Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Lapátra kerültek a történeti emlékpark vállalkozói

Ópusztaszer - Szerződést bontott a 10–15 éve ott dolgozó büfés, ajándékboltos vállalkozókkal az ópusztaszeri emlékpark. Az ok: több százezer forintos bérletidíj-hátralék. A vállalkozók szerint a park gazdája 2008 óta el akarja távolítani őket, amióta duplaannyit kell fizetniük – csökkenő látogatószám mellett.
Szombaton nyit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, de a vendégek a bejárat mellett üresen találják a legtöbb üzlethelyiséget. A park új vezetése felbontotta a szerződést a legtöbb vállalkozóval. Közülük az ajándékboltot üzemeltető Túri Józsefné, Szabados Tamásné, a büfés, Németh Jánosné, Winkler Tiborné és a szatócsbolt működtetője, Németh Maya jött el a találkozóra Martonosi Istvánhoz, a Kisosz elnökéhez, aki segíteni szeretne nekik.

– 2008 februárjában módosította a park a bérleti szerződéseket, 30–100 százalékos emelés történt: az egyik büfé bérleti díja négyzetméterenként 10 ezer 400 forint lett havonta, ezt az üzlet alatt álló földterületért fizetik – mondja Martonosi. – Összehasonlításképp: az épülő Árkád bevásárlóközpont hirdetett üzlethelyiségeket ilyen négyzetméteráron. Az akkori gazdasági igazgató azt mondta nekik, ha nem tudnak fizetni, lehet tárgyalni a csökkentésről. Nem tudták kifizetni.

Tárgyaltam a park akkori vezetésével, majd Zakar Péterrel, a parkot tulajdonló megyei önkormányzat alelnökével, végül Magyar Anna elnökkel, aki azt mondta, neki ehhez nincs köze, ez egy önálló cég, és ő nem kért bérletidíj-emelést. Az új igazgatóval legutóbb december 7-én beszéltünk, díjcsökkentést kértünk. Nemet mondott. Ekkor már íródtak a szerződésbontó levelek, mert másnap minden érintett megkapta. Ezt nem tartom korrekt eljárásnak sem a park, sem a megye részéről.

Túri Józsefné a szerződésbontásról tájékoztató levéllel. Kész helyzet előtt. Fotó: Schmidt Andrea
Túri Józsefné a szerződésbontásról tájékoztató levéllel. Kész helyzet előtt.
Fotó: Schmidt Andrea

Az asszonyok azt mondták, szerettek a parkban dolgozni, nem véletlen építették saját pénzükből a tervező által megszabott, formatervezett faházakat. Korábban sohasem volt hátralékuk. Az új vezetés szerintük előre megírt forgatókönyv alapján szorítja ki őket a parkból, ezt Farkasné Márton Katalin igazgatóhelyettes viselkedéséből is leszűrték. Nem csak a saját hasznukat nézték, mert egyikük rendezvényt támogatott főzéssel, itallal, a másik jelentkezett, hogy új ruhákat varr a skanzenben dolgozó teremőröknek – de ezt sem köszönték meg nekik. Pedig ma a politika arról szól, hogy a kisvállalkozásokat támogatni kell. A szerződésbontás, mint mondják, több mint 20 ember megélhetését tette bizonytalanná. Most piaci árú kártalanítást kérnek. A büfés Némethné faházát 250 ezer forintért vette volna meg a képbe került Pest megyei vállalkozó, holott az asszonynak 4 millió forintjába került, mire fölszerelte, és minden engedélyt megszerzett hozzá.

– Ön szerint mennyit ér ez a faház így, hogy korhad az alja? – kérdezi Tokovics Tamás igazgató a parkban az újságírótól. – Egy ilyen építmény, utánanéztünk az interneten, új állapotban 7–800 ezer forint.

Egyetlen pavilonbérlővel hosszabbított csak szerződést az ópusztaszeri emlékpark. Fotó: Schmidt Andrea
Egyetlen pavilonbérlővel hosszabbított csak szerződést az ópusztaszeri emlékpark.
Fotó: Schmidt Andrea

Az igazgató azt mondja, őt azért nevezték ki a veszteséget termelő park élére, hogy gazdaságosabbá tegye a működést. Mióta itt dolgozik, több milliót spórolt a nonprofit kft.-nek. – Áttekintettem a park összes szerződését, és megnéztem, melyik kapcsolatot érdemes folytatni. Több százezres díjhátralékokat láttam, és azt, hogy a vállalkozók együtt döntötték el: nem akarnak fizetni. Ha pedig egy szolgáltatást a park olcsóbban is meg tud rendelni, akkor ezt kell tennem. Volt olyan vállalkozó, akivel elégedett voltam, vele új szerződést kötöttünk, immár beszállítóként. A faházakhoz nem ragaszkodunk, mindenki viheti a magáét.

