Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Leállt a tüdőszűrő busz

Szeged - Leállt az évtizedek óta a Csongrád megyei falvakat járó tüdőszűrő busz, mióta a régiós ÁNTSZ úgy foglalt állást: a kevés tbc-s miatt a tüdőszűrés nem végezhető el OEP-kontóra.
Mint korábban megírtuk, bizonytalanság uralkodik a tüdőszűrés körül: az ország különböző régióiban, ugyanarra a jogszabályra hivatkozva, eltérő gyakorlat szerint kérnek vagy nem kérnek pénzt érte. Szegeden – a régiós tiszti főorvos „jogértelmező" körlevele alapján – szinte mindenkinek kétezer forintba kerül a vizsgálat, a régiós ÁNTSZ ugyanis lényegében megtiltotta a háziorvosoknak a tömeges beutalást. Beutalót ma már csak az kaphat, akinek a környezete vagy a betegségre utaló jelek miatt magas a tbc-kockázata – a többieknek fizetniük kell.

A fizetőssé vált vizsgálat miatt nagyjából két hónapja leálltak a Csongrád megye kistelepüléseit évtizedeken át járó tüdőszűrő buszok is, noha ezek iránt mindig nagy volt az igény, mert a falusi embereknek nem kellett a városba utazniuk egy vizsgálatért. Évente a megye 55 településén Algyőtől Zsombóig, 17 szociális otthonban, a Szegedi Fegyház és Börtön két telephelyén és a nagyfai BV-intézetben is megfordultak. Tavaly összesen 21 ezer szűrést végeztek el „mobil egységben" Csongrád megyében, míg az állomásokon 42 ezret.

Lábakra tették. Nincs rá szükség. Fotó: Gyenes Kálmán
Lábakra tették. Nincs rá szükség. Fotó: Gyenes Kálmán

– Még februárban egyeztettünk a szűrőállomással, hogy május közepére szeretnénk kérni a buszt, ami egy éve járt itt legutóbb. Aztán a tiszaszigetiektől hallottuk, hogy a szakemberek náluk visszamondták a szűrést. Később velünk is közölték, hogy nem tudnak jönni. Elég nagy volt a felháborodás, mert nálunk mindig sokan vettek részt a szűrésen. Nehéz lesz újra meggyőzni az embereket, hogy érdemes elmenniük vizsgálatra – mesélte Putnik Lázár újszentiváni polgármester.

Bevégezte a feladatát

– A járványügyi, népegészségügyi célból indított tüdőszűrés a 90-es évek végére teljesítette a feladatát, hiszen rendkívül alacsonyra apadt az új tbc-megbetegedések száma hazánkban. Nagyon dicséretes, hogy a tüdődaganatok 35-40 százalékát is felfedezik a vizsgálattal, de ez sajnos nem csökkenti a tüdőrák-halálozást. Ezért nem indokolt ekkora körben szűrni a lakosságot – mondta Mucsi Gyula régiós tiszti főorvos. Hozzátette: ha valakinek tüdőbetegségre utaló panasza van, természetesen továbbra is kérhet diagnosztikus célú kivizsgálást, OEP-finanszírozással – azaz nem kell érte fizetnie. Hogy a tüdőszűrő buszos programmal mi lesz, azt egyelőre a tiszti főorvos sem tudja.

– Azért kellett leállítanunk a szűrőbuszt, mert beutaló nélkül az OEP nem fizeti ki a vizsgálatok árát. Ilyet viszont két hónapja alig mernek kiállítani a háziorvosok. Központi finanszírozás nélkül azonban nem tudjuk vállalni a mobil szűrés költségeit – mondta el Bálint Beatrix. A Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórházának főigazgatója hozzátette: most a garázsukban kihasználatlanul áll a busz.

A tüdőszűrést ugyan elsősorban a tbc-megbetegedések felismerésére vezették be, de a tüdőrák korai diagnosztizálására is alkalmas – magyarázta a szakember, miért van szükség az OEP-finanszírozott tüdőszűrésre. Bár hazánkban – és megyénkben is – szerencsére alacsony a tbc-fertőzöttek száma, rákhalálozásban kitartóan a tüdőrák vezet Magyarországon. Amellett a közeli Romániában magas a tbc-sek száma is. A szűrőrendszert tehát fontos lenne megőrizni – vallja a főorvos. A tüdőgyógyász szakmai kollégium és az országos szakfelügyelő főorvos rendeletmódosítást kezdeményezett, hogy a tüdőszűrés kerüljön vissza a népegészségügyi célú szűrőprogramok közé, legalább a veszélyeztetett lakosságcsoportban. Például a 40 év fölötti, dohányzó embereket továbbra is díjmentesen lehessen megvizsgálni. Hogy ennek mikor lesz eredménye, azt nem merte megjósolni a főorvos.

Olvasóink írták

 • 3. SP 2008. május 23. 10:07
  „Debrecenben sok a TBC -s, ha jól tudom Ukrajnában is, Románoknál is STB. A gyógyult operált TBC alapon tüdőrákot lehet kapni. Őseimnek, családtagjaimnak és még sokan másoknak is a halálát okozta. Elég egy zsúfolt busz és itt a fertőzés, a "magyar halál". Szerintem a vizitdíjautoma szellem bénítja a szűrési prevenciót.”
 • 2. itti 2008. május 22. 17:21
  „"Például a 40 év fölötti, dohányzó embereket továbbra is díjmentesen lehessen megvizsgálni."

  ez komoly????????aki napi 4-500 ftot ne sajnál arra a bűzrudra,évente 4 doboz árát birja ki,igy is rengeteg pénzt és energiát elvon az egészségségügytől a szenvedélye.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. május 22. 09:50
  „Kevés a TBC-s, mert van szu"rés. Ha leáll a busz, majd lesz több. Szuper logika.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakossági fórum a szegedi fürdőről

Szeged - Az újszegedi fürdőfejlesztésről lakossági fórumon tájékoztatja a szegedieket Hülvely… Tovább olvasom