Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

László Boldizsár Pozsonyban énekel

Pozsony, Szeged - Amíg a Cotton Club Singers frontembere volt, másfél évtized alatt nem kapott annyi elismerést László Boldizsár, mint az utóbbi két évben, amióta operát énekel. Gyüdi Sándor fedezte fel, Szegeden aratta első sikereit – most Pozsonyban ünneplik.
– A világhírű tenorista, Peter Dvorsky tavasszal, amikor még Kassán volt zeneigazgató, meghívott, hogy énekeljem el az Adriana Lecouvreur bemutatóján a tenor főszerepet. Szegedi elfoglaltságaim miatt ez nem jött össze, de a nyáron elmentem hozzá meghallgatásra. A legjobbkor: épp kinevezték a pozsonyi operaház igazgatójává, és rögtön remek szerepeket ajánlott – beszél pályája újabb fordulatáról László Boldizsár, akire egy meghallgatáson két évvel ezelőtt Gyüdi Sándor színidirektor figyelt fel; szerződtette, és nagy főszerepek sorát bízta rá. Először az Adriana Lecouvreur Mauriziójaként és Berlioz operájának Faustjaként, majd a Bohéméletben Rodolfo, az Álarcosbálban Riccardo szerepében aratott sikert – rövid idő alatt dzsesszénekesből tenoristává avanzsált.

– A szegedi színházzal egyeztetve elvállaltam Pozsonyban Cavaradossi szerepét és Verdi ritkán játszott operájában, A két Foscariban a tenor főszerepet. Fellépéseim mellett egész nyáron ezeket tanultam. Mindössze két részpróbával és egy összpróbával a múlt héten mutatkoztam be a pozsonyi Toscában, ami a Marton Éva fellépésével megrendezett évadnyitó ünnepi gálakoncert után a szezon első előadása volt. A díszletet a kezdés előtt láttam először, a szerepformálással kapcsolatban szinte mindent rám bíztak, így az esélytelenek nyugalmával léptem a színpadra, hiszen soha nem játszottam még Cavaradossit. Szerencsére minden rendben ment, nagy sikerünk volt – meséli László Boldizsár, akit esti zenekari próbája után Skype-on értünk el Pozsonyban. Eredetileg három előadásra hívták meg, végül további kilencre is felkérte Peter Dvorsky. Ráadásul újabb szép feladatokat is ajánlott neki: Des Grieux szerepét a Manon Lescaut tavaszi bemutatóján, majd a Bajazzók és a Parasztbecsület tenor főszerepét. Szegeden is hallhatja majd a közönség: Lenszkijt énekli Pál Tamás rendezésében az Anyeginben. Ha játssza a társulat az Álarcosbált, abban is fellép.

László Boldizsár Cavaradossi szerepében a pozsonyi Toscában. Fotó: DM/DV
László Boldizsár Cavaradossi szerepében a pozsonyi Toscában.
Fotó: DM/DV

Amíg a Cotton Club Singers frontembere volt, László Boldizsár másfél évtized alatt nem kapott annyi elismerést, mint az utóbbi két évben, amióta operát énekel. A múlt évad végén először a Dömötör-díjat, majd a Szegedi Operabarátok Egyesületének elismerését és a Vaszy-díjat vette át, az évadnyitón pedig megkapta a Simándy-díjat. Mégsem tökéletesen elégedett: mindkétszer megbetegedett, amikor az Operaházba kellett mennie próbát énekelni. Nem próbálkozik újra, megvárja, amíg hívják. Sokáig Franco Corelli felvételeit hallgatta, őt tekintette etalonnak, de rájött, nem biztos, hogy más alkattal neki is ugyanazt az énektechnikát kell erőltetnie. Megtanult lágyabban, „belcantósabb" hangon énekelni. Úgy véli, az operaéneklés olyan, mint egy olimpiai sportág, tréningben kell hozzá lenni. Ez nem jelenthet gondot, hiszen teli van feladatokkal, a pozsonyi és a szegedi fellépések mellett Kassán az Adriana Lecouvreurben és az Álarcosbálban, Pécsett Donizetti Anna Bolenájában énekel. Az Őszi Kulturális Fesztiválon Erkel a segítség címmel ad koncertet hétfőn 19 órától a Dugonics téri Katolikus Házban.

Vittoria, Vittoria... - Puccini: Tosca, László Boldizsár, Bratislava Pozsony Opera 2010.09.20.


A pozsonyi várba jár mobilozni

Boldizsár szeretett volna Pozsonyban a hazai mobilszolgáltatója hálózatához csatlakozni, mint ahogy az osztrák hálózatok könnyen elérhetők. Az egész városban nem talált magyar hálózatot, végül a pozsonyi királyi vár egyik kiugró várfokán sikerült csatlakoznia. Azóta összeköti a kellemest a hasznossal: mindennap görkorcsolyával végigszáguld a várhoz vezető sétányon, felsétál levegőzni és belföldi tarifával telefonálgatni, közben élvezi a pazar pozsonyi panorámát. Szlovák kollégái kedvesen fogadták, sorra kiderül, hogy sokan tudnak egy kicsit magyarul.

További videók:

- E lucevan le stelle... - Puccini: Tosca, László Boldizsár, Bratislava Pozsony Opera 2010.09.20.

- Recondita armonia... - Puccini: Tosca, László Boldizsár Pozsony/Bratislava Opera 2010.09.20.

Olvasóink írták

  • 1. Rosmary53 2010. szeptember 30. 15:24
    „Gratulálok..bizony nagyon tehetséges ! És nem csak hangja van, de képessége is a színpadi szereplésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A választási bizottsághoz fordul a Jobbik

Szeged - A helyi választási bizottsághoz fordul a Jobbik, mert a Szegediek Civil Fóruma a… Tovább olvasom