Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Lázár Jánosnak ajánlja vagyonnyilatkozatát egy szegedi civil

Dovalovszki András, a szegedi Köz-Hasznáért mozgalom önmagát „kukacoskodó" civilként megbélyegezve számolt el a vagyonával.
Januárban egy nyugdíjas asszonynál rendelt el vagyonosodási vizsgálatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, február 20-án a Miniszterelnökséget vezető Lázár János állt elő legújabb ötletével: "minden civil szervezetnek és mindenkinek, aki döntéseket képes befolyásolni, el kell számolni, hogy kitől kapja a pénzt és el kell számolni személyes vagyonával is".

– Tök jó! – reagált ironikusan Dovalovszki András, amikor megtudta tőlünk Lázár János ötletét. A szegedi Köz-Hasznáért Mozgalom aktivistája elmondta: a politikusok által kitalált vagyonnyilatkozat lényege, hogy bármit el lehessen titkolni, hisz a közeli családtagok nyilatkozatát bár le kell adni, de szinte senki sem nézheti meg.

Dovalovszki András vagyonnyilatkoza
Dovalovszki András "vagyonnyilatkoza".

Dovalovszki András, a szegedi Köz Hasznáért mozgalom önmagát „kukacoskodó" civilként megbélyegezve áll a kihívás elé: elszámol vagyonával.

Hozzátette: Lázár nyilatkozata azért felháborító, mert a közelmúltban kiderült, hogy a politikus elfelejtette bevallani a kiskorú gyermeke nevén lévő 60-70 milliós budapesti lakást.

Dovalovszki András a személyes megtakarításaiból civilkedik. A 90-es évek óta középvezetői, vezetői pozíciókat töltött be a kereskedelem területén. Jövedelméből igyekezett félretenni. 2006-ban a Vodafone Magyarország Zrt. középvezetői állását hagyta ott, ekkor kezdett a civil tevékenységekbe: elsőként a szegedi Critical Mass szervezésébe, és társaival megalapította a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezetét. Bevallása szerint tartalékait felélte, így újra munkába állt 2009-ben. 2014. augusztus 11-ig egy szegedi szoftverfejlesztő cég kereskedelmi igazgatójaként tevékenykedett.

– A tolvajkergetés felerősödésével egyre többet járt az agyam a tolvajok elfogásán, mint az értékesítésen, így nem maradtam tovább a cégnél. Nem tartottam sem a cég, sem magam részéről kívánatosnak a helyzetet, hisz nem lehet az ember egyszerre két dologba szerelemes. Jelenleg állásnélküliként teszem civil dolgaimat. Az elmúlt 5 évben felhizlalt lakás-takarékpénztári megtakarításomat élem fel és hamarosan ismét munkát kell keresnem, mert egyesületünk nem lesz képes az eltartásomra. Annak ellenére sem, hogy egy-egy projektünk rengeteg értéket ad a társadalomnak, és több munkával jár, mint napi 8 órás főállásban dolgozni bárhol is – mondta Dovalovszki András.

Megjegyezte: a szegedi kerékpáros felvonulás, a tolvajkergetés, a Köz Hasznáért Mozgalmat és a DEMOSZ összesen csaknem 2 millió forintjába került eddig. – Lázár János és társai eltávolodtak a valós élettől, számukra felfoghatatlan az, amikor emberek nem a személyes haszonszerzésük céljából tesznek dolgokat, vagy épp nem milliárdos pályázati pénzeket szórva hoznak létre projekteket. Rogán Antal sem jobb, amikor azt mondja, hogy a tüntetéseket külföldről pénzelik. A Köz Hasznáért Mozgalom a legutóbbi demonstráción 140 ezer forintot gyűjtött, amiből kifizettük a hangosítást, a maradék pénzből pedig 35 rászoruló családot támogattunk a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Tabán Családsegítő Közösségi Ház és Gyermekjóléti Központ és Dél-alföldi Regionális Módszertani Családsegítő Szolgálat segítségével – tette hozzá. Lássuk, kinek mije van:

Lázár János legutóbb 2015. január 30-án számolt el vagyonával. 

Lázár János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vagyona
ingatlan: 19 (260 négyzetméteres családi ház, 52 hektár szántó, erdő, legelő)
autó: nincs
vízi vagy légi jármű: nincs
nagy értékű ingóságok: műtárgyak (például gróf Széchenyi Zsigmond karosszéke)
megtakarítás: 46,8 millió forint
hitel: 81 millió forint
jövedelem: Miniszterelnökséget vezető miniszterként havi bruttó 1,2 millió forint + országgyűlési képviselőként havi bruttó 224 ezer 363 forint + tavaly földbérleti díjból 6,1 millió forint

Lázár János teljes vagyonnyilatkozata.

Dovalovszki András, a Köz-Hasznáért Mozgalom és a Tolvajkergetők szegedi csoportjának aktivistája, a Szegedi Kerékpár Regisztrációs Program kitalálója és működtetője

ingatlan: 35 négyzetméteres szegedi panellakás tulajdonosa, amit 1992-ben vásárolt
autó: nincs (csak 4 kerékpár)
vízi vagy légi jármű: helikopter (3D-450 Titan modell, de az idétlen hazai jogszabályok szerint ez is légi jármű, amit 2013-ban vásároltam)
nagy értékű ingóságok: nincs
megtakarítás: AUTÓFER Zrt. dolgozói részvény még 1990-ből (nem tudom, mennyit érhet; az eddigi tájékoztatóleveleik áránál biztosan kevesebbet) és a folyószámla-egyenlegén: 32 ezer 947 forint
hitel: nincs
jövedelem: jelenleg állásnélküli, nettó 22 ezer 800 forint keresetpótló támogatás

Dovalovszki András vagyonnyilatkozata.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

"Ságváris leszek akkor is, ha az iskolát esetleg nem úgy hívják majd"

Novák Katalin államtitkár asszony személyes, sajtónyilvános levelet írt - egykori tanárának - Barok… Tovább olvasom