Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Le kell húzódni, ha halljuk a szirénát

Szeged - Nem figyelnek a megkülönböztető jelzést használó járművekre az autósok – mondják a szakemberek. A mentőknél emiatt havonta előfordulnak koccanásos balesetek. Tavaly egy tűzoltóautó borult fel a szegedi Rókusi körúton.
Összesen 13 ember, köztük négy tűzoltó sérült meg kedden reggel a fővárosi Moszkva téren, ahol egy balesethez vonuló tűzoltóautó és egy menetrend szerinti busz karambolozott. A tűzoltók kék lámpával és szirénával vonultak egy esethez. A megkülönböztető jelzést használó járműveket a közlekedők nem mindig segítik – tapasztalható Szegeden is.

– Lassan nálunk is akkora a forgalom, mint a fővárosban, túl sok az autó az utakon – fogalmaz Dudás Miklós szegedi tűzoltóparancsnok, hozzátéve: ezzel párhuzamosan nem javul a közlekedési morál – „nem adják meg az elsőbbséget az autósok a szirénázó tűzoltóautónak, sokan rá sem hederítenek".
A parancsnok az elmúlt 10 évből 3 komolyabb balesetre emlékszik, ezek közül a legsúlyosabb tavaly júliusban, a Rókusi körúton történt: a megkülönböztető jelzést használó tűzoltóautó egy személyautóval ütközött és felborult. Négyen súlyosan, négyen könnyebben megsérültek.

– A Rókusi körúton, a Kossuth Lajos sugárúton és a Vásárhelyi Pál utcán a legnehezebb közlekedni kollégáimnak, főként a városon átmenő kamionosok és autósok miatt. Csökkenteni kellene a forgalmat, és jó lenne, ha a tanulóvezetők találkoznának a gyakorlatban olyan éles helyzetekkel, amikor el kell engedniük szirénázó, villogó járműveket – vélekedik Dudás Miklós, aki tanácsot is ad, mit kell tenni ilyen szituációkban: lassítani, és indexelve félrehúzódni, szabaddá téve az utat. Ha valaki hirtelen fékez, és megáll az út közepén, azzal nem használ.

Egyetért vele a Csongrád Megyei Mentőszolgálat műszaki vezetője, Welsch Tamás, aki arra kéri az autósokat, tegyék egyértelművé szándékukat, irányjelzővel, fénykürttel. A mentőknél minden hónapban előfordul koccanásos, anyagi kárral járó baleset – a legsúlyosabb incidens 2005-ben történt: szirénázó mentőautó ütközött egy személyautóval a Budapesti körúton – egy arra járó gyalogos, egy 44 éves szegedi asszony pedig életét veszette, miután a mentőkocsi elsodorta.

– Sokan nem is figyelnek a külső zajokra, ingerekre, a tükröket sem használják. Olyannal is találkoztam már, aki versenyezni próbált a mentővel. Nem gondolt bele, hogy nem véletlenül szirénázunk, segíteni akarunk valakinek? – tette fel a költői kérdést Welsch Tamás.

Speciális képzést kapnak

– Idén a megkülönböztető jelzést használó rendőrautónak egy alkalommal volt koccanásos balesete Szegeden, amely személyi sérüléssel nem járt. Szerencsére idáig súlyos sérüléssel járó baleset nem történt – tudatta Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, hozzátéve: a megkülönböztető jelzést használó rendőröknek speciális képzésen, egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton kell átesniük.

Olvasóink írták

 • 6. atomboy 2008. december 01. 11:54
  „r104, ez igy van amerikaban es Kanadaban is, le kell huzodni jobbra, es megallni, kulonben ugrik a jogsi.”
 • 5. r104 2008. december 01. 06:47
  „Németországban ha a gépjármű vezetője észleli a megkülönböztető jelzéseit használó gépjárművet, akkor jobbra indexel, lehúzódik, lassít, szükség esetén megáll. Ha nem így tesz, (és a rendőr észleli) akkor a vezetői engedélyét azonnal bevonják, és másnap nem kapja vissza (mert kell a munkaköréhez). Ott nincsenek álpróféta sztárügyvédek, akik bebizonyítják, hogy a szegény gépkocsivezető nem látott, nem hallott, így nem is észlelhette. Ott a vakok és süketek nem vezetnek, csak nálunk. Ez érdekes nem szivárgott be hozzánk.”
 • 4. mgabca 2008. november 30. 19:52
  „Nem az oktatással és a KRESZ visgával van a baj!
  Sokkal gyengébb és kevésbé szigorú volt régen, 20-30 évvel ezelőtt. A jogkövető, szabálytisztelő felelős magatartás hiányzik. Az oktató hiába nevel, hiába akar pszichológus is lenni, ha nincs befogadó, aki tudomásul venné, hogy tisztelje azt, aki tanítja, aki többet tud nála, aki tapasztaltabb!!
  Lsd. a fórumoknál:
  http://www.delmagyar.hu/forum/tanulovezetok__autosoktatok_es_autos_partnerek/1500005/2002166/?action=kifejt”
 • 3. egy 2008. november 30. 16:37
  „Rendőri felvezetés?
  Nem hiszem, hogy hatásos lenne, mert még a rendőrautónak sem adják meg az elsőbbséget! És ebben mi, magyarok élen járunk..
  De, ha mondjuk a rendőrautóba lenne kamera szerelve, és rögzítené az ilyen szabálytalankodókat, és kapna egy 30000 Ft-os bírságot, hát, talán tanulna a nép!
  Ezt is kiemelt szabálysértésként kellene kezelni!
  Talán mese, talán igaz...: Egy szirénázó mentőautó közlekedett az egyik város egyik utcáján. A barom autósnak zöld volt, a mentőnek piros. Mentő lassít, mindenki más is, akinek zöld volt, de ez a brom kikerülte az előtte állót, és behajtott dudálva a kereszteződésbe... Mentőautónak ütközött. Nem sérült senki, csak a mentő autó kerekét ütötte ki. Eredmény? A barom autósnak az anyjához sietett a mentőautó, de így elkésett, és a másik sem ért oda időben... :(
  A lényeg, hogy nem szórakozásból használják a rendőrök, a mentők, a tűzoltók azt a megkülönböztető jelzést! Figyeljünk egymásra!”
 • 2. che 2008. november 30. 10:40
  „Szegénységi bizonyítvány ha már a média kell ilyesmire felhívja az emberek figyelmét...! Túl lazán adják a jogosítványt, a tanfolyamoknak és a gyakorlatnak -nem beszélve a vicces számítógép vizsgáról- semmi köze a felgyorsult ,csúcs forgalomhoz !
  A hang és jelzés együttes használata jogosítja fel a járművet-központi engedélyezés után !!!- a közlekedőkkel szembeni elsőbbségre illetve részben a KRESZ be nem tartására !!! A 43 on érdemes volna egy rendőri felvezetést követelni a mentősöknek...mert a rendőrautónak a román is le húzódik !”
 • 1. Mil 2008. november 30. 08:13
  „Nekem az a bajom általában, hogy soha nem tudom bemérni, honnan jön a hang. CSak hallom a szirénát, de nem tudom eldönteni, hogy honnan jön..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged érdekében sürget Bajnai Gordon

Szeged - Ha az EU-nál meg lehetne gyorsítani a nagyprojektek támogatásához szükséges jóváhagyást,… Tovább olvasom