Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Lázadás is indult az iskolaköpeny ellen

Csongrád megye - Köpenyellenes lázadás tört ki a szentesi Horváth Mihály gimnáziumban a 80-as évek végén az egyenruha ellen. Több megyei iskolában a mai napig hordják a diákok – mert védi a ruházatot, és eltünteti az öltözködésben láthatóvá váló szociális különbségeket. Az oktatásért felelős államtitkár újra bevezetné a köpenyviselést.
Bár nincs napirenden erről szóló rendelet, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár úgy fogalmazott: szívesen látna ismét iskolaköpenyt a diákokon, ezért ösztönözni fogja ezt a döntést. A rendszerváltáskor eltűnt, előtte viszont a közoktatásban kötelezően előírt ruhadarabot azért hozná vissza, mert így a szegény gyerekeket nem frusztrálná, ha nem tudnának drága, divatos ruhákban járni. A felvetés máris heves vitákat váltott ki. A köpeny ellenzői már az alapfunkció ellen is érvelnek: mivel nem kezeslábasról beszélünk, a nadrág és cipő alapján ennek használatával is szembetűnőek a vagyoni különbségek, nem beszélve a téli dzsekikről és a márkás tornacuccról. Ráadásul a gyerekek úgyis mesélnek egymásnak – kiderül, ki milyen anyagi helyzetű családból jött. A kötelező uniformizálást szintén sokan negatív hozományként emlegetik.

Lázadás is indult az iskolaköpeny ellen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Nyáry Krisztián irodalomtörténész a 80-as évek végén járt a szentesi Horváth Mihály gimnáziumba, és kezdeményezője volt egy köpenyellenes lázadásnak. – Amennyire én emlékszem, 86-ban, amikor elsős voltam, már nem volt kötelező a köpeny, vagy ha igen, nem tartatták be, a szakközépiskolákban viszont még hordták – mesélte. – Másodikos lehettem, amikor jött az újbóli szigorítás. Én a fontolva haladók vezéreként kihallgatást kértem a legendás gimnáziumi igazgatótól, Bácskai Miska bácsitól. A körlevélről érdeklődtem: szerepel-e benne a köpenyről részletes leírás. Mivel nem volt megszabva sem az, hogy legyen ujja, sem hogy legyen gallérja, gombja, egy hét alatt egy mellényszerű rongydarab maradt, amit hordtunk. Végül újabb közös szövegértelmezés következett arról, hogy vajon kockás, flanel- vagy farmeranyagból lehet-e köpeny. Ez is megvolt: a köpenytelenség Miska bácsi segítségével visszatért jogaiba. Ezután több más iskolában arra hivatkoztak a diákok, hogy a gimiben sem kötelező. De lehet, hogy anélkül is megszűnt volna.

Néhány intézményben most is kötelező az iskolaköpeny. A hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában szülői kezdeményezésre vezették be, felmenő rendszerben. A szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézményben pedig hagyomány a viselése – immár két évtizede.

– Az iskolát 1992-ben indították újra, azóta van köpeny – mondta el Vlocskó Mihály igazgató. – Egyrészt praktikus, mert védi a ruházatot, másrészt pedig szerettük volna kiszűrni az öltözködésben való megkülönböztetést. Bár valóban kilátszik alóla a cipő és a nadrág egy része, de közel sem kapnak olyan nagy hangsúlyt, valahogy így már nem számít, hogy milyenek.

Az igazgató elmondta: elemistáknál nem szükséges a köpeny haszna mellett korteskedni, a gimnazisták elé azonban minden évnyitón ki kell állnia, hogy hangsúlyozza: a házirend szerint az épületen belül mindig viselni kell. – Igazából senkit nem zavar, hiszen mindenkin, egységesen rajta van. Éppen ezért elenyésző azok száma, akik akár csak egy-egy alkalommal is, de nem veszik fel az iskolai egyenköpenyt.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. betti483 2012. szeptember 14. 22:00
  „Kedves felnőttek!
  Negyedik éve járok ebbe a suliba és valóban, minden nap fel kell venni a nem túlzottan selymes anyagú darabot. De ez van, ezt kell szeretni. 20 év alatt senki sem indított petíciót, vagy "lázadást" ellene, mert valahogy egyértelmű, hogy hordjuk. Ebből is látszik, hogy igenis összetartozunk, mások vagyunk mint a többiek. Az emberek nem véletlen íratják ebbe az iskolába a gyerekeiket. Valami plussz dolgot akarnak adni nekik. És ez a köpenyviseletben is megnyilvánul. Habár kilátszik a nadrág és a cipő alóla, semmi jelentősége nincsen. Nem azzal ütjük el a szüneteinket hogy megvitassuk kinek milyen új cucca van a Talli Weijl-ből, vagy a Retro-ból...mert egyszerűen tök mindegy. Ráadásul a 2 hatalmas zsebbe befér az ellenőrzőtől, a szemüvegtokon át, a számológépig minden... Tehát, nekem semmi ellenvetésem nincs ellene. Az meg mellesleg nem véletlen, hogy a HMG-ben lázadás indult ellene. ..”
 • 82. bánki 2012. szeptember 08. 09:11
  „Baromság lenne bevezetni !

