Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Lassan a kórházaknak sem lesz hitelük

Csongrád megye - Fogy a türelem az egészségügyben már a beszállítói oldalon is: a tartozások további görgetésének megakadályozása érdekében egyre több cég köti szigorú feltételekhez a kórházak ellátását gyógyszerrel, műszerekkel.
Egyre csak görgetik tartozásaikat az egészségügyi intézmények, amit lassan kezdenek megelégelni a beszállítók. A napokban két nagy forgalmazó is jelezte a Magyar Kórházszövetségnek, a jövőben csak készpénzért szállítanának. A kemény fellépés egyébként nem új keletű: a szükséges gyógyszereket, orvosi műszereket, sőt élelmiszert is egyre több cég már csak feltételekkel biztosítja, hiszen a remény, hogy ki nem fizetett számláikat az intézmények rendezni tudják, egyre fogy.

Bár a kórházak és klinikák igyekeznek zsonglőrködni a számlákkal, ez az állapot is csak ideig-óráig tartható. Utána pedig szakértők szerint komoly ellátási zavarokra lehet számítani.

Csongrád megyében az egyetlen intézmény, amelynek nincsenek adósságproblémái, a deszki kórház. Mivel határidőre tudnak fizetni, a beszállítókkal sincsenek konfliktusok. A megye legnagyobb egészségügyi ellátója, a szegedi klinikai központ viszont többmilliárdos adósságállománnyal küzd. Ennek ellenére a beszállítók egyelőre nem szorongatják. Jánosi Gabriella főgyógyszerész elmondta: még senki nem említett olyan szándékot, hogy feltételekhez kötné a megrendelt termékek átadását.

A makói kórház működéshez kapcsolódó lejárt és határidőn belüli tartozásállománya összesen 207 millió forint. A beszállítók már hónapok óta szankciókkal élnek, az intézmény azonban egyelőre – ha nehezen is – minden feltételnek eleget tud tenni.

– A nagy értékű gyógyszerek beszállítói általában hitelkeretet állapítanak meg, ha ez elfogy, csak akkor szállítanak, és csak abban az összegben, amennyit kifizetünk – mondta el Pásztor István gazdasági igazgató. – A másik megoldás, hogy az aktuális megrendelést ki kell fizetnünk, míg a legdrasztikusabb, hogy a megrendelés értékét és a tartozás egy részét is rendezni kell. Mindezek mellett a beszállítóink 10–15 százaléka hónapok óta már csak készpénzfizetés ellenében teljesít.

A hódmezővásárhelyi kórház lejárt tartozásállománya meghaladja a 100 millió forintot. – A gyógyszerközbeszerzést két évre kötöttük, akik nyertek, folyamatosan szállítanak – mondta el Kallai Árpád főigazgató. Hozzátette: természetesen van egy keret, amit nem léphetnek túl, de ezt nem is teszik meg az ellátás biztonsága érdekében. Szigorítási szándékot pedig senki nem jelzett az intézménynek.

A szentesi kórházban csak a lejárt szállítói hitelállomány összege 571 millió forintra rúg. Ennek ellenére nem érkezett még jelzés, hogy csak készpénzért szállítanának gyógyszert az intézménynek. Korábban viszont volt már rá példa, hogy egy-egy beszállító csak akkor teljesített, ha a lejárt számlák legalább egy részét kiegyenlítették. – A betegellátás biztonságát semmi sem veszélyezteti – hangsúlyozta Várkonyi Katalin főigazgató.

Olvasóink írták

 • 4. samy 2011. november 23. 17:52
  „3. Együgyű 2011.11.23. 16:07

  Miért lenne a kórházaknak ennyi idő után hitelük?
  Én is a kocsmába évtizedek óta hitelbe jártam. Most már a szolgáltatóim megunták. Mert megtudták a nyugdíjamat eltőzsdéztem.
  Ha ezt megtudja a Nemzeti Fidesz-KDNP népbarát Kormány akkor neked annyi..hogy merted a Magánnyugdíj pénzedet eltőzsdézni????
  Irrgum-birrgum mehetsz pénzügyi továbbképzésre a Pénzügyi Zseninkhez... aki ugyan egy kicsit hamiskásan néz de jót akar, azt nem mondta, hogy elsődlegesen magának és Vezérének...
  aki beteg és szegény dögöljön meg...nehogymán költsünk rá...”
 • 3. Együgyű 2011. november 23. 16:07
  „Miért lenne a kórházaknak ennyi idő után hitelük?
  Én is a kocsmába évtizedek óta hitelbe jártam. Most már a szolgáltatóim megunták. Mert megtudták a nyugdíjamat eltőzsdéztem.
  Élelmiszer boltokba lehet mönni.
  Szakértő kormányunk tudja, mit csinál! Szakmai előadásokat is tartanak mindenhol.
  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 2. spiler 2011. november 23. 11:49
  „paraszolvenciát lehet ,hogy ezután gyüjtő ládába kell dobni a lelet átadása után....szakértő kormányunk van, ja és klasz pénzügyminiszterünk.....www.stop.hu infó 65 évre akarják emelni a nyugdij korhatárt? na akkor ezt már nem is éljük meg ,,,kórházak helyett halottas házak lesznek”
 • 1. piccola 2011. november 23. 10:17
  „Nyugodtan lehet jelenidőben fogalmazni, az eü.-t eddig is a beszállítók finanszírozták, most viszont, hogy a gyógyszerkasszából kivon az állam 80 Mrd Ft-ot (2012-es költségvetés szerint), szépen elkezdik behajtani a horribilis tartozásokat, különben ők maguk mennek csődbe.
  (Gondolom nincs túl sok bizalmuk azzal szemben sem, hogy mi lesz, ha majd az állam átveszi az intézményeket.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sódar István: A bevételek csökkenése országos tendencia

Sódar István e-mailben azt írta szerkesztőségünknek: nem kommentálja a leváltásáról szóló indítványt. Tovább olvasom