Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Lázár János: Fekete hónapjuk lesz a szolgáltatóknak

Szeged - Minőségjavításra kell az újabb négy év – vallja Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, mondván: sok területen félmunkát végeztek. A rezsicsökkentést az elmúlt két év legnagyobb szociális sikerének tartja. Országgyűlésiképviselő-jelöltként ismerkedik új választókörzetével, és figyeli, hogyan értékelik a kormány munkáját a vásárhelyi piacon.
– Kapott ebédet hétvégén az édesanyjától?

– Ha jól viselkedem, szombatonként van erre esélyem. Hétvégente a szüleimnél, illetve a feleségem szüleinél ebédelünk. A szakállam levágása előremozdította a helyzetemet. Az édesanyám fel volt háborodva miatta.

– Azért érdeklődtem erről, mert Földeákon egy fórumon így fogalmazott: „ha nem az egyszerű emberek érdekében politizálnék, ebédet sem kapnék a hétvégén az édesanyámtól". Ezek szerint szülei elégedettek az irányvonallal.

– A hétköznapokból merítik tapasztalataikat, ez nagyon fontos az életemben. Az anyukám rendszeresen ott van a vásárhelyi piacon, ez első kézből való visszajelzés arról, hogyan kormányzunk, mit csinálunk.

– Erről a megyei kistelepüléseken szervezett fórumokon is szerezhet tapasztalatot. Olyan választópolgárokkal is találkozik, akik problémája teljesen új a számára, az új választási körzetek miatt. Mennyit tud például a pitvarosiak, nagylakiak gondjairól?

– Messziről jött embernek nem szoktak hinni. Hosszú évekbe fog telni, hogy elfogadjanak, netán megszeressenek. Ha rám szavaznak, meg kell szolgálnom a megelőlegezett bizalmat.

– Milyen problémákról számolnak be?

– Nem a pártpolitika érdekli őket. A határ menti települések súlyos szociális problémákkal küzdenek. A munkahely hiánya, a megélhetés nehézsége, a magas rezsi foglalkoztatja az ott élőket. Olyan képviselőt keresnek, aki segít nekik.

Bérrabszolgaság helyett olcsó energia

– Nem demokráciadeficit van Magyarországon, hanem szociális deficit – nyilatkozta lapunknak kormányzásuk félidejében, 2012-ben. Azóta jobban teljesítünk?

– A rezsicsökkentés az elmúlt két esztendő legnagyobb szociális sikere. Hiszem, hogy további rezsicsökkentésekre van szükség Magyarországon ahhoz, hogy a lakosság életszínvonala hosszú távon javuljon. Hazánk a korábbi években az alacsony munkabérekből tudott versenyelőnyt kovácsolni. A rendszerváltás óta bérrabszolgaságban tartottuk saját népünket. Ez a Fidesz béremelései ellenére is tarthatatlan. Az alacsony bérek helyett az alacsony energiaárakkal és a magas színvonalú szakmunkával győzhetünk.

– A múlt szerdát előzetesen a szolgáltatók fekete napjaként jelölte meg, de a kormány végül megkegyelmezett. Mi történt?

– Ez csak a bemelegítés volt, több fekete napjuk is lesz a szolgáltatóknak. Sőt: fekete hónap elé néznek. Németországban egy jövedelemből 8-10 százalékot fordítanak rezsire, Magyarországon ez az arány 2013-ig 30-40 százalék volt. A végrehajtott 20 százalékos rezsicsökkentéssel a középmezőnybe kerültünk. A rezsifórumok tanulsága alapján újabb kérdéseket vizsgálunk. Miért az emberek fizessék meg az óracserét? A mérleget sem én veszem a boltban a parizerhez. Ha a gázóra köbméterben mér, miért nem abban kalkulálnak a számlán, miért hőmennyiségben? Ez átláthatatlan, igazságtalan, itt csapják be az embereket. Az alapdíjat tartom a legigazságtalanabbnak, például a távfűtési szektorban. Azt fogom támogatni, hogy legalább 50 százalékkal csökkenjen a távfűtési alapdíj. 2014 után a fő kérdés: hogyan lehet a tartósan alacsony áram- és gázárat biztosítani Magyarországon. Garantáljuk, hogy a lakossági szolgáltatásoknál nem lesz helye a profitnak.

Egy erős politikai közösségnek nem szabad félnie az önkritikától – tartja Lázár János. Fotó: Schmidt Andrea
Egy erős politikai közösségnek nem szabad félnie az önkritikától – tartja Lázár János. Fotó: Schmidt Andrea

Árversenyben az állam

– Ha a rezsicsökkentésre a szolgáltatók azzal reagálnak, hogy embereket küldenek el – mint az EDF DÉMÁSZ, amely közel 200 munkavállalójától vált meg –, akkor a játék nem zéró összegű? Az elbocsátottak az államtól segélyt, munkahelyet várnak majd.

