Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Lassabban vezetünk, de többet iszunk

Szeged - Összehasonlítottuk az elmúlt év Csongrád megyei baleseti statisztikáit az idei adatokkal. Télen még több közúti szerencsétlenség történt, mint az előző év hasonló időszakában, tavasztól folyamatosan javultak a mutatók.
A kánikula járművezetés közben is hat a szervezetre. Nyáron a meleg miatt romlik a koncentrálóképesség, idegesebbek és türelmetlenebbek vagyunk, a tranzitforgalomban részt vevő kamionosok is lazábban értelmezik a pihenőidő fogalmát. Mindez könnyen balesethez vezethet.

– A statisztikai adatokat figyelembe véve megállapítható, hogy az évszakok önmagukban a balesetek alakulását nem befolyásolják. Az időjárásban bekövetkezett drasztikus változás azonban olyan értelemben hatással lehet a sofőrökre, hogy ha még nem szoktak hozzá a megváltozott hőmérséklethez és közlekedési környezethez, könnyen váratlan szituációkban találhatják magukat – mondta Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Lassabban vezetünk, de többet iszunk. DM-grafika
Lassabban vezetünk, de többet iszunk.
DM-grafika

Bő egy éve vezette be a rendőrség az objektív felelősség elvét, amitől a közúti balesetek számának drasztikus csökkenését várták. 2008 decemberében az egy évvel azelőttihez képest még emelkedett a megyei szerencsétlenségek száma, viszont senki sem vesztette életét az utakon. A 2009. márciusi és júniusi hónapokat összevetve az előző év azonos időszakaival látható, hogy a balesetek hozzávetőleg tíz százalékkal csökkentek. Harmadával kevesebben lelték halálukat a megye útjain.

– Korábban a gyorshajtás volt a vezető baleseti ok, ez azonban az utóbbi időben valamelyest háttérbe szorult, a sebességhatárok szigorúbb ellenőrzésének és a kihágások szankcionálásának köszönhetően. Rossz hír viszont, hogy helyét az elsőbbségi jog meg nem adása és az ittas vezetés vette át – nyilatkozta Tuczakov Szilvána.

Olvasóink írták

  • 1. Zs 2009. július 10. 14:39
    „No ja, hisz aki iszik, az picit lassít általában...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

111 millió forint 20 településnek

Működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról döntött az Önkormányzati Minisztérium a napokban.… Tovább olvasom