Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Lapátoltunk, majd fizettünk a parkolásért

Szeged - Mit tehet az autós, ha hófedte fizetőparkolóban várakozna? Lapátot ragad, és ás. A szöveges feladat megoldása: két ember egy helyet tempós munkával 32 perc alatt tisztít meg.
Múlt héten a havazás miatt ingyenes volt, hétfőtől viszont újra fizetős a szegedi közterületi parkolás – ezt tegnap is megerősítette a Szegedi Közlekedési Kft. Megírtuk: a nagymennyiségű csapadék miatt alig akad hómentes parkoló.

Írtuk már: a szegedi közgyűlés rendelete szerint „a fizető várakozási övezetbe tartozó közúti várakozóhelyek hóeltakarítása a fizető parkolási rendszer üzemeltetőjének a feladata". A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felügyeletével múlt héten háromszor hordták ki a lehullott több ezer köbméternyi havat a belvárosból a Tisza-partra.
Lapátoltunk, majd fizettünk a parkolásért. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

De maradt még. Kollégámmal úgy döntöttünk a Kígyó utcában fogunk megállni. Ha nincs szabad hely, kiásunk egyet. Választhattuk volna azt is, hogy megvárjuk az olvadást, esetleg ezt meggyorsítandó alaposan besózzuk a területet, mégis: a fizikai munka mellett maradtunk. A Kígyó utcában, a Széchenyi tér felé egy teljesen behavazott kék Peugeot előtt jó 10–12 méternyi, tömör hókupacba botlottunk. Jobbra húzódtunk, elővettük a hólapátot, zollstockot, és 11 óra 38 perckor nekiláttunk a munkának.

– 50 centi mély a hó – mondta a mérőeszközzel a kezében kollégám, miután az első lapátnyomnyi sávot kiástuk. Hogy hatékonyak legyünk, felváltva, fejenként két-két lapátcsíkot vállaltunk. Egy 5 méter hosszú, mintegy 2 méter széles parkolóhelyet kezdtünk kiásni, ahová kényelmesen be lehet állni. Az első méterig jól haladtunk. Közben a mellettünk elgördülő autósok értetlenül néztek. – Megvettem a parkolóbérletet, és sehol sincs hely – dohogott egy autós, neki eszébe sem jutott lapátot ragadni.

– Kértek egy teát? – kérdezte a közeli zálogos kisasszony. Örömmel fogadtuk. Folytattuk a munkát, közben azon izgultunk, amíg elmegyünk az autóért, nehogy valaki a kiásott helyünkre parkoljon. 12 óra 10 perckor letettük a lapátot, kocsiba ültünk, és betolattunk a megérdemelt helyünkre. Számításaink szerint 32 perc folyamatos munkával mintegy 5 köbméter havat mozgattunk meg. Mivel fizetőövezetben várakoztunk, végezetül kilyukasztottunk egy 400 forintos parkolójegyet – arra a helyre, amit megtisztítottunk.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. roxper 2012. február 15. 21:45
  „Max a Dáni utcában! :P”
 • 81. bánki 2012. február 15. 16:33
  „Én ma pengettem a Dány utcába.

  Ez van !”
 • 80. deszkás 2012. február 15. 11:31
  „És amikor megfagy a megolvadt hó mennyi kárt fog tenni a karosszériákban (is)”
 • 79. Toygo 2012. február 15. 11:18
  „Nekem gyanús, hogy vettek is lapátot a kezükbe, de sajnos nem a parkolókba lettek vezényelve, hanem a villamos megállókba... Ez már igazán nem az ő hibájuk.”
 • 78. Lámpion 2012. február 15. 10:45
  „Nézzük mi lett volna, a parkolási társaság kamerás járőrei a múlt héten kamera helyett lapátot
  vettek volna a kezükbe.
  Hétfőre már lehullott a hó java.
  A friss porhó sokkal könnyebben lapátolható volt, az e heti töppedt hónál.
  Ezért reggel nyolctól este hatig, minden dolgozó erőlködés nélkül megtisztíthatott volna napi 8 parkolóhelyet.
  Ez harminc emberrel számolva, napi 240 megtisztított parkolóhely. Péntek estig: 1200!

