Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Lapunk internetes karácsonyfája

Interneten díszíthető karácsonyfával köszönti látogatóit a Délmagyarország és a Délvilág on-line portálja a www.karacsony.delmagyar.hu címen. A számítógépes alkalmazást egy tizenöt éves szegedi gimnazista, ifj. Donáth Attila programozta.
Minden díszben egy üzenet. A ságváris diák, ifj. Donáth Attila készítette lapunk on-line karácsonyfáját. Fotó: Segesvári Csaba
On-line karácsonyfával várja látogatóit lapunk internetes portálja. A karácsonyi közösségi felületen a látogatók díszeket helyezhetnek a fenyőfára, és a díszekbe beleírhatják szeretteiknek, a világnak szóló üzeneteiket. A tetszetős alkalmazás az interneten népszerű flash animációs technikára épül, amely lehetővé teszi többek között a fenyő egyes részleteinek kinagyítását, avagy a barátok meghívását a közösségi játékba.

A játék ötlete és kivitelezése a szegedi ifj. Donáth Attila munkája – az arculattól a programozásig mindent a Ságvári Endre gimnázium másodikos diákja végzett el. A gimnazistának ez volt az első, az internetes nyilvánosság előtt megjelenő munkája, ám felkészültségben nem maradt el a professzionális webtervezőktől. Ifj. Donáth Attila a gimnázium informatika tagozatos osztályába jár, amelynek szaktanárai Bíró Zsolt, aki tavaly tanította őt, Rozgonyi Ferenc, aki idén tanára és Fodor Zsolt, aki később tanítja majd. A tagozat felkészültségére jellemző, hogy egy másik másodikos diák, Danner Gábor idén a legfiatalabb magyarként, maximális pontszámmal jutott tovább egy nemzetközi diákolimpiára.

Ifj. Donáth Attila 12 évesen animációszerkesztő programot kért szüleitől, mert a mozgókép érdekelte. Elsőre nehéz volt, de nem adta fel: internetes fórumokat látogatott, segédleteket keresett, és 3 év alatt eljutott arra a szintre, hogy teljes magabiztossággal építi fel a programozott flash animációt. Emellett – a közös munka során ezt is tapasztaltuk – a felnőtt szakemberekkel egyenértékűen vesz részt az internetes publikálás megtervezésében és tesztelésében. Természetesen programozóként és webfejlesztőként képzeli el a jövőjét. Sok időt tölt a számítógép előtt, de nem annyit, hogy ne élné korosztályának életét: focizik, barátaival találkozik – és persze tanul. Az internetet már természetes közösségi és információs közegnek tekinti, amely új lehetőségeket rejt – csak ötlet kell hozzá. Édesapja szavaival élve: abból van neki elég.

A Délmagyarország on-line karácsonyfájának megjelenítését a fiatal programozó szokásos szerénységgel, de azért érezhető izgalommal kísérte. Ahogy azonban az első száz dísz és üzenet megjelent a fenyőfán, elmondhatjuk, Attila átesett a programozói tűzkeresztségen, munkája pedig betölti, amire született: olvasóink jókívánságait eljuttatja mindenkihez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös lovas turisztika

Újszentiván és Tiszasziget önkormányzata összefogott, hogy egy szinte érintetlen környezetben,… Tovább olvasom