Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Látogatás a könyvek titkos birodalmában

Szeged - Rejtekajtók tárultak fel előttünk a könyvtárosok világnapján a Somogyi-bibliotékában. Titkokat rejtő könyvekről hallottunk a restaurátorműhelyben, rongyosra olvasott könyvek „gyógyulásának" lehettünk szemtanúi a kötészeten, és saját ex librist készítettünk.
Régi könyvek illata lengi be a Somogyi-bibliotéka alagsorát – a "hétköznapi" könyvtárlátogató előtt általában rejtett ez a hely, tegnap a könyvtárosok világnapja alkalmából szervezett programsorozat kapcsán azonban ide is bekukkanthattunk.

Rejtekajtók tárultak fel előttünk, többek között a restaurátorműhelyé. Több száz éves kötetek éledtek már itt újjá Vóna Györgyné és Pataki Tiborné keze nyomán. Kerültek ide beázott, penészes könyvek, amelyek jócskán megmártóztak az időben, és olyanok is, amelyeket még gyertyafény mellett olvastak gazdáik, és rájuk folyt a viasz. Minden itt megforduló könyvnek lelke van, néhányuk évszázados titkokat rejt: egy Dugonics-kötet borítója alatt például 1948-as dokumentumot találtak a restaurátorok. Egy férfi többkötetes német regénysorozatot ajándékozott a könyvtárnak, amely évszázadok óta a család tulajdonában állt. A műhelyben derült ki, hogy oldalaik között egy albumra való préselt virág lapul.

Több száz éves kötetek is újjáélednek a Somogyi-könyvtár restaurátorműhelyében. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A kötészeten meglestük, hogy "gyógyítják" a rongyosra olvasott köteteket, és a 17–18. századiak mintájára régi stílusú, színes könyvborítót festhettünk. – Fésűvel, kefével, szivaccsal vagy az ujjunkkal készítjük a mintákat – magyarázta Kövér Imréné csoportvezető, akitől megtudtuk: a könyvtárban kézi munkával újrakötött könyvek sokkal tovább bírják, mint amelyeket a nyomdában, géppel ragasztanak.

Az emlékkönyvtár kincseskamrájában régi gyűjtők után nyomoztunk az ex librisek alapján. Ezek sokszorosított eljárással készített papírla-
pok, amelyeket a könyvek kötéstáblájának belső oldalára ragasztottak tulajdonosaik. Vannak közöttük különleges, művészi rajzok, címerek, emblémák vagy egyéb ábrázolás a könyvtulajdonos nevével, esetleg idézettel ellátva. A Gyermekkönyvtárban saját ex librisünket is elkészíthettük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belső pokol - csak felnőtteknek

Felnőtt nézőinek ajánlja a Szegedi Kortárs Balett új produkcióját, a Liszt Ferenc műveire készült Inferno című kétrészes táncjátékot. Tovább olvasom