Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Látni és látszani

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a baleset-megelőzési bizottság 2012. november 15-től 2012. december 15-ig Magyarországon először olyan országos fokozott közúti ellenőrzést hajt végre, amelyben teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását, láthatóságát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság célja a figyelem felkeltése, és a viszonylag kicsi, de nagy bajt okozó hibák kiszűrése, javítása, ezáltal pedig a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek okozta károk csökkentése. Éppen ezért október 15-től december 15-ig tartó időszak során lehetőség nyílik a kampányba bevont szakszervizekben térítésmentesen átvizsgáltatni a gépjárművet, az ingyenes ellenőrzésen túl kérhető a fényszóró beállítása, a szükségessé vált javítások, izzók pótlása – természetesen térítéssel.

A Látni és Látszani akció alatt nemcsak a jármű láthatósága ellenőriztethető a szakszervizekben, hanem a járművezetők látását is ingyenesen vizsgálják meg azok az optikusok, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az átvizsgált járművek megkapják a kampány hivatalos matricáját.

Az akció szükségességét mi sem igazolja jobban, mint a németországi hasonló kezdeményezés, a Licht-test akció tavalyi mérlege: abban az országban, ahol már évtizedek óta minden évben kampányolnak, tavaly a 42 millió ellenőrzött gépjármű 34,2 százalékánál, vagyis 14,5 millió járműnél találtak hibát, hiányosságot, rosszul beállított fényszórókat.

Az X-Meditor Kft., mint a Rendőrség partnere a kampány során, egy célirányos honlapot üzemeltet (www.latnieslatszani.hu), mely folyamatos feltöltés alatt áll, és melyen megtalálhatóak az említett szervizek, optikusok elérhetőségei. A Látni és Látszani kampányhoz tartozó, folyamatosan frissülő információk az esemény hivatalos Facebook oldalán, a facebook.com/latnieslatszanikampany címen is megtalálhatóak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kálvárián kínálták magukat

Szegeden, a Kárvária sgt. melletti járdaszakaszon integetett az arra haladóknak két nő - szexuális… Tovább olvasom