Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Leállította a Szegedi Hőszolgáltató működését az energiahivatal

Szeged - Április 16-tól visszavonta a Szegedi Hőszolgáltató Kft. működési engedélyét az energetikai hivatal, és helyette az IKV Zrt-t jelölte ki a szolgáltatás teljesítésére. A távfűtés és melegvízellátás garantált a 28 ezer szegedi panellakásban.
Visszavonta április 16-án reggel 6 órától a Szegedi Hőszolgáltató Kft. működési engedélyét a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal. A szolgáltatás végzésére az IKV Zrt-t jelölte ki. A hatóság álláspontja szerint jogsértő módon ruházta át a kisebbségi magántulajdonos Alfa-Nova Kft. tavaly ősszel a tulajdonrészét az ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozó Energott Kft-nek. Emiatt a magántulajdonos perli az energetikai hivatalt. Az is bizonytalanná tette a hőszolgáltató működését, hogy október 29-én 48 órás határidővel a szintén a kisebbségi magántulajdnos érdekeltségébe tartozó gázszállító felmondta a szerződését. Az egész fűtési szezonban nem tudott gázt beszerezni a hőszolgáltató, hiába hirdetett pályázatot. A kereskedőcégek ugyanis a kisebbségi tulajdonos bizonytalan helyzetére hivatkozva csak 3 milliárd forintos biztosíték ellenében értékesítettek volna gázt a szegedi távfűtéshez. Emiatt tavaly november 1. óta az energiahivatal határozata alapján állami cég szállította a gázt a 28 ezer szegedi lakás távfűtéséhez. Ezt a határozatot 5-ször hosszabbították meg 15, 30 napra, végül februártól április 15-ig. Kiszivárgott információk szerint a városvezetést nem lepte meg az energetikai hivatal döntése, hiszen a hatóság többször jelezte, hogy jelentős problémákat észlel a Szehő működésében. A távhőszolgáltatás biztonsága április közepe után is garantált. A szegedi önkormányzat tulajdonosként a jövőben minden támogatást megad az IKV Zrt-nek, hogy a panellakásokban zökkenőmentes és biztonságos maradjon a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás.

Korábban többször megírtuk, hogy 1999-ben, vagyis a Bartha László polgármestersége alatt az önkormányzat privatizálta a hőszolgáltató cég 49 százalékos üzletrészét a Simicska Lajoshoz köthető vállalkozó, Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó Alfa-Nova Kft-nek. A Szehő ebben a felállásban 2024-ig lenne jogosult a hőszolgáltatás ellátására. A vagyont nem vitték be a cégbe, hanem az IKV Zrt. tulajdonába került. (Nyilván ezért jelölte ki szolgáltatónak az energiahivatal most az IKV-t.) 2010-ig a Szehő nagyjából problémamentesen működött. Nagyobb gondok akkor jelentkeztek, amikor a gázszállítást átvette a szintén a cégcsoportba tartozó gázkereskedő, a Dunacent Kft., majd az Energott Kft. A fideszes Bohács Zsolt vezette vagyongazdálkodái bizottságban sokszor hangoztatta az önkormányzat, hogy a Szehő drágábban kapja a gázt, mint ami a piaci árnak megfelelne. Ennek ellenére a bizottság jobboldali többsége mindig jóváhagyta a szerződést. A drágább beszerzési ár miatt a Szehőnek a hatóság kisebb állami kompenzációt határozott meg a rezsicsökkentés miatt, ezzel a társaság vesztesége tovább nőtt.

Az energetikai hivatal 14 oldalas határozatából kiderül, hogy a hivatalból indított eljárás végén a kényszerű döntést csak a fűtési idény végén hozták meg, hogy a lakosságot minél kisebb kár érje. Azért léptek, mert a kötelező szolgáltatás ellátását annyira bizonytalannak látták. A határozat szerint a következő hónapokban együtt kell működnie a hőszolgáltatónak és az ingatlankezelőnek. A hőszolgáltató kibocsátja az utolsó számlákat a lakosságnak, beszedi a díjakat, és lezárja a működését. Április 16-án az IKV elkezdi szolgáltatni melegvizet és távfűtést az eddigi vezetékeken, berendezéseken és eszközökkel. A hőszolgáltatótól átveszi az összes dolgozót az eddigi munkakörben és bérekkel. Az energetikai hivatal döntése bíróságon megtámadható, de halasztó hatálya nincs.

