Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Le kell bontani a Mars téri pavilonokat

Szeged - Le kell bontani a még álló Mars téri pavilonokat – ez olvasható a szegedi önkormányzat kontra Mars téri kereskedők perében tegnap hozott, elsőfokú – nem jogerős – ítéletben.
A Szegedi Városi Bíróságon tegnap ítélethirdetéssel zárták le első fokon a Mars téri kereskedők ügyét. Azokét, akiknek még állnak a pavilonjai, és vitatták a tulajdonos, vagyis a szegedi önkormányzat által elrendelt bontást: 14 alperes ügyét „vonták össze" és tárgyalták egyszerre az elmúlt egy évben, több felvonásban.

Az ítéletben kötelezték az összes pavilon tulajdonosát, hogy a bírósági határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül bontsák le a felépítményeiket. Amennyiben ezt nem teszik meg önként, akkor a város bontat, a költségeket pedig a vállalkozókra terheli. A 14 alperes tulajdonában 17 jobb-rosszabb minőségű és küllemű bódé áll. Úgy tudjuk, többen fontolgatják, hogy megfellebbezik az ítéletet, vagyis még egy-két hónapig elhúzódhat a végrehajtás. A szándékokról szerettünk volna több információt megtudni, de Bíró Sándor, aki eddig a kereskedők szószólója volt, azt közölte, nem nyilatkozik lapunknak. Tóth Péter, egy Mars téri autóalkatrész-üzlet tulajdonosa azt mondta, szinte száz százalék, hogy benyújtja a fellebbezését.

Ezek a bódék is bontásra ítéltettek. Fotó: Karnok Csaba
Ezek a bódék is bontásra ítéltettek. Fotó: Karnok Csaba

Az ítélet indoklásában elhangzott: a kereskedők bérleti jogviszonya megszűnt, s mivel a terület tulajdonosa az önkormányzat, az joggal kérheti, hogy a használók a birtokába adják a Mars teret.

Az ügy előzménye az volt, hogy a Szegedi Vásár és Piac Kft. még 2005-ben felmondta a bérleti szerződéseket, és elrendelte a pavilonok bontását. 2006 januárjában sokan önként szedték szét felépítményeiket, mások a kényszerbontást szenvedték el. Utóbb azonban kiderült: az üzemeltető, vagyis a Piac Kft. nem rendelheti el a felépítmények eltávolítását, csak a tulajdonos, a szegedi önkormányzat. Ezért kellett Szeged városának pert indítania a bontás elrendelésére.