– Az EDF DÉMÁSZ példája nem általános. Ez a cég tanúsította a legellenségesebb magatartást a fogyasztókkal szemben az elmúlt 20 évben. Nem veszi tudomásul, hogy a korábban érvényesített profitot ez a kormány nem garantálja tovább. Készen állunk, hogy minden áram- és gázszolgáltatóval korrekt tárgyalásokat folytassunk arról, hogyan tudják átadni érdekeltségeiket, elhagyni az országot.

– Folynak jelenleg ilyen tárgyalások?

– Igen. De nem Csongrád megyei cégekkel. Akármelyik céget is veszi át az állam, minden munkavállalóra igényt tart majd. A szolgáltatás színvonalát nem akarjuk csökkenteni, csak a kivett pénz mennyiségét. A Főgáz megvásárlásával a magyar állam először a történelemben beszáll a kiskereskedelembe, és árversenyben fogja megverni a szolgáltatókat.

– Ez az állam dolga?

– Ha az állam olcsó energiát akar, igen. Ez versenyképességi létkérdés.
Nem szerelem – érdekházasság.

– Ha az állam olcsó energiát akar, miért Pakson épít új blokkot 3000 milliárd forintért? A kormány szerint a két új létesítmény 13 százalékkal csökkenti majd a villamos energia árát. Ehhez képest szakmai elemzésekben azt olvasni, 50-100 százalékos áremelést indokolna az atomerőmű-bővítés költsége.

– Ritkán beszél velem, én egészen más kimutatásokkal rendelkezem. Ma három helyről állítunk elő áramot: zöld energiából kilowattóránként 35-38 forintért, szénből 18-25 forintért, és Paks 12 forintért értékesíti a nukleáris áramot. A megépítéshez szükséges hitelt nem az atomerőmű veszi fel, hanem a magyar állam. Az új erőmű vagyont létrehozó beruházás, amely állami tulajdonban marad és garantálja, hogy olcsó áramunk legyen.

– Ha ez az évszázad üzlete, ahogy mondta, miért nem volt ott a parlamenti szavazáson?

– Mert a miniszterelnök úrral egy másik tárgyaláson ültem. De a parlament már 2009-ben, 95 százalékos többséggel elfogadta azt a határozatot, amely Paks bővítése mellett szól.

– Arról nem rendelkezett, hogy orosz partnerrel, ennyiért kell bővíteni. Erről nem kellene megkérdezni a választókat? Például egy népszavazáson.

– Most nem tartom szükségesnek. 10 éve beszél erről a magyar társadalom, és a paksi olcsó áram meggyőzte a kétkedőket. A vitának 2003 és 2009 között lett volna helye, amikor Paks élettartamának 20 éves meghosszabbításáról döntött a kormány.

– A Medián felmérésében a megkérdezettek 56 százaléka ellenezte az orosz partnerséget.

– Mert ez a viszony minden választópolgár számára kérdéses. Az ellenzék politikai hecckampányt gerjeszt. De ez nem szerelem, hanem érdekházasság. Az oroszok ajánlata: 10 milliárd euró, 30 éves futamidőre, 4 százalékos kamaton. Aki ezzel versenyezni kíván, szeretettel várjuk!

– Egy érdekházasságban is rosszul eshet az asszonynak, ha a kocsmában a férje csúnyának nevezi. Orbán Viktor korábban több beszédében kelt ki a keleti diktatúrák ellen.

– Oroszországgal gazdasági együttműködésünk van, az Európai Unióval és a NATO-val politikai és biztonsági. Paks jelenleg is orosz technológiával működik, tehát ha az oroszok maradnak, nem változik semmi, nem nő a nemzetbiztonsági kockázat.

Nem kell félni az önkritikától

– Mi az áprilisi választás tétje?

– 2010-ben második rendszerváltásra került sor. Tiszta lelkiismerettel állunk a választók elé. Kész vannak az új struktúrák, bár nem vagyok teljesen elégedett: az állam szempontjából sok területen – például egészségügy, oktatás – félmunkát végeztünk. Hiába van például Klebelsberg-központ, amíg a magyar oktatás nemzetközi összehasonlításban romló eredményeket mutat, nem vagyok nyugodt. A minőségjavításra kell az újabb négy év. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy sikeressé tegyük az országot. A Fidesznél csak a Fidesz a jobb.

– Ha nem javul a minőség, lehet, hogy a struktúrával van a baj.

– Végig kell gondolni ezt is, egy erős politikai közösségnek nem szabad félnie az önkritikától.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rettegtek Balázstól a Vedres utca lakói

Rablás, személyi szabadság megsértése, zaklatás és kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás egy 24 éves szegedi fiatalember ellen, aki többször megverte édesanyját. Tovább olvasom