Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Lángos, palacsinta és croissant, avagy mit reggelizhetünk Szegeden?

Szeged - A lángos és a palacsinta örök klasszikus, ha reggeliről van szó, és persze a hamburger. A belvárosban a toast, a muffin és a croissant a népszerű az előre elkészített szendvicsek mellett.
– Endre! Te kérsz palacsintát? – kiáltott kollégájának Zoltán a szegedi Olajbányász téri csarnokban csütörtökön, 9 óra körül – ekkor reggeliztek. Zoltán végül leadta a rendelést: egy sima hamburger, két nutellás, két túrós, egy diós és egy lekváros palacsinta, három személyre. A nonstop büfében 5-től 12 óráig rántottát is kérhettek volna. Klasszikus „reggelizős" helyek nyomában jártunk azt kutatva, mit eszik az, akinek reggel nincs ideje otthon étkezni.

– Hamburger, hot dog, palacsinta, leginkább ezeket szoktuk rendelni, teával, kávéval – sorolta Márki Endre. Kollégáival könnyűszerkezetes házak építésén dolgoznak Újszegeden, de Tarjánig utaztak a reggeliért. Fél hatkor, hatkor indulnak otthonról, olyankor még nincs kedvük enni, de legkésőbb kilencig bepótolják a reggelit. Olykor lángost is esznek, állítják: a városban a Szilléri sugárúton a legfinomabb.

Nekünk sem kellett több, pár perc múlva már a kis bódé előtt vártuk, hogy valaki elhúzza az ablakot. – Munkások, sofőrök szoktak itt lángosozni – magyarázta Köteles Sándor. A tulajdonos 1981-ben nyitotta meg az üzletet, az akkor még üzemelő gyárak munkásai, postai dolgozók, iskolások, óvodások jártak hozzá, valamint a szomszédban totózó ügyfelek néztek át egy-egy sajtos-tejfölösre. Mára csökkent a forgalom, fél 7-től 11–12-ig tart nyitva a lángosos bódé – 60–70 vendég csillapítja itt az éhségét naponta.

Reggelik Szegeden. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

A fiatalok egy része esküszik: nincs jobb a hajnalig tartó bulik után egy hamburgernél a Mars téren. Aki kicsit jobban szétnéz, más reggelinek valót is talál itt: a csarnokokban több pékség, büfé és lángosos várja az éhes piacozókat. Itt már mi sem bírtuk ki, kollégámmal kértünk egy-egy sajtos-tejfölös lángost, jó sok fokhagymával. – 6-tól 10-ig körülbelül 100 vendég fordul meg nálunk – mondta Király László tulajdonos. Korábban – amikor működött a kendergyár – nála is többen reggeliztek, manapság munkába sietők és diákok állnak meg egy-egy lángosra és meleg teára. Amíg ettünk, mögöttünk folyamatosan cserélődtek a sorban álló vendégek.

A belvárosban sem maradnak éhen a nem otthon reggelizők. A sétálóutcában található gyorsétterem kínál reggeli menüket omlettel, toasttal. A helyiségben külföldi diákok és – minden bizonnyal lyukas órájukat itt eltöltő – tinik szürcsölték a turmixokat, kávékat délelőtt 10 körül. Mellettük még a környező irodákban dolgozók szaladnak be délelőtt 10 előtt enni – reggelit ugyanis eddig kérhetünk. Aki idejében ideér, kérhet még muffint, rántottát különböző (sonka, bacon, grillezett zöldség) feltétekkel, bundás kenyeret és fonott kalácsot vajjal.

Lángosozás a Mars téri Irén csarnokban. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