A parkigazgató elképzelése szerint a vendéglátóhelyeket, a csárdát, a büfét és a kávézót egy vállalkozó működtetné – őt még nem választották ki –, az ajándékokat pedig a park árulja. Ezzel szerinte legalább 15 embernek adnak munkát. A felvetésre, hogy drága a 2008 óta esedékes bérleti díj, Tokovics azt mondja: – Volt olyan idő, amikor jól ment a parknak és az üzlettulajdonosoknak is. Most áldozatot kell hozni, hogy a látogatószámot ismét növelni lehessen. Zajlik a felújítás, és áprilistól minden hónapban új kiállítást hozunk ide. Aki a parkon élősködött éveken keresztül, annak itt nincs helye.

Kedden 16 óra 35 perckor az alábbi levelet kapta szerkesztőségünk az ügyben a Csongrád Megyei Közgyűlés sajtószolgálatától:

"40 vállalkozóból mindössze néggyel szűnt meg a szerződés az Emlékparkban

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak összesen több mint 40 szerződése van kis és középvállalkozókkal, amelyből most négy szűnt meg, egyet pedig maga a bérlő nem kívánt meghosszabbítani, akinek jelenleg is 1 millió forinton felüli tartozása van a Park felé.

A szerződéseket az Emlékpark vezetése a jogszabályi előírásokat figyelembe véve mondta fel, mivel a bérlők összesen több mint 2 millió Ft bérleti díjjal tartoztak a közpénzből fenntartott intézménynek! Nem felel meg a valóságnak az az állítás sem, miszerint egy pest megyei vállalkozó 250 ezer Ft-ért vette volna meg a büfének helyt adó faházat. Az igazság ezzel szemben az, hogy a büfét üzemeltető Némethné az egyik helyiséget Winkler Tibornétól bérelte, havonta 20.000 + Áfa összegért. Elmondása szerint meg is vásárolta az ingatlant, 2 millió forintért, amit most 4 millióért szeretne továbbadni. Az adásvételről nem értesítették a Parkot, így az szerződésszegésnek minősül, mivel ez kötelezettsége lett volna az eladónak. Az említett 4 vállalkozó tehát több alkalommal megszegte a parkkal kötött szerződést, és jelentős, 2 millió forintos tartozást halmozott fel, és volt olyan is, akit számos alkalommal számlázási kötelezettség elmulasztása miatt megbírságoltak.

A park továbbra is elkötelezett híve annak, hogy a hagyományokat ápoló, tisztességes vállalkozókat támogassa. Éppen ezért számos fafaragóval, fazekassal, nádsípkészítővel, bőrművessel és kosárfonóval működik együtt.

Tokovics Tamás igazgató, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark"

Cikkünkre az emlékpark kereskedői is reagáltak:

"Nem vagyunk élősködők!

A Délmagyarország március 23-i számában megjelent cikkben (Lapátra kerültek az emlékpark vállalkozói) Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója azt állította rólunk, ott dolgozó vállalkozókról, hogy élősködtünk a parkon. Ezt kikérjük magunknak – főleg azok után, ahogyan a park új vezetése viszonyult hozzánk a kezdetektől. Tokovics úr hónapokkal az igazgatói cím elnyerése előtt álruhás királyként járta a parkot, és informálódott.

Beszélgetett a boltosokkal, a személyzettel, és mi panaszkodtunk, mert volt okunk rá. Kinevezése után ez volt a legfőbb érve ellenünk.

Mi is a bűnünk?

