Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Lányok, asszonyok helye a közéletben

Algyő - Nőuralomról beszélhetünk, ha a gyengébbiknek mondott nem népességen belüli arányát nézzük. De mi a helyzet a közéletben vagy a munkafronton?
Ezt kérdeztük polgármesterektől – Óföldeákon, ahol a legtöbb, és Algyőn, ahol a legkevesebb nő él, illetve az asszony vezette Kiszomboron, továbbá Kübekházán, ahol a hivatalban csak egyetlen férfi dolgozik.

– Kiharcolták maguknak az emancipációval a nők, hogy a munkából több jusson nekik. A hagyományos családi feladatok mellett helyt kell állniuk a munkahelyükön is. A nejem keresetéről mi sem tudunk lemondani, ezért el kell járnia dolgozni Vásárhelyre, pedig itthon is megtalálná a munka – vázolja helyzetüket Hajnal Gábor. Óföldeák polgármestere nem lepődik meg a számadaton: a Csongrád megyei települések közül náluk a legmagasabb (56 százalék) a nők aránya. A magyarázattal sem marad adós. – Az 516 lelket számláló községünk lakói közül az itteni idősek otthonában élnek 137-en, zömükben a nyolcadik ikszen is túljutott asszonyok, közülük sokan özvegyek. Köztudott: a nyugdíjas korosztályban amúgy is magas a nők aránya: nálunk 125. Az újszülöttek között a nemek aránya nagyjából fele-fele. A faluban nemrégiben 2 lány és 1 fiú született.

A közmunkából férfiak részesülnek: Óföldeákon ilyen címszóval csak egyetlen nőt alkalmaznak, mert a polgármester azt vallja: a fizikai erőfeszítést igénylő feladat elvégzése a teremtés koronáinak való. Ellenben a községi vezetők között többségben vannak a nők. Óföldeákon az idősek otthonát korábban egy asszony, de most egy férfi igazgatja, a Földeákkal közös iskolát is férfi irányítja, ellenben az ovi vezetője nő, s ugyancsak egy asszony viszi a falu ügyeit a polgármesteri hivatali kirendeltségen, s a körjegyzőségi hivatal élén is a gyengébbik nemhez tartozó áll.

Kivételek

Csongrád megyében a fele-fele aránynál kevesebb nő él Ásotthalmon, Felgyőn, Kövegyen, Nagytőkén, Székkutason (49-49 százalék), továbbá Újszentivánon (47 százalék) és Algyőn (46 százalék). A leginkább férfiak uralta nagyközség polgárai között az első, Piri József elmondta: az olajipar dominanciája lehet az oka a lakosságon belüli férfiuralomnak. Ám ez a jellemző csak a képviselő-testületen belüli (10:4) arányban tükröződik, mert a 35 fős polgármesteri hivatalban csak 10 férfi dolgozik, az intézmények mindegyikét nő irányítja.

– Egyetlen férfi vagyok a polgármesteri hivatalban, de az önkormányzati testületet is uralják a nők (a 10 képviselő közül 6 a szebbik nemhez tartozik) – ismeri el Kübekháza első embere, Molnár Róbert. – Nálunk mozgathatóbbak a nők, mint a férfiak. Azok kerülnek a képviselő-testületbe, akik előtte is részt vettek a község életében. Úgy tapasztalom, a nők szorgalmasak, pontosak a munkájukban, s meglátásaikra is lehet támaszkodni.

Leginkább az oktatás (75,6 százalék), egészségügyi, szociális ellátás ágazatában (71,7) meghatározó a nők jelenléte – állapítja meg az Állami Foglalkoztatás Szolgálat (ÁFSZ) 2008. májusi felmérése. A legkevesebb nőt a „férfiszakmákban" – így az építőiparban, a bányászatban, az erdő-, vad- és halgazdálkodásban, illetve a mezőgazdaságban találunk.

– A közigazgatásban többségben vannak a nők, de nem a választott testületek élén. Csongrád megye 60 települése közül 10 helyen indult nő a polgármesteri székért, 175 jelöltből csupán 27 tartozott a gyengébbik nemhez – közli Szegvári Ernőné. Kiszombor polgármestere elárulja: náluk a nőnapon nem ő szónokol, hanem a 12 fős képviselő-testület 8 férfi tagja meglátogatja az intézmények (egy kivételével a gyengébbik nemhez tartozó) vezetőit.

– Mi a siker titka? – kérdez vissza a második ciklusban a község irányításával megbízott asszony. Ugyanaz, mint a férfiaknál: a munkabírás és a kitartás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cégváltás a szegedi dialízisben

Szeged - A szegedi egyetem és a klinikán működő egyik dialíziscég közti elszámolási vita miatt a… Tovább olvasom