  Az egyenlősdi nem normális dolog.

  1965 körül majdnem találkoztam Kádár Jánossal. A kötelező kék köpeny, kötelező fehér gallér hiányában hármunkat hazaküldtek, nehogy a párt vezér elé táruló összképet elrontsuk.
  Orbán Viktor sem fogja látni az unokámat, ha rajtam múlik.”
 • 81. Apátfalvi** 2012. szeptember 06. 23:23
  „Egyetértek azokkal, akik szerint ha kötelező lenne, akkor az állam fizesse!

  Viszont már a hócipőm tele van ezzel a prosztó siránkozással, miszerint milyen durván öltözködnek a középiskolások... Basszus, nem mindegy? A teljesítmény a lényeg, teccik´ érteni? A TELJESÍTMÉNY! Ha egy lány mélyen dekoltált felsőben dicséretes 5-ös fizikából, akkor nem mindegy hogy miben jár suliba? Ha egy fiú tornacipőben, szakadt csőnadrágban, tetkókkal ékesítve nyer meg egy matekversenyt, számít az öltözéke? (mondjuk a punk illetve metal zene szerelmesei általában intelligensebbek mint az ilyen tróger rapper-elemek meg a hasonlók)

  A teljesítmény viszi előrébb a világot, nem az ilyen csicskulások!”
 • 80. alfa258 2012. szeptember 06. 23:04
  „jaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjj, rózsika feltalálta a spanyolvisaszt!!!!!!!!! Rá pedig egy nagy zsák kellene......, hogy ne is lássuk”
 • 79. bambinaXX 2012. szeptember 06. 22:52
  „X_Y, ebgondolat - egyformán egysíkúan gondolkodtok..
  Az nem jut eszetekbe, hogy iskolánként másfajta a köpeny? Márcsak a logó miatt is.. Eléggé kétlem, h Gucci gyártana pl. zöld szinű "karolinás" köpenyt.. mert ott csak olyat lehet hordani. Akinek nincs pénze: megveszi olcsón attól, akinek kinőtte a gyereke..
  38. - ból kimaradt: nem is fogja megérteni. ezt sem..
  Ha koszos: ki lehet mosni, szükségtelen 5-öt megvenni. (aki erre célzott, annak gyereke mindennap más cipőt hord vajon?!)
  77. Egyetértek.
  72. a köpeny egyszeri kiadás: 1500-2500 Ft. Ennyiért nem kapsz jobb minőségű ételt..”
 • 78. bambinaXX 2012. szeptember 06. 22:35
  „58. vári - a köpeny feladata a családi háttér megváltoztatása? Nagypappa leszoktatása a piáról? Szülők megnevelése? Noooooormálisvagy?!
  Akinek "köpenyes" helyre jár a gyereke, tudja miért jó. Aki meg nem akarja, is fogja megérteni..
  Persze, hogy nem takarja el pl. a cipőt.. de aki az iskola prioritásaival tisztában van- az tudja, hogy ott nem az a fontos, h mi a cipő márkája..”
 • 77. Krampampuli 2012. szeptember 06. 20:02
  „tehát valóban bebizonyosodott hogy igen nagyon nagyon sokan akkor érzik csak magukat valakinek ha villanthatják a márkás cuccokat és versenyeztethetik a gyerekeiket. Igen az ellenzőkről beszélek, különben miért zavarná őket..? Rájuk valóban igaz, hogy "nekik a divat mondja meg hogy ki vagy"”
 • 76. IVY 2012. szeptember 06. 16:12
  „Most mi a gond ezzel?
  A gengszterváltás előtt talán hisztiztünk a köpeny használat miatt?
  Sőt! Ha "elfelejtett" valaki köpenyben suliba menni, egy kiadós pofon keretében ballaghatott haza érte, mert a lábát nem tehette be a suli kapuján. (legalább is a tápai suliban ez volt a helyzet) Nem hogy még a k. szülők és rommá kényeztetett kölykeik mondják már meg itt a tutit....!”
 • 75. dublin 2012. szeptember 06. 13:58
  „74. amina 2012.09.06. 12:17

  ok ... a lényegen nem változtat .. van, ahol van, van ahol nincs iskola által biztosított laptop ... és én is, más szülőkkel valószínűleg egyetértésben, nagyon hatékonynak találnám az oktatásban ...”
 • 74. amina 2012. szeptember 06. 12:17
  „67. dublin
  nem csak középiskolákban van tanuló laptop, a Karolinában minden kisdiáknak, első osztálytól jut laptop. Szerintem nagyon hatékony az oktatásban. Köpeny nekik kötelező, én nagyon jónak tartom (annak idején is praktikusnak gondoltam amikor mi használtuk) csak az anyaga lehetne vékonyabb, kevésbé meleg.