Ahogy a látogatóknak, úgy nekünk sem tetszett a nagyon drága belépődíj, nem tetszettek a drága produkciók. Nem tetszett a horror összegű, nem kitermelhető bérleti díj, nem tetszett, hogy tömegével hozták a külsős árusokat - azonos vagy hasonló profillal, mint a miénk -, minden rendezvényre kevesebb napidíjért, mint az állandó bérlőké. Nem tetszett, hogy Farkasné Márton Katalin lefotózta az áruinkat, kicsalta tőlünk a készítők neveit, és a park boltját feltöltötte ezekkel a termékekkel. Azt a boltot, ami a körkép épületében van. Nem tetszett, hogy hiába ajánlottuk fel a munkánkat - takarítást, festést, ingyen teremőrködést -.nem kértek belőlünk, nem akartak velünk együttműködni. Nem tetszett, hogy a park vezetői az elmúlt 2 évben többnyire szóba sem álltak velünk, még a köszönésünket sem fogadták. Ezeket mondtuk el az álruhás királynak. Kinevezték és úgy gondolta, meg tudja ítélni, mi történt itt 23 éven keresztül. Azok az emberek, akik 2007 óta a rosszabbnál rosszabb döntéseket hozták, még mindig ott vannak. Minket kirúgott, némelyeket kitiltották a park területéről, vagy a saját volt bérleményükből, ahol a felszerelésük van. Azért jártunk így, mert elmondtuk a véleményünket. Ez minden bűnünk: hiszen egy kivételével mindenki kifizette a hátralékát, például hitelből, még a felmondások előtt. Régen a parkban a kimondott szó olyan igaz és szent volt, mint az írott, a látogató volt az első, aki tisztességes áron tisztességes szolgáltatást kapott tőlünk. Az akkori vezetőség kérésére 30-50%-os bruttó haszonnal dolgoztunk, ebből, 4-5 munkatárs alkalmazásával nem sikerült nagy javakra szert tennünk. Hiába turkál Tokovics úr a zsebünkben: nincs luxusházunk, luxusautónk, nem sikerült egzotikus kirándulásokat tenni, nem kaszinózunk, és a gyerekeinknek sincs vagyon a nevén. Dolgoztunk minden évben áprilistól októberig a hét hét napján. Megéltünk belőle közepes szinten úgy, hogy mellette még vásároztunk, és más boltokat is üzemeltettünk. Kereskedők, és iparosok vagyunk, és már nem is fiatalok. Szép emlékeink is vannak, hiszen néhányan részese lehettünk a körkép elkészültének, végignézhettük ennek a csodának a létrejöttét, ezt nem veheti el tőlünk senki!

Azt szeretnénk, ha felelősségre vonnák azokat, akik szakértelem hiányában ekkora bajba sodorták az ópusztaszeri parkot. Legyen hát igaza Magyar Annának: senki sincs a székébe bebetonozva.

Reméljük ezt ő is komolyan gondolta.

Az emlékpark kereskedői"