Már a nagycsarnok helyein osztoznak

Az ítélet kihirdetésével szinte egy időben kereskedőknek rendezett fórumot a Mars téri U pavilonban a piacigazgatóság. A téma a piac átépítésének következő, úgynevezett második üteme volt, amelynek során a meglévő két kiscsarnok mellé felépül a nagycsarnok is. A fórumon azt mérték fel, kik szeretnének beköltözni a nagycsarnokba, amennyiben a város megnyeri a beruházáshoz szükséges uniós támogatást.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. delvers 2008. október 13. 20:48
  „mifolyikitt! Nem is kritizáltalak, mert jól látod a helyzetet! Ítélet! Most fáradt vagyok, de holnap idézni fogok vmit egy bizonyítóerejű dokumentumból, ami szerintem meg fogja változtatni a véleményed a bírósági ítéletről! Én nem szapulom őket, mert tudom jól minő bűbáj és kevercse forr a háttérben!”
 • 81. itelet 2008. október 12. 16:50
  „Az igazságszolgáltatás nem gyerekjáték. Az ellenzőknek nyilván nincs tudatuk arról, hogy a biróságon általában nem a hablaty, meg az egyéni érdekek számitanak., Nincs ott ilyen meg olyan politikai oldal , ez egyszerüen nem igaz. Ott moindenki megkapja a magáét, még akkor is, ha néha tévedések is becsusznak, De nem ez a jellemzúő.Aki a jogot nem ismeri az ne birálja a munkájukatMajd ha elvégeeezte az egyteemet, meg lehuzott 10-15 évet biróként, akkor lehet vitapartner.Addig csak a duma, meg a szitok, de az senkit nem érdekel.Legfőképpen nem a végrejahtókat.”
 • 80. mifolyikitt 2008. október 11. 19:30
  „Kedves delvers!
  Félre ne érts, én nem a kereskedőkön kérem számon a dolgot, én az Önkormányzaton, az Alkotmányon, Jézus Krisztuson, vagy a szentséges Buddhán kérem számon, hogy hogyan lehetséges az, hogy évek óta nem haladunk!? Ez hungarikum! Én is azt mondom, hogy a kereskedőket ki kell fizetni, tisztességese (ezt leírtam az előbbiekben is), de nekik viszont nem áll jogukban ezek után - ha majd bekövetkezik - hőbörögni, mert gondolom azt mindenki belátja, hogy itt most 17 ember érdeke áll szemben 150.000-ével, mert ez a lepratelep, amit mi buszpályaudvarnak hívunk, egészen undorító!”
 • 79. javaslat 2008. október 11. 18:44
  „Javaslat!
  Kedves kereskedők!
  Fogjunk össze, szerezzünk, találjunk, keressünk, vegyünk egy helyet, ahová a Mars téri bérleti díjak töredékéért át lehet menni, és áruljunk ott. Gondolkodjunk el ezen a terven. Legyen közös tulajdonban a hely. Jogot értők agyaljanak, lehet-e ilyet csinálni, és hogyan? Ha elkezdi 20-30 kereskedő és náluk, mondjuk egy építési telken, amit kereskedelmi tevékenységre engedélyeztetnek olcsóbb lesz a krumpli átszoknak az emberek.
  Vagy ez utópia?”
 • 78. delvers 2008. október 11. 14:23
  „mifolyikitt!
  Teljes mértékben egyetértek veled! De ezt ne a kereskedőkön kérd számon, hanem azokon, akik felrúgták a szerződést!!!! És nem akarják az alapvető jogainkat sem megérteni!!!! Azaz, megyünk, ha kártalanítanak minket, ahogy jár! Csak hát.... a többségi hozzászólók - ha a személyeskedő megjegyzéseket nem vesszük figyelembe - értik a problémát!”
 • 77. mifolyikitt 2008. október 11. 10:39
  „Kedves Mindenki!

  Nevetséges, hogy mi folyik ebben az országban! Ez sehol másutt a világon - Európában legalábbis biztosan - nem történhet meg, csak nálunk! Hogy már egy éve szarakszunk 17 nyamvadt pavilon miatt, és ez áll a város, a köz érdekeinek útjába! Ez egészen elképesztő! Nem lehet korszerű, modern buszpályaudvart fölépíteni, mert pereskedik a lángos sütő! Tőlünk nyugatra ez úgy működik, hogy TERMÉSZETESEN MEGFIZETIK AZ INGATLAN PIACI ÁRÁT, aztán ha tetszik, ha nem, ledózerolják a francba, és utána majd lehet pereskedni, de az építkezés közben halad! Arról meg ne beszéljünk, hogy tőlünk keletre, a nagy vörös messzeségben ez hogyan zajlik, mert ott nem ilyen politikai berendezkedés él. És számtalan ilyen projektet akasztott már meg, vagy tolt el évekkel 3 hőbörgő, akiknek a magyar jogszolgáltatás lehetővé teszi, hogy a többség érdekeit szolgáló, egyébként milliárdos beruházásokat meghiúsítsanak! Ez így nem OK! Ki kell őket fizetni, tisztességes, piaci áron, nem elűzni, nem kirabolni, hanem megfizetni, ami megilleti őket, de semmi több! Ennek ez a módja! Mindig lesz valaki, akinek nem tetszik a "végkielégítés összege", vagy bármi más, de azért az röhej, hogy 17 darab bádog bódé miatt nincsen normális autóbusz-pályaudvarunk!”
 • 76. serényke 2008. október 11. 02:16
  „Joy! Nanemaaa! Nem látjátok, hogy senki nem ostja a bunkó véleményeteket? Én még nem találtam senkit szegeden, aki ne szapulta volna, azt a herlyzetet, amit a Botkáék teremtettek a mars tére, és ne a Délmagyart szidták volna azért, ahogy tálalják az ügyet! Dehát, nem vagyunk mi hülyék, hogy bedőljünk a hazugságoknak!”
 • 75. sempike 2008. október 11. 02:13
  „ne is! egy bunkó városvezetéstől, és a seggevége bíróságtól semmi jót!”
 • 74. CINCI 2008. október 11. 02:01
  „nE REMÉNYKEDJETEK! eZ A VILÁGBAN A SZOCIK KISZOLGÁLÁSA A LEGFONTOSABB! A BÍRÓKNAK IS!”
 • 73. RÉPARÁGÓ 2008. október 11. 01:42
  „Joy! te vagy askkora paraszt, hogy az na! Fogalmad sincs a valóságról, csak dumálsz itt! Te egy botkanyaló kis k..... vagy!”
 • 72. liliputi 2008. október 11. 01:34
  „érintett! Miről beszélsz? független bíróságról? Nem, azok csak az ilyen Joy féle okoskodó, értetlenkedő s...fejeknek hisz!
  Nem fogtok nyerni! Nem azért, mert nincs igazatok, hanem azért, mert egy gusztustalan, kiforgatott országban éltek és élünk!”
 • 71. Kinga18 2008. október 10. 23:07
  „nagyon jó lenne ha a pavilonok helyett az ott maszek módón cigit árulók tünnének és az összes a fajtából!!!én mint lány félek!!nem lehet melletük elmenni az utcán anélkül hogy be ne szóljanak valamit.ez így nem mehet tovább...talán ha megépül a Pick csarnoka,akkor talán lesz ott annyi securitys hogy elűzzék őket onnan végleg...talán”
 • 70. érintett 2008. október 10. 20:54
  „Kedves Épitészbács !