  Miért nem így alakult?
  NEM AKARÁSNAK NYÖGÉS A VÉGE!”
 • 77. kenguru 2012. február 15. 10:07
  „Remélem utána vissza lapátoltátok!”
 • 76. jq 2012. február 15. 09:51
  „Feltételezem, hogy a parkolási díjban benne van a hó eltakarításának és a parkoló egyéb módon történő állapotfenntartásának a díja is. Akkor miről beszélünk?”
 • 75. viza07 2012. február 15. 08:33
  „Méghogy " nonprofit" ?? Mi ez a hülyeség? Ha nonprofit lenne, akkor csak minimális díjat kellene fizetni a parkolásért, mivel az említett "cég" soha egyetlen parkolóhelyet nem épített, aszfaltozott,és tartott karban....ez a világ legnagyobb üzlete, a semmiért szedik a sarcot,de ez nem csak itt van, hanem sajnos mindenütt...és még valami: valszeg a " nonprofit"-jelző összhangban van Forrai, és "munkatársai" fizetésével is..:).javítsatok ki, ha tévadnék...:)”
 • 74. tonyk 2012. február 15. 08:01
  „65. Sütti 2012.02.14. 17:03

  "5 köbméter hó egyetlen kocsi helyén?! Ejha, de nagyvonalú volt az a kerekítés."

  Makacs dolog a matematika, igaz? a * b * c -> 5m * 2m * 0,5m”
 • 73. eleonóra 2012. február 14. 22:30
  „Ma sikerült a fizetős parkoló helyzetet Szegeden megtapasztalni.Egyszerűen tragédia.a Nagy Áruház parkolójában is lehetett lapátolni.Fél lábszárig ért a hó.
  Viszont a garázsok előtti részt a házaknál-társasházaknáll kötelezővé kéne tenni a hó eltakarítására.Sokat könnyítene a helyzeten.Vagy most is kötelező, csak sokan nem tudják?Ha igen , akkor az ő figyelmüket is fel kéne hívni erre és büntetni, ha nem teszi.”
 • 72. lippe_kriszta 2012. február 14. 22:22
  „fizetek a parkolóért, mégsem tudok beállni. hólapátot kellene fogni a Polgármesteri hivatalban lévő léhűtőknek is, nem a 18 millióért megvett luxus Saabon hasítani a hóban közpénzen városunk elsőségének!”
 • 71. Smerdis 2012. február 14. 22:08
  „32 perc alatt egyedül letakarítom a komplett bejáróm.”
 • 70. igazságkereső 2012. február 14. 21:20
  „Folyik itt a pénzbeszedés minden szinten, minden módon, de ezt tűri mindenki birkamód!! Mikor jön már meg a többségnek a józan esze és a látványtervezés, sikolyszimfónia helyett végre valódi, emberi tartással megszervezett tiltakozó sorozatakciókat hajtanának végre?!!”
 • 69. muhelyiek 2012. február 14. 19:26
  „Ilyet ne tegyen többet senki,mert a végén ez lesz a természetes/KÖTELEZŐ!!!/.Vásárhelyen pedig olyan utcából,ami megközelíthetetlen a hó miatt,majd csak 2 hét múlva viszik el a szemetet,persze ha elolvad. Most kaptuk meg az építményadóról az értesítést,épp 2,5-szerese az eddiginek,hátha abból telik hótakarításra.A parkolók és az utak,bicikliutak néhol gyalázatosak.”
 • 68. Koszta 2012. február 14. 18:42
  „A matematika már csak ilyen... 2 méter szer 5 méter, az 10 négyzetméter... Ha pedig ezen területen 0,5 méter vastag a hó réteg, akkor bizony 10 négyzetméter szer 0,5 méter, az 5 köbméter... Kerekítés és nagyvonalúság nélkül, gyengébbek kedvéért, mint általános iskolai matematika...
  Mindettől függetlenül ilyen a "demokratikus jogállam"... Egymásra mutogatás van... Hatáskörök és felelősség nélkül...
  Kinek kellene a Tisza partot takarítani, a folyó által idehordott szeméttől? Vízügy, Közút, város... egymásra mutogat. Kinek kellene a parkoló helyeket, a város útjait takarítani, hómentesíteni? Város, Közút, Szepark... mutogatás. Behajtani, viszont mindenki szeret... A kötelesség az bizony "alma", ám a jogát, azt mind tudja... Betű szerint. És lássuk be, ebben sokszor az egyén is ilyen... Nem csak a hivatal... Köteles lennék betartani a kreszt, de inkább megmagyarázom, hogy miért szabálytalankodom, a járdán bicajozva... Köteles lennék a szemetet a kijelölt tároló(k)ba helyezni, de inkább szerte széjjel szórom a cigi csikket, ahol rám jön és megmagyarázom... Köteles lennék a kutyámat a kijelölt futtatóra vinni, meg útközben összeszedni utána a piszkot, de inkább csak a közeli térre viszem, még ha az a Széchenyi tér is és nem szedem össze utána a trutyit, de megmagyarázom... Sőt ha szólnak érte még nekem áll feljebb... Soroljam még? Más szemében a szálkát, magaméban a gerendát sem... Ilyen mikor valaminek (semminek) nincs gazdája... Egy időben adóztatott a magyar király, rabolt a török és fosztogatott a német mifelénk... Mert szerinte joga volt hozzá...Mind szerint... Ki védte az "adózót"? Hol lehetett "reklamálni?" Ahol most... sajnos...”
 • 67. okz63 2012. február 14. 18:34
  „21. karaly 2012.02.14. 09:07
  "Fél méteres hó?! Ez is egy kicsit túlzás."