Olvasóink írták

298 hozzászólás
 • 298. DMagóg 2010. március 25. 09:50
  „A válság elleni küzdelem hevében, óvatlanul kicsúszott az igazgató száján egy, a személyéhez méltatlan minősítés.
  A több évtizedes, hasznos, a társadalmat gyarapító fáradozása, a legalább három diplomája, a tisztessége, a tisztsége, a beléfektetett bizalom okán, bizonnyal mély, őszinte késztetést érez arra, hogy úriember módjára elnézést kérjen.
  A törvényesség látszata mellett, talán a tisztességé sem csorbulna. A többi már csak egy üzleti -nem politikusok közötti- vita, melynek ezért, a tisztesség jegyében kellene folynia.
  Megteszi, hogy elnézést kér a kifejezés használatáért? Ha, nem, akkor önmagát, kinevezőit minősíti, nincs miről beszélni.”
 • 297. DMagóg 2010. március 25. 07:47
  „Ha, egy ilyen vezető beosztásba préselt, bizonyíthatóan (alapítványokon) élősködő valaki, bárki mást élősködőnek nevez, annak is takarodnia kell! Önként és sürgősen! Oszt jó napot! Ennyi!”
 • 296. maya988 2010. március 25. 00:34
  „és kedves trió!
  Megyek aludni, tessék kétmilliózni tovább, de nélkülem.
  Jó éjt az igazgató uraknak, és a vállakozóknak is.”
 • 295. maya988 2010. március 25. 00:31
  „Kedves Trió! Jobb hozzászólásokat vártam, ezeket már kissé unalmasnak találom.
  Nincs 2000000-ós adósság, de mondják csak tudják-e mennyi a park minusza?
  Tudják.e mennyibe kerül a park fenntartása?
  Mit vacakolnak itt nem létező kétmilliós adósságokkal, és további fiáker számokkal?
  Tokovics Úr. Elgondolkodnék az Ön helyében nem járna e jobban mindenki ha egyezséget kötnének erre a csonka átépítésről, felújításról szóló 2010-es szezonról...aztán menjen mindenki amerre lát: Lesz szolgáltatás, és lesz emberi léptékű átmenet, Rám ne számítson! Majd Farkasné Márton Katalin megmutatja hogyan kell Európa legautentikusabb szatócsboltját működtetni....azt se bánom ha egy színésszel...ahogy nekem egy éve már 2 mondatban elmondta. Én becsuktam a boltajtót.”
 • 294. bgaszab 2010. március 25. 00:12
  „Méghozzá nem egyhavi bérletidíjjal, hanem összesen kb 2 000 000-val. Én is elküldtem volna őket, amint lehet. Nemhogy haladékot adjak azért, hogy az arra az időszakra eső bérletidíjat se fizessék ki?!”
 • 293. kabsij 2010. március 25. 00:10
  „Ez így van nem tudom miért vannak felháborodva az elküldött vállalkozók, amikor tartozásuk volt. Nehogymár a nyúl vigye a puskát!!!”
 • 292. szdragon 2010. március 25. 00:05
  „Csak lehet az a különbség, hogy Szentendrén, meg a Vadasparkban a vállalkozók nem tartoztak 2 000 000 Ft-tal. Mivel itt nem kevés pénzzel tartoztak, ezért nincs miről beszélni.”
 • 291. maya988 2010. március 24. 23:48
  „folytatom..és az a gazdaságvezető aki évi 6100000Ftért dolgozott itt vállalati autóval és költségen Kecskemétről járva, és meghozta a remek döntéseket... ma már nem dolgozik itt. Biztosan kitünően látta el a feladatát, és jutalmul elmehetett. Igen a négermunkát elvégezte, amit valaki a forgatókönyvében megírt, hiszen írásban felemelte a bérleti díjakat, egy igazgató egy jogász egy pénzügyi tanácsadó (akit azóta sem láttunk) és a gazdaságvezető egyenként nyaggatott bennünket, hogy írjunk alá és fizessünk ki előre egy félévet, szerezzünk pénzt, mert nagy bajban vannak. 2008.febrárja volt. Ha nem megy, mert nem lesz látogató és forgalom akkor visszafelé módosítanak. 2008 júliusa óta megy a levelezés, a könyörgés....és most itt tartunk. az új igazgatót ítéletvégrehajtónak helyezték ide...Ő sdem marad sokáig. Van itt olyan aki 3.éve lesi hogy mikkor huppanhat bele a bársonyszékbe. Akkor lesz csak csudavilág Ópusztaszeren ám!”
 • 290. maya988 2010. március 24. 23:38
  „Kedves trió 284-285-286.
  Csak fújják ugyanazt a két sort két napja. Önök is jól tudják mi a helyzet.