  irták páran a mosást, ha kicsit foltos, alig észrevehető akkor kibirja a hétvégi mosáshoz, ha meg hétköznap kell mosni, hát kimosom, másnapra akkor is megszárad, még ugyis átvasalom is. Az ára nem olcsó, igy én kettőt nem tudok venni, de mi szimpatizáltunk azzal, hogy itt kötelezö viselni. A gyerek meg nem ugy éli meg, hogy másoknak miért nem kötelezö, itt mindenkinek van, rajta van a suli neve, logoja, büszkén viselik, utcán messziről megismerik egymást. És én hiszem, hogy igenis kevésbé ösztönöz arra, hogy alatta feltünöen divatos ruhadarabot akarjanak hordani a gyerekek. Enyém is szeret csinos lenni, persze hogy minden lánynak van erre igénye, de más hogy valaki csinos és más hogy divatbabáknak neveljük öket. (A legtöbb ruhánk megjegyzem mind duris v. örökölt, mégis büszkén viseli ha abban csinosnak tartja magát)”
 • 73. Casablanca 2012. szeptember 06. 08:10
  „Ezt is a szülő fizeti... De lesz, aki olyan szegény, hogy köpenyre sem futi... Cseppet sem lesz feltűnő...

  Egyébként az iskolák hatáskörébe utalnám a döntést. Szavazzák meg a szülők, tanárok és döntsenek róla szabadon, kedvük szerint.”
 • 72. zsuzsmo 2012. szeptember 06. 05:43
  „Jobb lenne, ha a köpenyre fordított összeget inkább a kaja minőségének, vagy mennyiségének feljavítására költenék... Tényleg az a baj, hogy ha egy felvetés felmerül, akkor utána azt meg is szavazza a "T.ház".
  nekem semmi bajom nem lenne, hiszen kevesebb folt lenne a ruháján a gyereknek, de ezerszer fontosabb dologra is lehetne koncentrálni. Pl. a kötelező óraszám emelése is helyes tesiből, azonban arra már nem gondoltak, hogy ennyi + óra megtartásához szükséges ideális feltételek kevés suliban adottak. Most még nem gáz, de mi lesz télen? Gondolom a strand és jégpálya belépőt nem a költségvetés fogja finanszírozni, vagy marad a torna a folyosón ill. a teremben? Az oviban van így...”
 • 71. qrumpli 2012. szeptember 06. 05:19
  „Érdekes valamikor régen "felvágtunk" az egyensapkánkra.”
 • 70. tucat 2012. szeptember 05. 23:33
  „62. macs 2012.09.05. 19:33
  "Csak halkan mondom..."
  Én hallom így is.”
 • 69. SP 2012. szeptember 05. 23:06
  „Merev megoldás helyett
  lazán és jó kedvvel is meg lehet oldani az iskolai munkaruha kérdést.

  pl.
  farmer alsó, iskolai emblémás egyen póló.

  Más szituációkban is szívesen használt a kollekció.”
 • 68. dublin 2012. szeptember 05. 21:25
  „a köpeny a vagyoni különbségeket nem takarja el, azt a normális fizetések oldanák fel ... a ruha védelmét illetően meg annyit, h a felsőtest, ahol a köpeny takar, akkor szennyeződik, ha a gyerek leeszi magát, de akkor meg meg kell tanítani rendesen enni (illetve 2 köpeny kell, ha nem a koszosban akarjuk másnap suliba küldeni) ... deréktól lefelé meg milyen köpeny véd ?”
 • 67. dublin 2012. szeptember 05. 21:17
  „ok, legyenek egyformák a gyerekek, de akkor legyenek egyformák az iskolák is .. pl kapjon minden szegedi diák laptopot a sulitól, mint ahogy az egyik szegedi középiskolában ... és legyen minden gyereknek ugyanannyi kajája uzsonnára, és ugyanazt ebédelje és vacsorázza minden nap ... akár köpenyben is ...”
 • 66. havranek 2012. szeptember 05. 20:38
  „GUMICSONT !”
 • 65. antiorange 2012. szeptember 05. 20:37
  „FILA táskát mindenkinek! :-)”
 • 64. anzseliza 2012. szeptember 05. 20:05
  „BURKÁT és CSADORTt! Hogy mindent eltakarjon, de a fiúknak is!
  Nevetséges, a Mercit vagy a BMW-t is letakartatják amivel viszik a gyerekeket? A laptopot okostelefont?”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Facebookon nyert bútorokat a mórahalmi óvoda

A Faceookon rendezett versenyen a legtöbb lájkot a mórahalmi óvoda kapta. 300 ezer forintnyi bútort kap az intézmény. Tovább olvasom