  Nem az! A szemközti szomszédom a bejárata előtti előtetőről múlt héten éppen ennyit szedett le. Ott előtte nem takarította, így az jó mérce volt, hogy vajon mennyi hó is esett Szegeden. ;-)”
 • 66. Agáta 2012. február 14. 18:29
  „Egész Makkosházán vastagon áll a hó az összes utcában, kivéve a troli vonalát. Senki, soha nem takarított itt. A lakótelep le van... úgy kell annak, aki itt lakik, ugye? (Bár a Belvárosban nőttem fel, most semmi pénzért nem laknék abban a zajban és bűzben!) Ma szerencsére sütött a nap és a házunk déli oldalán elkezdett olvadni a hó, a lakók által a garázsbejárók közé feltornyozott kupacok kicsit apadtak és az úttesten is kisebb a hó valamivel. Várom a további napsütést...
  Mindegy, szerencsére nem járok autóval, bár vasárnap nagyon rosszul esett a gyerekemnek a nehéz bőröndöt át cipelni a téren.”
 • 65. Sütti 2012. február 14. 17:03
  „5 köbméter hó egyetlen kocsi helyén?! Ejha, de nagyvonalú volt az a kerekítés. (Vagy már valaki odadobálta másik helyről?) Sok hó esett, de ennyi nem. Egyébként hol állt az autó az alatt a 32 perc alatt?
  Perelgetni a Szeparkot lehet, de kérdés hogy érdemes e. Egyes személyekre nézve talán igen, talán... Városi apparátus ellen pereskedni embert próbáló kihívás. Kezdődik ott, hogy ügyvéd sem nagyon lesz aki ezt elvállalja, ha még szeretne praktizálni ebben a városban...
  Na de, tételezzük fel, hogy pert nyert a bérletes. Ő kap(hat) valamiféle kártérítést, miután több hónapot kotlott az ügye a bíróságon és szaladgált, telefonált stb. erre-arra az ügy érdekében... De tételezzük fel hogy még a kifizetés is megtörtént a város (SZepark) részéről. Felmerül a kérdés hogy miből fogják azt kifizetni. Nos, csodák itt sincsnek, a parkolási üzletág bevételéből. Ergo, azt minden pénzért parkoló autós dobja össze... Ha máskor nem, hát a következő évi bérletárakba beépítve.”
 • 64. varadipal 2012. február 14. 16:08
  „Én 60 éves elmúltam, de 8-10 perc alatt ástam a kocsimnak parkolót.Rájöttem, hogy a lapáttal nem a kupac alját kell kiszedni, hanem a tetejéről levágni mindíg egy 15 cm vastag régeteget és sem a lapát nem törik el, sem a lapátoló nem szakad meg.A tapasztalat szerint 1/3-idő alatt lehet végezni egyedül is./ha már a pénzemért magam ások/.
  Többet ésszel, mint ész nélkül.”
 • 63. Ebgondolat 2012. február 14. 15:37
  „Egyszerűen döbbenetes az a trehányság, amit a környezetgazdálkodás és az SZKT művel "hóügyben" (is)!
  Amúgy vasárnap este 7 és 8 között 2 db hókotrót láttam (egyet a Gutenberg utcában, egyet a Tisza L krt-on) leengedett tolólappal, amint hányják az aznap estig lehullott kb 2,5 - 3 centis havat. Ezzel maga a környezetgazdálkodás bizonyította, amit itt néhányan a múlt héten próbáltak győzködni: NEM IGAZ, hogy 5 centi alatt nem lehet tolólapozni! Lehet! Csak akarni kell...”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán csendes tengerről, B. Nagy konszolidációról beszélt

Pozitívan értékelték Orbán Viktor parlamenti felszólalását az általunk megkérdezett Csongrád megyei országgyűlési képviselők. Tovább olvasom