  A racionális döntés az az lett volna amit Szentendre meg a szegedi Vadaspark hozott. Időben, előre közölték ennyi még az ott dolgozásra a lehetőség. Mindenki rendezze sorsát ahogy akarja. Ők fogják a kereskedelmet gyakorolni, minden fillérre szükségük van. És úgy is tettek. Ezt tudomásul is vették a szerződő partnerek és nem volt újságcikk, és élősködőknek sem nevezték őket. Megköszönték a volt vállalkozóknak a munkájukat, és azóta is kereskednek a saját hasznukra. Az viszont amit itt a jelenlegi vezetőség művel nem arra utal, hogy 2010-ben a látogatók maximális kiszolgálását tekintenék első és legfontosabb célkitűzésnek, pedig Ők hozzák a pénzt a belépőjegyek megfizetéséből. Nem lett volna szabad megengedni, hogy ennyire elfajuljanak a dolgok, és egy dilettánsok által működtetett vendéglátás várja a nyitásra az embereket. Mi gagyik, és elhanyagoltak, és tudom is én milyenek voltunk....szabad megmutatni hogyan kellett volna csinálnunk. Már most boritékolom, hogy még a munkabért és a közterheket sem fogják tudni a boltjaik kitermelni.”
 • 289. kabsij 2010. március 24. 23:25
  „Szomorú, hogy ma Magyarországon sorra mennek csődbe a vállalkozások, ha az emberek jobban élnének, a parkban is lett volna több látogató, még akkor is ha nem éppen a legolcsóbb. De a park is pénzből él, ezért dönteni kellett. Sajnos az igazgató helyes döntést hozott.”
 • 288. szsmith 2010. március 24. 23:20
  „Na végre!!! Látom többen elkezdték érteni, hogy közgazdaság, nem politika. Nyereség, veszteség, adósság, bevétel. Itt nem volt egyensúlyban a mérleg és kész. Sajnos az igazgatónak volt/van igaza.”
 • 287. szdragon 2010. március 24. 23:17
  „Kabsij igazad van, igazgatóként én sem cselekedtem volna másképp.”
 • 286. kabsij 2010. március 24. 23:12
  „A parkot nyereségessé vgay legalább nullszaldóssá kell tenni. Ennek az egyik módja, hogy az adósokat el kell távolítani. Ennyi. Nincs itt semmi politika, meg felsőutasítás. Az igazgató racionálisan döntött és kész.”
 • 285. bgaszab 2010. március 24. 23:04
  „Csak azt nem értem, hogy miért kell erőltetni, ami nem megy. Ha egy vállalkozás nem tud hasznot termelni, akkor abba kell hagyni.”
 • 284. szsmith 2010. március 24. 23:00
  „Nem tudom mit kell ezen még pörögni. Sajnos elbocsájtottak 4 vállalkozót, akik nem tudták teljesíteni a feltételeket. Ennyi nincs itt semm fidesz, meg politikia. Nem tudtak fizetni el kellett őket küldeni.”
 • 283. maya988 2010. március 24. 22:57
  „Viszont decemberben rajtam kívül mindenki minden hátralékat és azok büntetőkamatait kifizette.........rajtam kívül. Én vitatom és kifogást emeltem,még decemberben. Válasz nem érkezett, Várok türelmesen.”
 • 282. aKovács 2010. március 24. 22:50
  „Kedves Bébinyúl!
  Szóval a takarítónőtől hallotta.
  Köszönöm. Jó éjt!”
 • 281. maya988 2010. március 24. 22:49
  „Kedves aKovács. Ön jól gondolja, a 2009-es év nagyon nehézkes volt a bevételeink szempontjából. Emiatt folyton leveleket írtunk a vezetőknek, hogy kérjük tartsák meg ígéretüket, mérsékeljenek, mert nem tudunk ennyi pénzt kifizetni.
  Az első félév végén, többünknek csak 1 negyedév volt rendezve. Az a tény, hogy ünnepről ünnepre, rendezvényről rendezvényre egyre több külsőst hoztak, nagyon sokat ártott. Hiába volt sok látogató, még egy szimpla szombati napi bevételt sem produkáltunk. "sok volt az eszkimó" Közben a villany fogyott, azok a számlák is jövögettek., munkabérek, közterhek áfa .hát így csúszott meg az egész. Hétköznapokon pedig: ajjaj. Volt úgy, hogy a legnagyobb melegben és nyárban délután 2 után tért be hozzám az első látogató, és nagyon dühös lett, hogy: milyen bolt ez ahol nincs innivaló. Kivetették velem, és abban az évben már nem árulhattam üditőt,ásványvizet, és dobozos sört. Farkasné/Mészárosné projekt. Tényleg nem autentikus, de Ön mit gondol ha létezett volna ilyen termék 1943-ban Fodor Dávid szatócs forgalmazta volna-e? A szomjas embert ez az utasítás nem nyugtatta meg. Ön mit gondol a termékválaszték csökkentetéséről és a bérletidíj emeléséről mindezt egyszerre..egyidőben?”
 • 280. bébinyúl 2010. március 24. 22:42
  „Kedves aKovács
  Ezt a vezetőség állítja és állította.Többet tudok mint azt Ön eltudná képzelni.
  Egyébiránt Ópusztaszeren nincs portás-bocsi”
 • 279. aKovács 2010. március 24. 22:29
  „272. bébinyúl
  "Amúgy a park azt mondja,hogy a megyétől kapja az utasításokat."
  Ezt maga a portástól, vagy a takarítónőtől hallotta??”
298 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél év börtön a volt határrendésznek

Szeged - Jogerősen másfél börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a korábbi… Tovább olvasom