A pékségek is kora reggeltől várják a munkába, iskolába sietőket – croissant-ok, kakaós csigák, lekváros és túrós táskák, teljes kiőrlésű kiflik, szendvicsek tornyosulnak az üvegfalú pultok mögött, délutánra általában mind elfogy. Ezeken a helyeken kávét és/vagy teát is készítenek, és ha szerencsénk van, esetleg még le is tudunk ülni. Az irodai alkalmazottakon és diákokon kívül szülők is gyakori vendégek ezeken a helyeken: becsöngetésre váró csemetéiknek vásárolnak tízórait a pékségek üzleteiben.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
  • 34. Sophie 2011. január 31. 11:19
    „Mi a lángost, palacsintát, hamburgert a Makkosházi Ortutay sarkán esszük a Gyrosbüfében,. ott legalább friss és a feltéteket sem sajnálják ki belőle. Ja és még a mars téri Anna csarnok lángos is finom.”
  • 33. Loki 2011. január 30. 20:33
    „Az én apukám meg Magda Marinko és büszke vagyok arra amit elért :D”
  • 32. allegro 2011. január 30. 12:37
    „Klasszikus? Mióta reggeli harapnivaló a palacsinta és a lángos?
    Még a szállodai svédasztalos reggelizőhelyeken sem, ahol aztán minden van reggelire, amit csak el sőt el se tudunk képzelni, de ezek még ott sem szerepelnek reggeli gyanánt.”
  • 31. Mike3 2011. január 29. 12:29
    „na és ki reggelizik egészségesen? :)”
  • 30. Tvmedve 2011. január 29. 11:01
    „Van egy a Hóbiárt bisztro mellett, egy kockatizes panel aljában. Ott nagyon finom szerintem a lángos, főleg a különlegesebbek”
  • 29. susan.. 2011. január 29. 10:55
    „Köteles Sándor az én apukam és én nagyon büszke vagyok amit el ért ebben az üzletben 30év alatt és mindenkinek ajánlom legalább egyszer probálja ki a lángost garantalom nem fog csalodni!!!!:-)))))”
  • 28. Halálfaló 2011. január 29. 08:49
    „csak szemetet lehet enni szegeden.
    Gerilla ellenőrzések is voltak, nem volt olyan konyha amiben a szakácson kívül ne lett volna állati éllény élve. Ez többnyire csótány volt, méretük 2-7(!)cm között változott. De az egér, sőt a patkány sem volt ritka. A higiénia még csak nyomokban sem lelhető fel, a kiszolgáló személyzet ugyanazzal a kézzel markol bele a savanyúságba amivel megvakarja a lábaközét és amivel a visszajárót adja. Aki ilyen helyeken eszik, az kevésbé veszélyezteti magát ha egy közvécé piszoárjából fogyasztja, baktériummennyiségben nem tér el.”
  • 27. SWIFTMAN 2011. január 29. 05:58
    „Persze hogy nem jó az Olajbányász téri lángos, amikor értelmi fogyatékos a tulajdonos. Hhahahahahahahahha”
  • 26. EAM 2011. január 28. 20:58
    „:)”
  • 25. szatyi 2011. január 28. 18:19
    „"22. hozzászólás EAM 2011.01.28. 17:07 "

    Bizony... (szevasz Mignon!)”
  • 24. online 2011. január 28. 17:48
    „bocs ...melletti”
  • 23. online 2011. január 28. 17:47
    „A lángosom javát már megettem. Régóta csak két hely jöhet számításba. Irén csarnok, akik a mázsaház felőli fabódésorból költöztek be. A Szillérin a Lottó igazg. melleti bodega, ha krumplisat szeretnék. Az Olajbányász téri tragédia, jól átvertek. Lehet próbálgatni, de ezen a két helyen biztosan nem fog senki csalódni, véletlenül meg sikerülhet másnak is...”
  • 22. EAM 2011. január 28. 17:07
    „21.

    Ott dolgozott "Egerke"...

    Ismerös...?

    :)”
  • 21. szatyi 2011. január 28. 16:53
    „Hatvanas évek - Somogyi tejivó - ízes palacsinta, 1 forint 10 fillér/darab.”
  • 20. Katamaya 2011. január 28. 15:58
    „16. atomboy 2011.01.28. 14:33
    :-DDDD
    Ilyen emberről eddig még nem hallottam! :-)”
  • 19. babar 2011. január 28. 15:26
    „Mars tér, napfény obi, olajbányász nálam nem jött be. Szilléri, Vásárhelyi Pál meg fogom próbálni. Nekem az algyői úti (Shell kút) eddig a favorit!! Mármint lángos fronton..”
  • 18. babar 2011. január 28. 15:26
    „Mars tér, napfény obi, olajbányász nálam nem jött be. Szilléri, Vásárhelyi Pál meg fogom próbálni. Nekem az algyői úti (Shell kút) eddig a favorit!! Mármint lángos fronton..”
  • 17. EAM 2011. január 28. 14:37
    „16.

    Finom az a langos, de en csak fokhagymalevel tudom elkepzeni...!

    Mashogy, mint porcukorral, lekvarral, meg mit tudom en meg mivel,
    szoba sem jöhet!

    Persze, nem minden kollega örülne, ha fokhagymasan jönne egy kollega dolgozni...”
  • 16. atomboy 2011. január 28. 14:33
    „Utalom a langost...”
  • 15. EAM 2011. január 28. 13:38
    „Gyerekkoromban sokszor a suli elött a Boszorkanyban reggeliztem.
    3 dl kakao es 2 kifli = 2 forintot fizettem.

    (a neninek mindeg mondtam, de tudtak mar: "de föl nelkül...!"
    A forro kakao fölet ma sem szeretem.)

    :))”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy BMW a Deák Ferenc utcában - videóval

Teljesen kiégett egy BMW X6-os személygépkocsi csütörtök éjszaka Szegeden. A lángokat a tűzoltók fékezték meg. Tovább olvasom