Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Leárazott négyzetméterek a Tisza-parton

Szeged - Lakásokat kínálnak eladásra jelentős kedvezménnyel a Tisza-palotában, bérbe vehető üzleteket pedig a Tisza Centerben. Összefüggésben van-e mindez a pénzügyi válsággal? Az értékesítő arra hivatkozik, hogy csak marketingfogásról van szó.
Meglepődtünk, amikor a minap olyan hirdetést olvastunk lapunkban, hogy az épülő, 281 lakásos Tisza-palotában 5 lakást kiemelt kedvezménnyel árusítanak. Egy 70 négyzetméteres plusz erkélyes 1+2 félszobást például a közel 22 millió forint helyett most 17 és félért meg lehet vásárolni. Ami azt jelenti, hogy a korábbi több mint 310 ezer forintos négyzetméterárat 250 ezerre vitték le.

Szétnéztünk az interneten: ilyen kedvező áron jelenleg Szegeden nincs kulcsrakész lakás. Mellesleg annak is utánajártunk, vajon más beruházó akciózik-e „válság van, nehezen jutnak az emberek hitelhez" címszóval, de nem botlottunk bele hasonló jelenségbe.

Megkérdeztük Lobozár Józsefet, a Tisza-palotát építő Real Hungary Zrt. értékesítési igazgatóját, mi a háttere a nagy akciónak. A vezető szerint pusztán marketingfogásról van szó: az a cél, hogy megmozgassák a potenciális vevők fantáziáját, még jobban felkeltsék az érdeklődést a 2009. augusztus végére elkészülő ház iránt. Arra a kérdésre, érzékelik-e a válság jeleit, kevesebb lakás fogy-e, Lobozár József határozott nemmel válaszolt. Három projektjük van folyamatban a városban – Tisza-palota, Vadaspark lakópark, Derkovits fasori társasház –, közel 400 lakást építenek, és nem állnak le. Szerinte továbbra is lehet hitelhez jutni, és a feltételek sem rosszabbak, mint korábban. A Tisza-palota laká-
sainak és üzleteinek 20 százaléka már elkelt, ami – szerinte – jó értékesítési aránynak számít.

Készpénzzel jól jár, aki lakást vesz. Fotók: Frank Yvette

A szegedi ingatlanpiac jelenlegi helyzetével kapcsolatban feltettük kérdéseinket Bozsó Miklósnak, a LIMIT Tanácsadó és Vagyonértékelő Kft. ügyvezető igazgatójának is. Érezni lehet-e, hogy válság van, illetve szerinte van-e összefüggés a lakásokra adott árengedmények és aközött, hogy az emberek zsebében kevesebb a pénz. Az ingatlanszakértő szerint is üzleti fogásról lehet szó a konkrét esetben. Úgy gondolja, eljött megint a készpénzes vevők időszaka, amit az ingatlanos szakma utoljára a 90-es évek végén élt meg. Akkor ritkaságszámba ment, ha valaki hitelből vásárolt. Most újra felértékelődött a készpénz, és aki azonnal fizet, az természetesen – mint mindenből – a lakás árából is kaphat engedményt.
Bozsó Miklós szerint minden válság után felértékelődik a jó ingatlan, és bebizonyosodik, hogy az jó befektetés volt. Akinek nincs szüksége azonnal a pénzre, az most nem is adja el az otthonát.

Pangás az üzletházban

Miután azt olvastuk a hirdetésben, hogy a Tisza Centerben 40 százalékos kedvezményt adnak az üzletek bérleti díjából, ellátogattunk a helyszínre. 18 kiadó üzletből – ahogy mi számoltuk – 10 üres. Vevőt nem láttunk. Felhívtuk telefonon az egyik bezárt üzlet tulajdonosát, aki név nélkül azt nyilatkozta, júniusban költözött a Centerbe, de október 23-án már ki is hurcolkodott, mivel minden hónapja veszteséges volt. Éppen ma nyit meg egy boltot a Tisza Lajos körúton. Nem tudja, mi lesz az egy évre megkötött, határozott idejű bérleti szerződésével, de úgy vette észre, a „többieket is elengedték".

