Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Latin örömzene

Szeged - Horgas Eszter Latin örömzene című koncertjével indul csütörtökön a szegedi városháza udvarán a Muzsikáló Udvar idei programsorozata. A népszerű fuvolaművész nemrég fejezte be a Hungary’s Got Talent első szakaszának zsűrizését, és külföldi turnéra készül.
 Tehetséges család

– Bátyámmal, Péterrel, aki most a Dóm téren a Tévedések vígjátéka díszletét tervezte, együtt dolgozunk egy koncerten, amit az éhező gyermekek javára adunk majd. Öcsémmel, Ádámmal augusztusban Balatonfüreden ötödik alkalommal tartunk partitúra összművészeti kurzust. Nagy a család, hála istennek, mindenki nagyon tehetséges és aktív. Amennyire lehet, figyelünk egymásra. Boldog vagyok, hogy ebbe a családba születtem – fogalmaz Eszter, akinek édesapja Horgas Béla költő, édesanyja Levendel Júlia író, húga, Judit is irodalmár.

– Szegedi koncertünk után augusztus 2-án nemzetközi turnéra indulok, mindennap játszom, több műsort is naprakészen kell tartanom, ami nagy erőpróba. Életem egyik legnagyobb ajándéka, hogy hihetetlenül jó muzsikustársakkal játszhatok. Szegeden Kaszás Péter dobol majd, akivel már akkor együtt dolgoztam, amikor 2008-ban Al Di Meolával közös lemezünket készítettük. El is vitte magával Amerikába. Most visszajött, viccelődve szoktuk mondani: ösztöndíjat adtunk neki a világsztárokhoz. Kitanulta a szakmát náluk, most pedig visszatért. Dajka Krisztián játszik gitáron, akivel legalább olyan élmény fellépni, mint Al Di Meolával. Ő is olyan muzsikus, aki bármelyik műfajban otthon érzi magát. Erre azért is szükség van, mert az az út, amin én járok, nem egyszerű, nem könnyen besorolható. Ötvöződik benne a klasszikus zene, a dzsessz és a könnyűzene, és mindegyik műfajt ismerni kell – hangsúlyozza Horgas Eszter fuvolaművész, aki azt is elárulja: Dajka Krisztián a szegedi koncertre is készül egy olyan flamenco számmal, ami mindig nagy hatással van a közönségre.

Horgas Eszter a hangszerével. Fotó: DM
Horgas Eszter a hangszerével. Fotó: DM

– Együttesem állandó zongoristája, a külföldön dolgozó Cseke Gábor helyett Révész Richárd jön velünk, akivel már 2002-es Latin fiesta című lemezemen is együtt muzsikáltunk. Igazi latin zongorista, biztos vagyok benne, hogy vérpezsdítő esténk lesz! Piazzolla- és Gershwin-műveket, Carmen-feldolgozást is játszunk majd – mondja Horgas Eszter a Muzsikáló Udvar idei első koncertjéről, ami csütörtökön 20.30-kor kezdődik a városháza udvarán.

A fuvolaművész nemzetközi turnéján Bach-szonátákat és más „vegytiszta" klasszikus műveket éppúgy játszik, mint dzsesszt. – Szerintem izgalmas a közönség számára is, ha valaki eljátssza fuvolán Schubert Arpeggione szonátájának átiratát, ami szakmai bravúr, majd átöltözik, átlényegül, és előad egy Chick Corea-számot, majd egy Hacsaturján-darabot. A nagy előadók nem besorolhatók, épp ettől izgalmasak. Saját személyiségüket mutatják meg minden darabban.

Zsűrizett a Hungary’s Got Talentben

– Két és fél hétig reggeltől éjszakáig forgattam, mert elvállaltam az RTL Klub új tehetségkutató műsora, a Hungary’s Got Talent zsűrizését. Reggel hatkor keltem, hogy gyakoroljak, mielőtt megérkezik értem az autó. Miközben már elvesztettem a hitem a tehetségkutatókban, szívmelengető volt látni, micsoda elképesztő, látványos és gondolatokkal teli tánc- vagy extrémsport-produkciókkal jelentkeztek a fiatalok. Boldog vagyok, hogy részese lehetek a műsornak. Hatszáz produkciót néztünk végig, közülük harminc juthat be az élő adásokba. Megdöbbentő volt számomra az is, sok embernek mennyire nincs önképe, önismerete. Ők sajnálatra méltóan elveszettek. Borzasztó látni, amikor egy ember nem azt csinálja, amihez igazából tehetsége van, amire született, mert boldogtalanná válik.


A közönséget saját érzéseiken, gondolataikon keresztül vezetik be a titokba. Amikor tanítok, mindig elmondom: nem szeretem, ha utánoznak. Egy kilencéves kezdő muzsikusnak is azt kell megtalálnia, hogy ő kicsoda. Neki miről szól a világ, ő mitől boldog. Eleinte elkeserítettek a támadások, értetlenségek, ma már nem foglalkozom ezzel, mert mélyen hiszem, hogy nemcsak a művésznek, hanem minden embernek az a dolga, hogy rájöjjön, ő kicsoda, és mi a feladata. Senkinek sem kell azon az úton járnia, amit más jelölt ki neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták Szerbiának az emberölés gyanúsítottját

Átadta a megyei rendőrség a szerbiai hatóságnak azt a férfit és három társát, akik a Szerbiában történt emberöléssel összefüggésbe hozhatók. Videóval. Tovább olvasom