2013 végén a megrendült anyagi helyzete miatt 1 milliárd tagi kölcsönt tettek be a tulajdonosok a Szehőbe; ebből az önkormányzatnak a tulajdoni hányada arányában 510 milliót kellett vállalnia. Tavaly is veszteséges volt a cég, nagyjából fél milliárd forint mínuszt termelt, emiatt kezességet kellett vállalnia a városnak egy 300 millió forintos hitelre. A legutóbbi taggyűlésen újabb, 3-400 milliós befizetésről esett szó, és hogy a korábbi 510 milliós tagi kölcsönt nem adná vissza a cég, hanem feltőkésítenék vele. (Ezt az összesen 810 milliós kölcsönt és kezeségvállalást a város nyilvánvalóan elbukja.) A cég nagyarányú támogatása tehát folyamatos feladatává vált az önkormányzatnak – eddig. Magyarországon egyetlen önkormányzat sem nyújt működési támogatást távhőszolgáltatónak.

Kóbor Balázs, a Szehő önkormányzat által delegált ügyvezető igazgatója elmondta: a társaság több mint 150 dolgozója nincs veszélyben, dolgoznak azon az IKV-val közösen, hogy a munkavállalói jogviszony folyamatos legyen április közepe után is, az IKV keretei között. Mindannyian gőzerővel dolgoznak, így minden adott ahhoz, hogy a távhő- és használati melegvíz-szolgáltatás biztosított legyen. A részletekről az igazgató egyelőre még nem tudott nyilatkozni, ezek a jövő héten tisztázódnak.


Szegedi Önkormányzat közleménye

A szegedi távhőszolgáltatás biztonsága garantált

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2015. április 16. 06:00 órai hatállyal visszavonta a Szegedi Hőszolgáltató Kft. távhő engedélyét és kijelölte a szolgáltatás végzésére az IKV Zrt-t.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. 51%-a a szegedi önkormányzat tulajdona, 49%-a pedig 1999. óta a Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó Alfa-Nova Kft-é.

A szegedi városvezetést nem lepte meg az Energetikai Hivatal döntése, hiszen a hivatal az elmúlt hónapokban már több határozatban jelezte, hogy a Szegedi Hőszolgáltató működésében jelentős problémákat észlelt.
A hivatal álláspontja szerint jogszabálysértő módon ruházta át az Alfa-Nova Kft. a 49%-os üzletrészét az Energott Kft-nek, így ma is vitatott a cégtulajdonlás létrejötte, ebben az ügyben bírósági per is van folyamatban.

Emellett 2014. október vége óta, mióta a kisebbségi tulajdonos érdekeltségébe tartozó gázszállító 48 órás határidővel felmondta a szerződését, az egész fűtési szezonban nem tudott földgázt beszerezni a Szegedi Hőszolgáltató Kft., ugyanis a kisebbségi tulajdonos Alfa-Nova/Energott cégcsoport bizonytalan helyzetére hivatkozva csak több milliárd forintos biztosíték ellenében értékesítettek volna gázt a gázszállító cégek a szegedi távfűtéshez.

Ezért 2014. november 01. óta az Energetikai Hivatal határozata alapján kijelölt állami cég szállította a gázt a 28.000 szegedi lakás távfűtéséhez.
Szeged önkormányzata kizárólagos tulajdonosként a jövőben minden támogatást megad az ingatlankezelő IKV Zrt. részére, hogy a panellakásokban a távfűtés és a meleg víz szolgáltatás biztonságosan és zökkenőmentesen folytatódjék.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már soha sem tudják összegyűjteni az ellopott pénzt a Quaestor-károsultak

A károsultak jelentős többsége nem nyerészkedő, nem százmilliókkal spekulált, hanem csak szeretett volna félretenni egy kis pénzt öregkorára - vallják. Tovább olvasom