A Tisza Centerben 40 százalékos kedvezményt adnak az üzletek bérleti díjából, ami így sem olcsó. Fotók: Frank Yvette

Lobozár József azt mondta, a megegyezést keresik, a kedvezménnyel kapcsolatban pedig azt: csak erre a hétre volt érvényes. „Próbáljuk újra feltölteni az üzleteket." Négyzetméterenként nettó 10 eurót kérnek bérleti díjként, ami a vezető szerint nem magas az épület színvonalához és költségeihez képest. Kiszámoltuk: 40 négyzetméterért kábé havi 100 ezer forintot kellene kitermelnie egy üzletnek. A belvárosban másfélszer ennyibe kerül.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Martina 2008. november 01. 17:59
  „Nap mint nap látom ezt förmedvényt, mivel a környéken egy 5 szinte panelban lakom/semmi bajom vele/.De ha Lobozár Ur fizetne nekem, hogy menjek oda lakni, ad egy lakást ingyen hát bizony nem mennék!Nem csak hogy ronda, de zajos és koszos is lesz, az a belső udvarszerü valami meg majd egy hőkatlan. Mennyivel jobb ez mint a panel? Énmindenkit csak lebeszélné, sajnálom azokat akik már belefektették a pénzüket, egy jó lakás reményében. És hogy "palota" ugyan mitől? Láttak ezek a tervezők már palotát? Kaszárnyának is ronda!”
 • 33. SP 2008. november 01. 10:02
  „Puding próbája,hogy megeszik. Vannak még a városban tömegkoncentráló épületek.”
 • 32. Kaqkxar 2008. november 01. 09:58
  „Nekem erről az a véleményem,amiért persze sokan kritizálnak is:
  Kinek építik ezt a sok új szegedi társasházakat???Kinek???
  Folyamatosan arról beszél a média,az építtetők,kivitelezők,ingatlanosok stb...hogy ez már nem olyan az ingatlanpiac mint régen,nem is megy annyira stb....
  Kérdem én:Akkor minek építenek,minek fektetnek bele milliókat-milliárdokat ilyen és ehhez hasonló épületekbe,mikor az átlagembernek lassan már kajára nem jut pénz,köszönhetően az eddigi és ez után is várható Fletó kizsákmányoló csomagnak???
  Én tudok nem is egy olyan épületet mondani Szegeden amit már legalább 1-2 éve megépítettek(azt most nem részletezem külön,hogy ezek a mostani épületek milyen minőségben készültek el),és gondolom abban is áll valakinek a pénze!
  Gondolom itt is az lesz mint ami Magyarországon nap mint nap trendi,hogy:vedd meg a lakásodat,használd amíg tudod,aztán mikor jönnek a hibák,problémák,akkor lehet majd rohangálni ide-oda,mindenki csak nyomja majd le magáról a felelősséget,és a gondot!Hááát igen,itt tartunk,sajnos!
  Készpénzes vevő??Hol??Szegeden???Mikor az emberek mindent hitelre-hitelből vesznek,és ebben a gazdasági helyzetben én nem sok olyan embert láttam aki kp-ért venne majd ott a "szúnyogos palotában"lakást!!!Akinek meg van ennyi kp-ja,az meg nem ilyen épületbe fog beköltözni valószínűleg!!
  Tessék ezen elgondolkodni azon embereknek,akik ebben a cikkben nyilatkoztak!”
 • 31. Piki 2008. november 01. 09:56
  „Ez egy írtó elfuserált építkezés!

