – az egész szintet elárasztotta. A konferenciát az alatta lévő emeleten tartották. A fogadalmi templom oldalánál a kétnapos szakmai találkozó névtáblás résztvevői – köztük Nagy Katalin, a szegedi fogorvoskar dékánja – megdöbbenve nézték az égő épületet, és hívták a tűzoltókat. Többen mobiltelefonnal próbálták rögzíteni a nem mindennapi látványt, miközben égő ablakkeretdarabok és üvegcserepek hullottak az utcára.

Sűrű füst száll az épületből – dolgoznak a tűzoltók. Fotó: Frank Yvette
Sűrű füst száll az épületből – dolgoznak a tűzoltók. Fotó: Frank Yvette

Magas riasztási fokozattal indultak a tűzoltók a helyszínre: három fecskendő- és egy kosaras kocsival összesen húsz lánglovag érkezett. Nagyjából két órán keresztül oltották az épületet, a tűzben illetve az oltás közben személyi sérülés nem történt – tudtuk meg a szegedi tűzoltók ügyeletes szolgálatvezetőjétől.

Azt egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a tüzet, ezt a vizsgálat tisztázza majd. Lapunk úgy értesült, vélhetően elektromos zárlattól kapott lángra a labor berendezése.

– Amikor értesített Nagy Katalin, azonnal intézkedtünk, és áramtalanítottuk az épületet, a rendészek pedig addigra már mindenkit kiküldtek az utcára – mondta el Tráser Ferenc, az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatója. Arról egyelőre nincs pontos becslés, mekkora a kár, de vélhetően eléri a több tízmillió forintot. Ma érkeznek a helyszínre a biztosító szakemberei, akik alaposan megvizsgálják az épületet, megállapítva a keletkezett kár nagyságát. A nyolcszor nyolc méteres labor teljesen kiégett, az oltáshoz használt víztől károsodhatott az alatta lévő födém, és az egyik, épület előtt parkoló kocsi is megsérült a rázuhanó zsarátnokoktól.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

– Már csak szekcióülések voltak hátra a tudományos programból, így a konferenciát nem befolyásolta jelentősen a tűz. Az épületben tízmilliós értékben kiállító szakmai cégek eszközei, berendezései sem károsodtak – mondta el Nagy Katalin.

A műszaki szakemberek mai felmérése után dől el az is, a tűz illetve az oltás mennyiben lesz hatással az eddig ott folyó oktatásra, azaz át kell-e költöztetni bizonyos órákat, gyakorlatokat máshová.

Olvasóink írták

 • 10. tiger13 2008. május 04. 00:59
  „Carlo, ha jól emlékszem valamelyik cikk írta, hogy az előkészítő égett le.Viszont felhívnám a figyelmed, hogy a laborok voltak felújítva. Azt hiszem ezzel talán válaszoltam a kérdésedre.Illetve halkan megjegyezném, hogy a laborokban szokás kísérletezni (nem pedig az előkészítőben) és a tűz nem ott volt, mellesleg szombat volt és senki nem volt azon a szinten. Ennyit a kísérletezős "elméletedről".”
 • 9. Carlo 2008. április 30. 10:32
  „ha fel lett újítva, akkor mitől égett le ? ja ez hülye kérdés,, az éghető anyag+ oxigén + gyulladási hőmérséklet.
  de ettől függetlenül elárulom, nincsenek rémálmaim, ettől én olyan nyugodtan alszom:)
  amúgy meg attól halad előre a tudomány, hogy kísérleteznek okos, és okoska emberkék, saztán vagy bejön, vagy nem, néha ottmarad 1-2 fog is”
 • 8. hallgató 2008. április 29. 18:09
  „Milyen unatkozó hallgatókra gondolsz akik szombat délután is bent vannak???”
 • 7. Amic 2008. április 29. 07:52
  „A 2,3,4,5 hozzászóláshoz:a labort tegnap újították fel és holnap is fel fogják.De lehet,hogy most is épp újítják...ha-ha”
 • 6. handabandi 2008. április 28. 23:24
  „Nyugi, nem az Al-Kaida tette, nem terrortámadás! Biztos hogy néhány "unatkozó" hallgató műve. Nitrogén-jodiddal játszhattak. (Csak 1 tipp volt).”
 • 5. exluzer 2008. április 28. 21:17
  „A labor most nyáron is fel lesz felújítva...Szerintem..”
 • 4. schustika 2008. április 28. 16:00
  „A labor a nyáron lett felújítva, csak hogy a vitáknak elejét vegyük...”
 • 3. Teringettét 2008. április 28. 11:15
  „A félreértések elkerülése végett, a labor pár éve volt felújítva, így Carlo rémálma nem igaz.”
 • 2. Carlo 2008. április 28. 10:54
  „hol volt, hol nem volt
  lehet hogy volt, s lehet hogy még jelzett is
  s aki hallotta, nem hitt a fülének esetleg a szemének sem

  találkozó névtáblás résztvevői - köztük Nagy Katalin, a szegedi fogorvoskar dékánja - megdöbbenve nézték az égő épületet, és hívták a tűzoltókat. Többen mobiltelefonnal próbálták rögzíteni a nem mindennapi látványt,....

  nincs pénz felújításra?
  1 kis tűz, és a biztosító fedezi....
  jaj ez kissé durvára sikeredett... ez lehet nem is ideillő, nem baj, majd illik máshová...”
 • 1. lugas6 2008. április 28. 05:39
  „És a tűzjelző rendszer hol volt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülten várják a betegeket a szegedi szemklinikán

Szeged - Nappali klinikát alakított ki a szegedi szemészeti klinika, ahol többnyire… Tovább olvasom