Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Lázadnak a községek polgármesterei

Lázadnak a községek polgármesterei

Csongrád megye - Képtelenek a kistelepülések önkormányzatai munkatársat nélkülözni, pedig a járási hivatalok feltöltése érdekében erre kérték őket a kormányhivatalok. Máig kell eldönteniük, kitől válnak meg, miközben ha valakit átadnak, új embert kell a helyére felvenniük. Van, aki megtagadja ezt a kérést.

Munkatársunktól - Délmagyarország napilap - 2012.09.14. 14:09
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Máig kellett az önkormányzatoknak eldönteniük, mely munkatársaikat „ajánlják fel" a járási hivatalok számára. Mint azt korábban megírtuk, január elsejével járásokat alakítanak ki az országban – 175-öt vidéken, 23-at a fővárosban. Ezek veszik át az önkormányzati feladatok egy részét. Mivel nem akarták, hogy az átalakítás a hivatali apparátus további bővítésével járjon, ésszerű megoldásnak tűnt, hogy az átkerülő feladatokat ellátó munkatársakkal töltik fel a munkahelyeket.

Molnár Róbert Kübekháza polgármestere
Molnár Róbert Kübekháza polgármestere a kübekházi Operettfalu emlékest színpadán. Nem akar díszletfalut csinálni a településéből, ezért ellenáll nem ad át egy embert sem a járási hivatalnak. Fotó: Karnok Csaba


A nagyvárosok esetében ez nagyjából járható út, hiszen a magas esetszámok miatt az ügyeket elkülönítve, a területre specializálódott ügyintézők viszik. A kétezer, vagy annál kisebb lélekszámú településeken azonban a kevés hivatalnokra sokféle feladat hárul. Mivel nincs elkülöníthetően a járásokhoz kerülő feladatcsoporttal foglalkozó emberük, így nincs is kitől megválniuk.

Még folyik az adatgyűjtés

Mivel az adatgyűjtés még folyamatban van, a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál egyelőre nem tudták megmondani, összesen hány munkatársra van szükségük a járási hivatalokban. – Az önkormányzatnak mint munkáltatónak módja van az érintett köztisztviselőket megkérdeni és nyilatkoztatni arról is, hogy mit szeretnének. Ezzel a kormányhivatal lehetőséget adott arra, hogy az érintetthez legközelebb álló szinten és az érintett megkérdezése mellett dőlhessen el annak sorsa. A dolgozóknak szintén joguk van nyilatkozni a saját sorsukat illetően. A kormányhivatal azt tudja garantálni, hogy az önkormányzat által felajánlott dolgozókat átveszi, és határozatlan idejű kormánytisztviselői jogviszonyban alkalmazza – áll Varga Márta sajtószóvivő lapunkhoz eljuttatott közleményében.

– A körjegyző hozza meg a döntést ez ügyben, de polgármesterként úgy gondolom, mindenkire szükségünk van. A három hivatalnokunk közül egyiket sem tudjuk nélkülözni. Ha egy elmegy, nem tudjuk megfelelően kiszolgálni lakosságunkat – fogalmazott Tóth Margit, Dóc polgármestere. Hozzátette: mivel ők vannak legmesszebb a szegedi járástól, bízik benne, hogy a létszámkérdést esetükben nagy odafigyeléssel fogják kezelni.

– Augusztusban készült egy felmérés, hogy kiderüljön, munkatársaink hány százalékban látnak el olyan ügyeket, amelyek január elsejétől a járási hivatalokhoz tartoznak majd – mondta Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere. – Nálunk fél státusz jött ki összesen. Ha egy embert átadunk, helyére újabbat kell felvennünk, hiszen a munkájának átlagban 90 százalékát olyan feladatok tették ki, amelyek továbbra is önkormányzati hatáskörbe tartoznak. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy a Kübekházi körjegyzőség nem ad át egyetlen embert sem.

Molnár Róbert úgy fogalmazott: ésszerűtlen és végiggondolatlan, amit a közigazgatás átalakítása során tesznek. – A kistelepüléseken akarnak spórolni, miközben a főváros minden kerületére külön járást hoznak létre. Ez minden, csak nem esélyegyenlőség. Az pedig, hogy a bútoroktól a számítógépeken át a jegyző telefonjáig mindent felmértek, mit vihetnének el a járási hivatalokba, számomra az 50-es évek padlássöprését idézi. 

Kapcsolódó cikkek:

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 1. UtólagKapitány 2012.09.14. 23:35

Lázadjanak a polgármesterek a munkanélküliség ellen!Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...