Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Leállhatnak a megyei kéményseprőcégek: betette a kaput a rezsicsökkentés

Csongrád megye - Agyonhajszoltak és alulfizetettek a megye legnagyobb részét ellátó kéményseprő-ipari cég dolgozói. Egyelőre még kitartanak, de ha semmi nem változik, januárban lehúzzák a rolót.
Hét megyében összesen 842 településen áll le a kéményseprő-ipari szolgáltatás júliustól – jelentette be a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete. A négy nagy magáncég azért kénytelen lehúzni a rolót, mert a rezsicsökkentéssel megfelezte a kormányzat a bevételeiket, a beígért állami kompenzáció viszont elmaradt. Emellett két év alatt 20 jogszabály jelentősen megnövelte a munkát és az adminisztrációs terheket. A hét érintett megye: Pest, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy egy része és Nógrád. A vállalkozásoknál becslések szerint összesen 400 ember dolgozik.

Akinek sok embere és nagy üzemanyagköltsége van, az most dobta be a törölközőt. A Csongrád megye nagy részét ellátó Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. egyelőre kitart – tudtuk meg a szegedi magánvállalkozás ügyvezető igazgatójától, Szenkovszky Szilviától. Megyénkben tavaly év végén volt egy nagyobb átrendeződés: 10 Makó környéki kistelepülés ellátását kellett átvennie a szegedieknek, mert az ottani szolgáltató nem bírt működni az új feltételek mellett.

Munka közben.  Az adminisztráció csak ezután következik, és ugyanaddig tart, mint a munka. Fotó: Schmidt Andrea
Munka közben. Az adminisztráció csak ezután következik, és ugyanaddig tart, mint a munka.
Fotó: Schmidt Andrea

Vásárhelyen megvárják a kivégzést

A Vásárhelyt ellátó magáncég, a Csomifüst Plusz Kft. ügyvezetője, Miklós Endre úgy fogalmazott: láthatóan az államosításra törekszik a kormányzat az intézkedésekkel. Nincs illúziójuk, de megvárják a kivégzést. Amennyire lehet, már összehúzták magukat, kirendeltséget már nem tartanak fenn, saját lakásukban működnek, ketten adminisztrálnak 6 kéményseprőt. Régóta szerelemből dolgoznak. Kiemelte: emberéleteket tesznek kockára a döntéshozók, amikor például az évi 2 helyett már csak egyszer kötelező a vegyes tüzelésű kéményeket ellenőrizni. Ezt a felelősséget is vállalnia kell valakinek.

Jelenleg a megye 44 települését Szeged látja el, rajtuk kívül még egy magánvállalkozás működik Vásárhelyen, és önkormányzati cég szolgáltat Csongrádon, Szentesen, Apátfalván és Makón. A társügyvezető, Király József részletezte a szolgáltatók gondját és hogy milyen javaslatot tettek le a szakmai szervezet, illetve a szaktárca asztalára. A túlbonyolított és a lakosság számára teljesen átláthatatlan adminisztrációt ésszerűsíteni kellene úgy, hogy a munka 10-15 százalékát tegye ki. Most a szakember szerint a helyszínen a kéményseprő 10-15 percet dolgozik, minimum ugyanannyit adminisztrál, a háttérben pedig három ember dokumentálja a cég 17 kéményseprőjének munkáját. Egyszerűsítenék a bonyolult és nem egységes tarifarendszert, valamint a rendkívül költséges számlakészítést. Azt is problémának látják, hogy a duplájára növelt kötelező feladatokat nem fedezik a központilag leszabályozott árak. Ehelyett egységes központi árakat szeretnének, és ezzel párhuzamos egységes támogatást. (Tavaly a fővárosban 1 milliárdot kapott a szolgáltató, Miskolcon a város megvette a céget és 130 millió támogatást adott neki. Ez kéményenként nagyjából 900 forint kompenzációt jelent.) A szolgáltatók azt is kérik, hogy a települések ne évente, hanem 5 évente dönthessék el, önállóan vagy a megyeszékhelyen működő szolgáltatóval láttatják el a területüket. Ez könnyítené a cégek dolgát, a lakosságnak pedig átláthatóbb lenne a rendszer.

Januárig bírják a kéményseprők. Nekik nem hozott szerencsét a rezsicsökkentés. Fotó: Schmidt Andrea
Januárig bírják a kéményseprők. Nekik nem hozott szerencsét a rezsicsökkentés.
Fotó: Schmidt Andrea

Az újabb jogszabályváltozásokat látva a szakemberek elmondták, januártól újabb adminisztrációs és munkaterhek sújtják őket. Hasonló feltételek mellett januártól nem tudják folytatni a működést, a mostaninál jobban nem tudják lecsupaszítani magukat. Ezt az önkormányzatnak is jelezték. A szükségesnél most is kevesebb emberrel dolgoznak, a kéményseprők agyonhajszoltak és alulfizetettek. (20 százalékos bérfejlesztés hiányzik a fizetésükből).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csonka a családok harmada

Minden harmadik Csongrád megyei család csonka, egy szülő áll helyt a nap 24 órájában a gyermek mellett. Nálunk a legmagasabb a szingli háztartások aránya is. Tovább olvasom