Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Lassan térül meg a karácsonyfabiznisz

Csongrád megye - Tizenkét évig cseperedik a fenyő, mire eléri a karácsonyfaméretet. A sok napsütés miatt Csongrád megyében sűrűn kell locsolni a csemetéket. Többek között Ásotthalom, Ruzsa és Szeged mellett fekszenek ültetvények – tegnap ellátogattunk az egyikre.
– Honnan hozták a fákat?

– Somogyból.

– Csongrád megyében nevelt fenyőfát találunk a Mars téren? – kérdeztük az egyik árustól. A férfi összenézett vevőjével, megmosolyogták kérdésünket, és felvilágosítottak: olyat ugyan itt nem találunk.
Ezt sokan el is hiszik, pedig Csongrád megyében többek között Ásotthalom, Ruzsa és Öttömös térségében is nevelnek fenyőfákat. Sőt Szeged kertvárosi részén is. Pontosabban a mellette húzódó szántóföldeken.

Klebelsbergtelep szomszédságában közel 8 holdnyi területen fekszik a Geleta család fenyőfaültetvénye. Luc, ezüst, nordmann és erdei fekete fenyőt is nevelnek rajta. Utóbbi mókusfenyő néven is ismert: hosszú tűlevelű, és a homokos talajt szereti a legjobban.

Geleta Dávid a család fenyőültetvényében. Keresetkiegészítésnek jó, de a fák nem nőnek maguktól. Fotó: Segesvári Csaba
Geleta Dávid a család fenyőültetvényében. Keresetkiegészítésnek jó, de a fák nem nőnek maguktól.
Fotó: Segesvári Csaba

– Kevert földbe kell dugványozni a többi fajta magját is – tudtuk meg Geleta Gábortól, aki elárulta: hozzá hasonlóan sok őstermelő nem bajlódik a csemetékkel, díszfaiskolából vásárolja meg a 8–10 centis fákat, amelyek két év alatt érik el ezt a magasságot. A szántóföldbe aztán méterenként ültetik el őket.

– Locsolni, permetezni, gyomirtózni, műtrágyázni kell a fákat. A földet kapálni és rotátorozni– sorolta a feladatokat Geleta Gábor. Keresetkiegészítésként, családi vállalkozásban gondozzák az ültetvényt. Nyáron gyermekeivel és feleségével dolgoznak benne: minden fával külön foglalkoznak. Amelyiket szükséges, még fiatalon megmetszik, hogy szabályos ágakat hozzon. A sok napsütés miatt a locsoláson van a legnagyobb hangsúly. Dunántúlon a hűvös, esős időjárás jobban kedvez a fenyőfatermelőknek, az Alföldön gyakorta előfordul, hogy „megsül" a fa alja. Hosszú ideig tart, mire a kis cserje eléri a karácsonyfaméretet: a luc hat év alatt, a nordmann és az ezüst nyolc év alatt nő meg egy méterre.

A fenyőfatermelőknek a nagy melegen kívül a fatolvajokkal is meg kell küzdeniük. Kerítés veszi körbe Geletáék ültetvényét, ez azonban csak az őzek ellen véd. Volt olyan évük, hogy nagyon sok fát elloptak tőlük. Azóta figyelik a területet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmunkát a rászorulók negyede kapott

November végén lezárultak a nagy közfoglalkoztatási programok. Ennek révén a megyében összesen 9936-an dolgoztak. Tovább olvasom