Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Látogatható romkert készül a Stefánián

Szeged – Mikor fejeződnek be Szegeden a múzeum mögötti várásatások? – kérdezte szegedi olvasónk.
Fogas Ottó, a Móra-múzeum régész igazgatója elmondta: akkor tudják folytatni a feltárást, ha a Stefánia park rendezési tervéből lesz valami. Az ásatásokat három éve fejezték be a mostani területen; akkor eljutottak egy olyan pontra, hogy ha folytatni akarnák a középkori vártemplom falának kibontását, akkor gyakorlatilag nemhogy a kerékpárutat, hanem még az aszfaltút egy részét is el kellene bontani a Stefánián. Ez önmagában 50-60 millió forintos költséget jelentene. A feltárt romokból újabb információt nem lehet kinyerni. Ezért elkezdődött a járda díszburkolatos helyreállítása. Tavaszra elbontják a jelenlegi nem túl dekoratív kerítést, a várfalak körül látogatható romkertet alakítanak ki a székesfehérvárihoz hasonlóan. Állandó kiállítás lesz értelmező táblákkal. A helyreállítás költségét egy korábbi pályázati támogatásból fizeti a városi múzeum.

Három éve áll az ásatás az egykori vár területén. Tavaszra elbontják a kerítést. Fotó: Karnok Csaba
Három éve áll az ásatás az egykori vár területén. Tavaszra elbontják a kerítést.
Fotó: Karnok Csaba

Megírtuk: az egykori szegedi erőd „morzsáját", az 1751-ben emelt Mária Terézia kaput emlegetjük jelenleg várként, amelyet az erődítmény bontásakor hagytak meg a Stefánián. A várkertben a gótikus templom romjainak feltárása 12 évig tartott, 2010-ben bukkantak a régészek a vártemplom nyugati főbejáratára és falának XIII–XIV. századi darabjára. A kutatásra a megye és az önkormányzat korábban együtt pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz, amely nagyjából 20 millióval támogatta a munkálatokat.

Olvasóink írták

 • 17. K.T. 2013. szeptember 03. 08:29
  „Eddig is látogatható volt csak kényszeredetten. :( (Gyalogos forgalom szívatása egy nagyon keskeny, járdának nem mondható valamivel.)”
 • 16. buhamama 2013. szeptember 02. 08:10
  „Csak már kész lenne.”
 • 15. vaband 2013. szeptember 02. 06:48
  „Teljesen egyetértek GondaItvánnal!”
 • 14. GondaIstván 2013. szeptember 01. 22:36
  „12. vmagdi.
  - Valamit félreérthettél. A Vár északi fala a Stefánia(=füves park) alatt húzódik kb. a Dankó Pista szobortól a Tiszáig. Ennek a feltárását és láthatóvá tételét javasoltam. Tehát a színház lebontásáról egyáltalán nincs szó.
  - "vagy ha nézzük, mennyivel változik az életünk a jelenlegihez képest?"
  Ez a mondat engem nagyon elszomorít. Ugyanis az enyém és még sok szegedi polgáré, idelátogató turistáé bizony változna. Szeretjük a letűnt korok emlékeit, érdekel a saját városunk múltja, büszkék vagyunk rá, óvjuk, ápoljuk ha tehetjük, figyelünk arra, hogy mit üzen a múlt. Persze ettől nem lesz több a fizetésünk - ha erre gondoltál -, de boldogabbak leszünk, az biztos.”
 • 13. vaband 2013. szeptember 01. 20:52
  „12. vmagdi.
  A negatív elfogultság a régészet iránt egyben a saját jövőjének is az elutasítása, hiszen a múltunk megismerése nélkül nincs jelen sem és így jövő sem. Mielőtt leüti a klaviatúrán a billentyűket gondolkodnia is kellene a vagdalkozás helyett --"na spec az egyetem ezt a hobbiszakot meg is szuntethetne"”
 • 12. vmagdi 2013. szeptember 01. 18:04
  „10 és elmondanád, hogy mit nézzünk rajta? vagy ha nézzük, mennyivel változik az életünk a jelenlegihez képest? jajjaj tényleg föl kell bontani az egész utat és követelni az uniótól, hogy építsen új utat, a lebontott szinházépület helyére...:)))”
 • 11. IVY 2013. szeptember 01. 17:50
  „A falmaradványok között tényleg csontvázak fekszenek. Nem is kevesen. Itt volt a középkori szegedi vár temetője. 4 éve, a Múzeumok Éjszakája-n jártunk ott, sajnos épp akkor szakadt le az égi áldás úgy hogy nem sokat láttunk. Egy vékony réteg földdel lettek beterítve. Ezek szerint újra láthatóvá teszik őket?”
 • 10. GondaIstván 2013. szeptember 01. 12:45
  „Jó lenne, ha a Stefánián végig feltárnák a várfal maradványait. Ez egy újabb látványossága lehetne Szegednek.”
 • 9. polo 2013. szeptember 01. 09:42
  „Egy fa hidat kellet volna fölé emelni melyen zavartalanul folyhatott a gyalogos közlekedés alul meg a régészek nyugodtan dolgozhattak.”
 • 8. kormoska 2013. szeptember 01. 09:33
  „A romkerthez hozzácsaphatnák a Kass Szállót is,az lehetne a romséta végállomása,ha minden romlátogató kapna belőle egy téglát előbb-utóbb csak lebontanák...,mert ujjáépítve az sosem lesz!”
 • 7. meska 2013. augusztus 31. 23:12
  „6.Csimre

  Ebből a szempontból a Bába-lakópark is megéri a pénzit.”
 • 6. CsImre 2013. augusztus 31. 22:33
  „Kár, hogy elbontják azt a kerítést, pedig igazán gusztusos éke volt a városunknak éveken keresztül. Hálistennek még marad a söröző, és a hasonlóan kultúrparkhoz illő autóparkoló a másik oldalon. A falromok közt egyébként halottak fekszenek, tehát kvázi temetőről van szó, már ha azóta nem távolították el őket, de tudtommal csak vissza lettek temetve.”
 • 5. vmagdi 2013. augusztus 31. 22:08
  „ha ezek a regeszek annyira tisztelnek a multat, ahogy tettetik, akkor nem epult volna a "varon" az a hozza nem illeszkedo ruhatar... na spec az egyetem ezt a hobbiszakot meg is szuntethetne”
 • 4. Rubicon 2013. augusztus 31. 20:20
  „Na végre! Már nagyon gáz volt, hogy azért a pár bontott tégláért évtizedekig csufoskodott a forgalmat is zavaró gödör.
  A régész uraknak javaslom az ásás folytatását a kertemben, de csak egy ásónyomnyira. Október végén kezdhetnek.”
 • 3. füttyimre 2013. augusztus 31. 20:02
  „Az jó kell!”
 • 2. okz63 2013. augusztus 31. 19:39
  „1. atomboy 2013.08.31. 17:19
  Hát öcsém, te nem vagy semmi! Megláttad a "kerékpárút" kifejezést és egyből máris rólatok szóljon a cikk, mi? :-D”
 • 1. atomboy 2013. augusztus 31. 17:19
  „Az jo, ha latogathato romkert epul. De az is fontos informacio lenne a lakossag szamara, mi lesz a mellette levo uttal. Tovabbra is megtartjak ezt a fos egyoldalu kerekparutat, vagy hajlandok lesznek Oskola utcaval egyetemben iranyhelyes kerekparavokat letesiteni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetsorozat az M5-ösön - előbb négy majd három, s újra négy autó ütközött

Legutóbb az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalának 35-ös kilométerszelvényénél helyszíneltek… Tovább olvasom