  Gusztustalan betonizééé az egész. Tulajdonképp nem ér semmivel sem többet, mint a vele szemben lévő 20 éves panel10es.
  A Tisza Palota m2 árának csökkenése pedig (természetesen) nem marketing-vevő megfogó attrakció, hanem nagyon is szervesen összefügg a gazdasági válsággal. Ne hogy már elhiggyük Lobozár Úrnak, hogy nem így van?
  Írjon ide az, akinek tetszik ez a beton monstrum! 5 millióért sem vennék ott lakást, annyira prasnya. (a Tisza part sem jelent kifogást ezen érzelmem ellen.....)”
 • 30. irreális 2008. november 01. 08:33
  „Ehhez képest, az IKV által felajánlott a Tisza L.krt-on túli 60-70 éves lakásokért kért 200 000 ft/nm.gusztustalanul sok.”
 • 29. sokolac 2008. november 01. 07:53
  „Lehet, hogy szép színes, meg hőszigetelt lesz, de ez egy újkori getto. Ki az a marha, aki ennyi pénzért akar folyamatosan a szomszédokkal veszekedni? Mert ugyanis idióta barom egy 4 lakásos társasházban is legalább egy van, de itt tucatjával lesznek.
  Azonban azt én sem értem, hogy fogy az ország lélekszáma, de nagyon, (ellentétben a "megélhetési szaporodókkal"), ugyanakkor épülnek ezek a tömeglakóparkok. Vagy talán nem a Holt-tenger nyugati partjáról fognak majd ideköltözni további népnyúzó liberálisok???”
 • 28. Szunyog 2008. október 31. 23:53
  „Ja, és ki akar a Tiszapart mellett szúnyogokat etetni, és éjszakai street racinget hallgatni ennyiért? Nevetséges!!!”
 • 27. PPPPP 2008. október 31. 23:50
  „24. a .lázában 40 m2 területű bolthelyiség bérleti díja 600e ft, szerintem ott a 120e Ft olcso, cserébe nincs vevő :D”
 • 26. szegedifiú 2008. október 31. 22:09
  „Ja és még valami!
  Épült a "Palota" és a SZEOL stadion között egy új út! Na ez teljesen törvénytelen, mivel a SZEOL stadionból vették el a területet, amit nem lett volna szabad!
  Kedves cikkíró! Ugyan nyomozza már ki: a Vároházán ki írta alá ennek az útnak az engedélyezését! Neki Szegeden a Mars tér 13. alatt kellene egy időre (jó sok időre) helyet biztosítani!”
 • 25. szegedifiú 2008. október 31. 22:02
  „20
  100%-ig 1-et értek veled!
  Ilyen - OCSMÁNY - építménybe sosem költöznék! 280 szomszéd! Pfújjj!
  Ennyi pénzért egy 10-15 km távolságra vásárolt tanya is sokkal jobb, még valami 4 kerekűre is futná!
  Sajnos megint lesz egy ocsmány épülete Szegednek. Az a városvezetés BŰNE!
  Palota: ezen csak röhögni lehet!”
 • 24. szerény ember,aki megdöbben..... 2008. október 31. 20:36
  „Nagyon csodálkozom az újságírón,aki ezt a cikket megírta.
  Látszik,hogy nem számolt utána,mert ha ezt megtette vol-
  na,nem engedte volna nyomdába számszaki hibával saját
  cikkét.Ugye Ön sem gondolta Kedves újságiró,hogy " csak "
  100 ezer f-ot kell kitermelni ahhoz, hogy valaki a 40 négyzet-
  méteres helyiséget kibérelje,mert ha kiszámolja, csak a bér-
  leti díj cca:120 ezer ft és még erre jön rá az áramfogyasztás,
  a dolgozó munkabére,etc.

