Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Lászlónak a költőpénzre is spórolnia kell

Lászlónak a költőpénzre is spórolnia kell
A legtöbben biztonsági tartaléknak és lakásra tesznek félre a keresetükből, a legkevesebben nyugdíjra és temetési kiadásokra spórolnak - ez derült ki facebookos felmérésünkből. Szabó László szegvári nyugdíjas már nemigen tud takarékoskodni, de egy Erzsébet-utalványos üdülésért most a fogához veri a garast.
– Költőpénzre spórolok a 87 ezer forintos nyugdíjamból – mondta a 66 éves, egyedül élő szegvári férfi, Szabó László. – Számítógépem nincs, de egy ismerős segítségével sikerült az Erzsébet-programban üdülést nyernem, aminek az önereje 5000 forint. Még nem tudom, hová sikerül eljutnom, azt viszont igen, hogy ott pénzt kell kiadnom, ezért most megpróbálok valamennyit félretenni a nyugdíjamból.
 
Szabó László bespájzolt. Lisztérzékenysége és más betegségei miatt nem mindegy, mit eszik.
Fotó: Antal Sándor

Szabó László tíz évvel ezelőtt rokkantnyugdíjas lett, lisztérzékenysége miatt egyre több betegség érte utol. Még dolgozott, amikor már havonta egy hétre egy budapesti kórházba kellett befeküdnie kezelésre, ezt azonban munka mellett egy idő után már nem tehette meg. Most Szegedre jár rendszeresen azért, hogy infúziókat kapjon. Mechanikai műszerészként dolgozott Szentesen, futotta arra, hogy tervei és céljai legyenek. A keresetéből félretehetett pénzt a fürdőszoba felújítására, a ház bevakolására, de ennek vége.

A hűtője harminc, a mosógépe huszonöt éves. Sokba kerül a gluténmentes táplálkozás, csak Szegeden tud olcsóbb, 1200 forintos kilós kenyeret venni, amúgy 2000 forintba kerül.

– Igényes életet éltem, sokat olvastam, szerettem Erdélybe utazni, Szegedre színházba, szabadtérire járni. Igényeim továbbra is lennének, de nem futja a pénzemből. A nyugdíjasklubon kívül sehova se járok, a tévén a hét ingyenes csatornát nézhetem, néha a Dunán el lehet csípni egy-egy filmet.

A szegvári nyugdíjas bizonyára tudna ötletet adni azon olvasóinknak, akik a nyugdíjas éveikre nemigen takarékoskodnak. Facebookon végzett közvélemény-kutatásunk eredménye szerint ugyanis a legtöbben nem várt kiadásokra és lakásra tartalékolnak, a nyugdíjas évekre azonban mindössze a válaszadók 4 százaléka gondol. Ugyanilyen kevesen spórolnak a temetésükre is.

Az OTP minden évben készít egy felmérést, ami alapján úgynevezett öngondoskodási mutatót készít. A tavalyi kutatás jó híre, hogy a magyar felnőttek felének, 3,1 millió embernek van valamilyen megtakarítása. Ugyanakkor a nyugdíjról való gondoskodást minden más cél megelőz: 10-ből 4 embernek például fogalma sincs, miből fog élni nyugdíjas korában, 10-ből 7-en pedig az államtól várják a megoldást.
 

Kiderült: az emberek durván felülbecsülik, mennyi nyugdíjat fognak kapni, utolsó fizetésük 75–85 százalékában gondolkodnak. A szakemberek szerint 20-30 év múlva ez az arány 30–40 százalék lesz.


Kép: A szegvári Szabó László szereti Erdélyt. Nyugdíjából próbál félretenni a nyereményútra. Fotó: Antal Sándor

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unokázásra és trükkös lopásra figyelmeztettek a rendőrök az Árkádban

Unokázásra és trükkös lopásra figyelmeztettek a rendőrök az Árkádban
A bizalom emberi tulajdonság. Sajnos ezt sokan kihasználják. Inkább az egészséges bizalmatlanság a… Tovább olvasom