Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Lapunk segítségével állva maradtak a fóliasátrak

Balástya - Nyugodtan alhatnak a fóliás vállalkozók az egész országban, amióta cikkünk nyomán megváltoztattak egy értelmetlen jogszabályt. Már nem kötik építési engedélyhez a sátrak felállítását. Ha azonban a balástyai Olajosné Kőrösi Julianna márciusban nem fordul panaszával lapunkhoz, még mindig állna a bál. Fél év elteltével újra a helyszínen jártunk.
Balástyán a 60 éves Olajosné Kőrösi Julianna mintegy tucatnyi fóliasátrában most paprika és saláta terem. A mezőgazdasági vállalkozó ugyan nem túl büszke idei termésére – a nagy meleg nem tett jót a zöldségféléknek, kisebb lett a paprika –, de örül annak, hogy állnak a sátrai, és a megélhetése biztossá vált. Ha idén márciusban nem jelzi lapunknak, hogy a szomszédja miatti pereskedés során kiderült, minden fóliasátor felállítását építési engedélyhez köti egy 2008. január 1. óta hatályos jogszabály, a haragos lebontathatta volna az összest. Nemcsak az ő sátrait fenyegette veszély, az ország összes fóliása reszkethetett attól, mi vár rá, ha megharagszik a szomszédja. Vagy a hatóság kezdi el az ellenőrzéseket. A lapunkban megjelent cikk hatására a térség országgyűlési képviselői – Nógrádi Zoltán, Vincze László – is munkába lendültek. Az eredmény: az önkormányzati minisztérium példátlan gyorsasággal megváltoztatta a rendeletet: április 29. óta bizonyos méretkorlátozással ugyan, de nem kell építési engedélyt kérni a fóliákra és százezreket kifizetni a tervekre, valamint a papírmunkára.

Olajosné a fóliasátorban. Ha nincs cikk, nincs paprika Fotó: Miskolczi Róbert
Olajosné a fóliasátorban. Ha nincs cikk, nincs paprika Fotó: Miskolczi Róbert

Az eltelt időszakban nemcsak a rendelet változott, hanem a falu neve fölé is glória került, hiszen az összes fóliasátor a balástyai ügynek köszönheti a megmenekülését. Ujvári László polgármestert azért hívtuk fel tegnap, hogy megkérdezzük, elcsendesedett-e a falu. A polgármester elmondta, mivel a 3550 lélekszámú településen 2500-an a növénytermesztésből élnek – a környéken a legmagasabb arányban náluk szorulnak rá a termelők a fóliasátrakra –, létkérdés volt a probléma megoldása. Az adminisztratív káosz megszűnt, most szerencsére csend van – fogalmazott Ujvári László.

Olajosné Kőrösi Julianna személyes peres ügye is véget ért, igaz, a szomszéddal azóta sem beszélnek. A helyi rendeletet, a kerítéstől számított hatméteres távolságot betartva „húzta fel" sátrait.

Az új jogszabály

Nem kell építési engedély a fóliasátrakhoz. Külterületen méretkorlátozás nélkül, de bejelentéssel épülhet állandó fóliasátor, belterületen pedig csak az 500 négyzetméternél nagyobb és 7 méternél magasabb sátrak felállítását kell jelezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekuralomtól nyögnek a szülők?

Szeged - Havi tízezer forint zsebpénzt költhet el az egyik kiskundorozsmai nyolcadikos. Nincs ilyen… Tovább olvasom