Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Langyos tűz Anatóliából

Vastapsot kapott a szegedi szabadtérin csütörtökön és tegnap este bemutatott török táncshow. A vegyes színvonalú produkcióban láthattunk kerengő derviseket és kígyózó hastáncot, a műsor végére pedig valóban fellobbant a tűz – a táncosokban és a nézőkben.
Hatalmas sikerű produkciót mutatott be csütörtökön és tegnap este a szegedi szabadtéri színpadán a török Fire of Anatolia táncegyüttes. Az egy másodperc alatt megtett legtöbb lépéssel Guinness-rekorderré vált társulat kétrészes, másfél órás show-műsorában először a névadó, Anatólia tüze című, a második részben Dawool című produkcióját mutatta be.

A Dóm téri színpadon szinte tömeget alkotó hatvan táncos változatos színekben pompázó, flitteres ruhákban táncolt a török népzenei motívumokra épülő gépzenére. Produkciójuk egyaránt tartalmazott balett- és néptáncelemeket, az alapvetően táncszínházi műsor a jó és rossz közti harc témáját járta körül, stilizáltan. A tömegjelenetek és a jelmez miatt a dinamikus, pillanatok alatt szétszakadó és újjáalakuló térformák olykor lenyűgöző látványt nyújtottak – máskor lagymataggá estek szét. A férfiak irgalmatlan lábmunkája, rugózásai, és akrobatikus elemekkel megspékelt tánca viszont mindenképp elismerésre méltó.

A szervesen összekapcsolódó jelenetekben megjelent az erotika, a menyegző, a háború, a gyász majd a nők által elért békekötés motívuma is. Az első rész csúcspontját az jelentette, amikor a gyönyörű és rendkívül csinos huszonöt táncosnő közös hastáncot adott elő: a néző a hihetetlenül kígyózó testeket látva egy isztambuli háremben érezhette magát, annak minden fülledtségével.

A második rész elején dervisnek öltözött táncosok léptek a színpadra: körben állva, helyben forogva szinte egymásnak adták át a mozgást – szédítően jelenítve meg a világ örökös körforgását. Később láttunk a színpadon botos küzdelmet, majd végül egy dobos produkciót, amelyben minden szereplő együtt verte a taktust – a békülés és közös hang jeleként.

Bár a műsor ritmikája erősen változó volt, a gyorsabb, pörgősebb részekben a táncosok valóban nagyot dobbantottak – szó szerint is. Máskor azonban – főként az első részben – rutinból előadottnak, vontatottnak hatott a produkció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fütyülnek a korlátozásra

Harminc kilométeres sebességkorlátozást vezettek be a Bertalan hídon, mert a hőtágulásáért felelős… Tovább olvasom