Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Láthatatlan zebrák: listát készítünk a veszélyes átkelőkről

Csongrád megye - A zebrák megkopott felfestése miatt Szegeden jó néhány helyen észnél kell lenni az átkelésnél. Még egy hétig várjuk az olvasói észrevételeket e témában Csongrád megyéből.
Az online@delmagyar.hu címre még egy hétig várjuk az olvasói észrevételeket e témában Csongrád megyéből. 

 
Bár nem volt igazán kemény tél eddig, az útburkolati jeleket néhol már alig-alig lehet látni. Összegyűjtöttünk néhány olyan gyalogátkelőt, ahol megítélésünk szerint az idén mindenképpen újra kellene festeni a csíkokat. Az autósok alig láthatják a zebrát a szegedi Aradi vértanúk terén a püspöki székház és a bank előtt, a Somogyi utca és az Oskola utca sarkán, a nagyszínháznál a körforgalomban, a Petőfi Sándor sugárúton a Szivárvány kitérőnél és a Rákóczi utcánál. Jelzőlámpás csomópontokban is kellene a felújítás: például a Kossuth Lajos sugárúton, a Károlyi Mihály Kollégium előtt, a Csongrádi sugárúton a Rózsa utcánál és a Berlini körútnál, valamint a Rókusi körúton a Szatymazi és a Körtöltés utcánál.

Nem is annyira a kopott felfestésekre, inkább az útban lévő növényzetre hívták fel a figyelmet olvasóink a delmagyar.hu Facebook-oldalán. Oda várjuk egy hétig észrevételeiket Csongrád megye bármelyik városából, amelyeket aztán továbbítunk az illetékeseknek.

Kijelölt gyalogos-átkelőhely a szegedi Somogyi utcában. Látni és látszani. Fotó: Frank Yvette
Kijelölt gyalogos-átkelőhely a szegedi Somogyi utcában. Látni és látszani. Fotó: Frank Yvette

Sánta Péter szerint probléma a bel- és külvárosban egyaránt, hogy az utcasarkoknál a növények és a parkoló autók miatt sem az autós nem látja a gyalogost, sem a gyalogos az autóst. Hanga Ágnes írta, hogy a Brüsszeli körúton a Juhász Gyula utca sarkánál lévő óriás japánhársok teljes törzsszélességgel kitakarják a bal oldalról érkező kocsik kettő sávját. „Be kell lépni a kocsik elé, hogy lássam, jön-e." Péter Zoltán arra panaszkodott, hogy a rókusi kispostánál a lámpa akkor is megállítja az autókat, ha nem nyomja meg senki a jelzőgombot. Ilyen esetben viszont a gyalogosoknak sem ad zöldet, és mindenki áll egy helyben.

A szegedi Aradi vértanúk terén, a püspöki palota előtt is ráférne a festés a zebrára. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Aradi vértanúk terén, a püspöki palota előtt is ráférne a festés a zebrára. Fotó: Frank Yvette

Makón a tavalyi év végén a szennyvízberuházáshoz kapcsolódó úthelyreállításnak köszönhetően az utak több mint 90 százaléka új aszfaltot, s azzal együtt új útburkolati jeleket kapott, így lekopott zebra kevés helyen van a városban. Ezek azok az utcák, ahol már eddig is volt szennyvízcsatorna, tehát nem bontották fel, majd aszfaltozták újra az úttestet. Tipikusan ilyen a belváros; a főtéren például mind a szökőkútnál, mind a szegedi utcai körforgalomnál elhalványultak az átkelő fehér sávjai.

Fokozott óvatosság

„A hatályos KRESZ-előírások szerint a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy adott esetben a gyalogos részére elsőbbségadási kötelezettségének maradéktalanul eleget tudjon tenni" – írta a kreszvaltozas.hu internetes oldal. „A rendőrség néhány éve javaslatot tett a KRESZ módosítására, amely szerint kijelölt gyalogos-átkelőhelyet legfeljebb 30 kilométer/óra sebességgel lehessen megközelíteni abban az esetben, ha ott gyalogos várakozik áthaladásra. A javaslat nem ment át a jogalkotás megfelelő szintjein."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svájcban kutat három szegedi kémikus

Rácsodálkoztak a svájciak precizitására, segítőkészségére és minőséghez való ragaszkodására azok a… Tovább olvasom