Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Látványlabor épül a Szegórában

Szeged - A több mint 40 éves múltra visszatekintő MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) is helyet kap a Szent Györgyi Albert Agórában (Szegóra). Látványlabor költözik az épületbe, ahol többek között fényjelenségeket, folyadékáramlást, genetikát tanulmányozhatnak az érdeklődők.
– Egyfajta tudományos csodák palotáját szeretnénk létrehozni, de jellemzően a gimnazista korosztálynak, illetve onnan felfelé – mondja Ormos Pál, az SZBK főigazgatója. Az SZBK-nak is lesz helye az épülő Szegórában, egy látványlabor költözik Szeged új tudományos központjába. A Százszorszép Gyermekház, az Informatórium, az Informatikatörténeti Múzeum után a látványlabor lesz a legkisebb, három teremben helyezik el.  A kutatásokhoz szorosan kapcsolódó kiállításokat szerveznek. Három optikai asztaluk lesz, mindegyik egy-egy mikroszkóppal felszerelve, amelyekbe lézerrel világítanak, kamerán keresztül pedig hatalmas monitorokra vetítik a megfigyelt jelenségeket.

Látványlabor épül a Szegórában. Fotó: Frank Yvette (galéria)

40 év

Az SZBK-t 1971-ben adták át,  tehát több mint 40 éves múltra tekint vissza. A hivatalos  megnyitója azonban a teljes befejezéskor, 1973-ban történt.  Az átadáskor 325 alkalmazottja volt a központnak, közülük 95-en kutatóként tevékenykedtek. Jelenleg 250 kutatóval és 450 munkatárssal dolgoznak. Munkájukat, amelyet a hazai és nemzetközi kutatóközösség tagjaiként végeznek, számos aktív együttműködés segíti. A kutatás mellett másik kiemelt tevékenységük az oktatás, rengeteg szakdolgozója és  sok PhD-hallgatója van az intézménynek, döntően a Szegedi Tudományegyetemről.

Az elsővel a mikrofluidika technológiát mutatják majd be, illetve a kapcsolódó érdekes jelenségeket, mint a folyadékáramlást, a folyadékkeveredést e méretekben, ezek fontos szerepet játszanak a véráramlásban, de például újszerű genetikai analízis is épül rá. A második eszköz a fény mechanikai hatásainak bemutatására alkalmas. A kutatók optikai mikromanipulációs kísérleteket mutatnak majd be. A látogatók megnézhetik, hogyan lehet a fény segítségével sejteket mozgatni, irányítani. Ennek különösen fontos szerepe van a  fizikában, a modern biológiában, a biotechnológiában. A harmadik mikroszkóppal általánosabb biológiai jelenségeket demonstrálnak. Ezeken kívül látványos installációkkal, szobrokkal, kiállítási tárgyakkal készülnek.

– A témához kapcsolódó fizikai jelenségeket illusztrálnak majd ezek az eszközök. De kiderül az is, hogyan lehet baktériumokkal áramot termelni. A helyszínen egy kolléga működteti a rendszert – mondja Ormos Pál. Az öt éve megírt pályázat szeptemberben hozza meg gyümölcsét, ekkor rendezik be a labort a Szegórában, téltől pedig látogatható is lesz.

Olvasóink írták

  • 2. pandababa 2012. július 17. 07:14
    „ez így van.”
  • 1. bánki 2012. július 17. 02:56
    „baromság és lóvé lenyúlás”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva Thealter

Több mint 60 esemény várja a nézőket az idei Thealter fesztiválon július 23. és 29. között. Tovább olvasom