  Azok az emlitett 65-69-es papirok megvannak, beadtuk, lesöpörték !
  Ha segiteni akar, megtalál minket.

  Kedves Többiek !

  Nagy nehezen vettem rá magam, hogy egy pár sort irjak.
  Én mindenki véleményét tiszteletben tartom, még akkor is ha az enyémmel ellentétes. Viszont ugyan ezt várom el mindenkitől.
  Mint a nevemből kiderül, én is ott voltam a tárgyaláson, és mivel már leirták a történteket, csak kiábránditónak tudom nevezni. Demokrácia. Érdekes kifelyezés. Kár, hogy nem ismerjük. "Majd ha a jog asztalánál mind egyaránt foglalunk helyet....." Erre még sajna várni kell, és aki nem ért egyet vele, kivánom, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe. És egy kis tájékozódás senkinek sem árt, aki véleményét akarja ez ügyben nyilvánitani.

  Az Épitészbács jól látja.
  1965-ben az akkori tanács a lakosság jobb ellátása érdekében magánkereskedőket keresett, hogy saját tőkével felépitsék saját üzleteiket a város területén, az akkor Marx téren, állandó helyhasználatot biztositva, egyben utasitotta az akkori földhivatalt a bejegyzésre. Ezek az üzletek az akkori kornak (1965!) megfelelően különlegesen tetszetős kivitelűek lehettek. A felépitéssel szerződés, megállapodás alapján létrejött az 1959-től máig érvényben lévő főldhasználati jog, mely az épület fennállásáig tart. (155§, 156§) Lebontása közös megegyezéssel vagy kisajátitással de teljes kártalanitás mellett lehetséges. A késöbb, 1996-ban a Piac Kft-vel kötött bérleti szerződések ezt nem szüntethetik meg, hiszen ez nem személyhez kötődő jog, azt nem lehet eladni, elvenni, az épület fennállásáig tart. Persze ha az épület tulaja az épületét eladja, elajándékozza, örökli, akkor a jog az épülettel együtt átszáll az új tulajra. Tehát ha az önkormányzat vissza akarja kapni a területét, amit egyszer jogelődje az akkori tanács odaadta állandó helyhasználatra, akkor megegyezik és fizet, vagy ha ez nem vezet eredményre, akkor kisajátit és úgy fizet. Az hogy mindenütt vannak ügyeskedők, mint ezt valaki irta, az kivétel, és a kivétel erősiti a szabályt.
  Az épületek többsége valóban bontásra itélt, sőt állitom., hogy mind. Bár sokban 3 fázis (villany), klima, viz, csatorna és szép belsővel rendelkezik, ennek ellenére szerintem is nem a XXI. századba valók már. De mint irtam, ezek többsége 1969-ben épült, és nem a tulajokon múlt a mostani állapotuk, nem engedték őket az elmult 20 évben felújitani. De itt nem erről van szó, hanem arról, hogy gusztustalan módon, kártalanitás nélkül akarják ezt megtenni. Szerintem senki nem örülne neki, ha jogos tulajdonából kiforgatnák. Mégha az elmúlt időszakban "agyonkereste" is magát, mint ahogy ezt is valaki állitotta.
  Nehogy egyszer a velem egyet nem értő irótársaim kerüljenek ilyen törvénytelen helyzetbe. Őszintén nem kivánom.
  Ami a városi biróságon történt mások már megirták, mégegyszer nem minősitem. De bizzunk a független magyar biróságban, már ami a megyei biróságot illeti.
  További szép napot mindenkinek.”
 • 69. navégre 2008. október 10. 17:52
  „Na végre!!!”
 • 68. joy 2008. október 10. 17:40
  „[65]répa!
  Miről beszélsz?
  Hol, milyen zöldségesekről?
  Mikor voltál utoljára a Marson?
  Tudod egyáltalán mi épül, hogyan fog működni, vagy csak hazug rágalmakat terjesztesz?

