Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Lázadnak a községek polgármesterei

Csongrád megye - Képtelenek a kistelepülések önkormányzatai munkatársat nélkülözni, pedig a járási hivatalok feltöltése érdekében erre kérték őket a kormányhivatalok. Máig kell eldönteniük, kitől válnak meg, miközben ha valakit átadnak, új embert kell a helyére felvenniük. Van, aki megtagadja ezt a kérést.
Máig kellett az önkormányzatoknak eldönteniük, mely munkatársaikat „ajánlják fel" a járási hivatalok számára. Mint azt korábban megírtuk, január elsejével járásokat alakítanak ki az országban – 175-öt vidéken, 23-at a fővárosban. Ezek veszik át az önkormányzati feladatok egy részét. Mivel nem akarták, hogy az átalakítás a hivatali apparátus további bővítésével járjon, ésszerű megoldásnak tűnt, hogy az átkerülő feladatokat ellátó munkatársakkal töltik fel a munkahelyeket.

Molnár Róbert Kübekháza polgármestere
Molnár Róbert Kübekháza polgármestere a kübekházi Operettfalu emlékest színpadán. Nem akar díszletfalut csinálni a településéből, ezért ellenáll nem ad át egy embert sem a járási hivatalnak. Fotó: Karnok Csaba


A nagyvárosok esetében ez nagyjából járható út, hiszen a magas esetszámok miatt az ügyeket elkülönítve, a területre specializálódott ügyintézők viszik. A kétezer, vagy annál kisebb lélekszámú településeken azonban a kevés hivatalnokra sokféle feladat hárul. Mivel nincs elkülöníthetően a járásokhoz kerülő feladatcsoporttal foglalkozó emberük, így nincs is kitől megválniuk.

Még folyik az adatgyűjtés

Mivel az adatgyűjtés még folyamatban van, a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál egyelőre nem tudták megmondani, összesen hány munkatársra van szükségük a járási hivatalokban. – Az önkormányzatnak mint munkáltatónak módja van az érintett köztisztviselőket megkérdeni és nyilatkoztatni arról is, hogy mit szeretnének. Ezzel a kormányhivatal lehetőséget adott arra, hogy az érintetthez legközelebb álló szinten és az érintett megkérdezése mellett dőlhessen el annak sorsa. A dolgozóknak szintén joguk van nyilatkozni a saját sorsukat illetően. A kormányhivatal azt tudja garantálni, hogy az önkormányzat által felajánlott dolgozókat átveszi, és határozatlan idejű kormánytisztviselői jogviszonyban alkalmazza – áll Varga Márta sajtószóvivő lapunkhoz eljuttatott közleményében.

– A körjegyző hozza meg a döntést ez ügyben, de polgármesterként úgy gondolom, mindenkire szükségünk van. A három hivatalnokunk közül egyiket sem tudjuk nélkülözni. Ha egy elmegy, nem tudjuk megfelelően kiszolgálni lakosságunkat – fogalmazott Tóth Margit, Dóc polgármestere. Hozzátette: mivel ők vannak legmesszebb a szegedi járástól, bízik benne, hogy a létszámkérdést esetükben nagy odafigyeléssel fogják kezelni.

– Augusztusban készült egy felmérés, hogy kiderüljön, munkatársaink hány százalékban látnak el olyan ügyeket, amelyek január elsejétől a járási hivatalokhoz tartoznak majd – mondta Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere. – Nálunk fél státusz jött ki összesen. Ha egy embert átadunk, helyére újabbat kell felvennünk, hiszen a munkájának átlagban 90 százalékát olyan feladatok tették ki, amelyek továbbra is önkormányzati hatáskörbe tartoznak. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy a Kübekházi körjegyzőség nem ad át egyetlen embert sem.

Molnár Róbert úgy fogalmazott: ésszerűtlen és végiggondolatlan, amit a közigazgatás átalakítása során tesznek. – A kistelepüléseken akarnak spórolni, miközben a főváros minden kerületére külön járást hoznak létre. Ez minden, csak nem esélyegyenlőség. Az pedig, hogy a bútoroktól a számítógépeken át a jegyző telefonjáig mindent felmértek, mit vihetnének el a járási hivatalokba, számomra az 50-es évek padlássöprését idézi. 

Olvasóink írták

  • 1. UtólagKapitány 2012. szeptember 14. 23:35
    „Lázadjanak a polgármesterek a munkanélküliség ellen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a szegedi Csillagban van Magyar Róbert - videóval!

Magyar Róbert, a "Fekete sereg" vezére szeptember 14-én 6 óra 25 perckor megkezdte tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetését a szegedi Csillag börtönben. Tovább olvasom