  A cigiárus bandáról:
  AMÍG VAN A CSEMPÉSZETT-LOPOTT CIGIRE VEVŐ, OTT LESZNEK!
  Amíg lósz.r van veréb is van!
  Jogilag megfoghatatlanok, mert 1 doboz cigi eladása nem bűntett!”
 • 67. joy 2008. október 10. 17:32
  „[53]castro!
  Én nem jellemeztelek, megtetted azt magad!
  Nem is éltél még akkor, fogalnad sincs arról, mit akart akkor a város, és hogyan működött a tanács!
  Nagyobb rálátásom volt az akkori működésre, mint gondolnád!

  Úgy, hogy hátrább a beképzelt agarakkal!”
 • 66. joy 2008. október 10. 17:27
  „[52] mamlasz!
  Hazudsz!
  Semmilyen propagandát nem folytattam, pláne ellenzékit nem!
  Ló@t, arról van szó, hogy nehányan a bontást jó pénzszerzési alkalomnak gondolták, és nehány csórongert megtévesztve, nyomásgyakorlással megszerezték bódéjukat, hogy a bontási pénzt lenyúlhassák!
  Csakhogy a piacterület NEM magántulajdon, az oda épített micsodát sok esetbenengedély nélkül készültek, utólag szereztek rá fönnmaradási papírt!
  A város -néhány nagypofájú hazugságával ellentétben- jogszerűen jár el!
  Buta találgatásod meg szellemi szerencsétlenségedre vall, és jót röhögök rajtad!”
 • 65. RÉPARÁGÓ 2008. október 10. 17:21
  „Kinn voltam a Mars téren! Gyűlik a harag! A zöldségesek aztmondják, hogy legalább az a kis társaság tartotta bennük a lelket, hogy megakadályozzák ezt a kínyírást! Nem sikerült! el vannak keseredve! Megint egy-két ember felvásárolja a helyeket, és méregdrágán bérbeadják annak, akinek csak árura telik! Hitelt felvenni, meg nem akarnak! És ha bedöglik a piac? A két csarnokban is sokaN CSAK VEGETÁLNAK! hA NEM VOLNA ANNYI BÉRLETI MEG REZSI KÖLTSÉGÜK, AKKOR MÉG TALÁN! dE ÍGY?”
 • 64. katcsi 2008. október 10. 17:20
  „jÓ!!!!!!!!!!
  de akko vigyék má el a cigiárus bandát!!!!!
  ök is randa látványt nyujtanak!
  lépni se lehet tölük
  nekem kell öket kerülgetni , mert arréb nem állnának”
 • 63. szgdbiciklis 2008. október 10. 17:17
  „Látom, nagy a felháborodás! Megértem! Hajrá kereskedők!”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablás Rókuson: padlóhoz verte a megrémült nő fejét

Szeged - A rabló azt mondta, a bejárati ajtó cseréje miatt jött. Miután az ajtót nyitó nő közölte… Tovább olvasom