  Kiváncsian várom, hogy saját helyreigazítását megteszi-e
  a lap hasábjain saját hibáját korrigálandó?!!”
 • 23. SP 2008. október 31. 20:30
  „Az lesz a baj, hogy nagy tömeg lesz 1 épületbe bezsúfolva. Olajos ház jelleget kap. Hamar lelakják. Akkor inkább 5 szintes használt panelben lakás fél áron a szomszédban. A Tisza part, mint telek többet érdemelt volna.”
 • 22. titkos 2008. október 31. 20:16
  „Kedves délmadár ez egy nagyon átlátszó reklámcikk.
  Érdekes mindig a reált kérdezi Lobozár urat?
  nagyon piárosra sikerült!
  Csak nevetni tudok ezen.
  egyébként a palota gettonak néz ki.”
 • 21. lakme 2008. október 31. 20:05
  „Szerintem is bukta lesz, de a felsovarosiak elmondtak mit szeretnenek, pld normalis sportkomplexumot, uszoda stb, mert az nincs, vagyis lesz majd talan egy db 50 m-es medence, de meg nem latjuk a vegkifejletet. Megepitettek Szeged, lexarabb tescojat, igen igen igen szereny valsztekkal viszont a tarsainal dragabban, es bebizonyosodott hogy ket vevo is tud hosszu sort alkotni. Valahogy ezt nem birjuk megszeretni, alig vartuk mar a spart.Ha nem orientalodok oda, sot, nem oda, akkor mas miatt se maszkalok arra. Ami meg rossz, hogy megnovekedett a kornyek autoforgalma, jol megerdemlik mert a kapzsisagnak egyszer legyen is meg a jutalma”
 • 20. morai 2008. október 31. 19:17
  „Ez az építmény nem más, mint a régi rendszerben épített embertelen panelrengetegek modern változata. Parasztvakító marketing (Tisza-"palota"), jó borsos kezdöárak (hátha ráharapnak), felületesen átgondolt koncepció... Nyilvánvaló, hogy aki ezt tervezte, nem itt fog lakni, talán még a közelébe se megy majd. Az ilyen épületekröl mindig a nagyüzemi ketreces baromfitartás jut eszembe...”
 • 19. Mil 2008. október 31. 18:35
  „22 milla egy szaros 3 szobás lakásért? Ki az a hülye, aki megveszi? Amikor ennyiért már tűrhető magánházat kap Szegeden is. Arról nem beszélve, hogy a szomszédos panelben meg fele ennyiért is kap lakást. Az is társasház, az is a Tiszára néz, és azokban az újabb 10-esekben egész tűrhető lakások vannak.”
 • 18. sr 2008. október 31. 16:47
  „cyt, amit írtál, azzal egyetértek, de a fotó az sz@r!”
 • 17. cyt 2008. október 31. 16:31
  „1) Először is a foto jó. Nincs ott behajlás.
  2) Én is jártam már a "helyszínen". Az építkezést is megnézni, meg a "plazában" is. Tragikus. Soha nem lenne kedvem ilyen összezsúfolt betonlakás-tengerbe beköltözni, még 150,000.- Ft/m2 árért sem. Elment az esze annak, aki azt hiszi, ilyen helyen 300,000.- Ft/m2 árat értelmes ember megfizet.
  3) Az árcsökkentés valóban "piaci-üzleti" fogás - de kényszerből. Vevőcsalogató, mert nagyon sokaknak ugyanaz lehet a véleménye erről az összezsúfolt betontenger-lakáshalmazról, mint nekem. Ebben a projektben is a KAPZSISÁG az, ami a leginkább látszik: adott területre a maximális beépítettséget bevinni a maximális profit kinyerése miatt. Hát fulladjanak bele! Mert a tervezők, kivitelezők egyike sem menne ám oda lakni, amit annyira ajánlanak másoknak. És ez azért pofátlanság ám! No de ilyen a mai piaci világ, minden szinten és mindenben.
  4) A "plaza" pedig siralmas. Minden egy lyuk. Az üzlethelységek konganak, fele beköltözetlen(kiadatlan). A helyzet változhat majd, amikor a betontenger-lakáshalmaz "benépesül", de a vásárló közönség igényszintje nem lesz jobb a mainál, ez biztos.
  Lehetett volna valami "szépet" és "érdekeset" is (esetleg hasznosat is) építeni egy ilyen helyen fekvő ekkora területre, de a "karvalytőke" jutott hatalomra, így aztán gettó születik a szemünk láttára.”
 • 16. angéla merkel 2008. október 31. 16:08
  „na, ehhez a lobozárhoz már volt szerencsém. az a fazon pár tízezer forintért a csillagokaz is lehauzdja az égről, szal ez asszem minden, csak nem marketingfogás

  a cikk az már inkább :)”
 • 15. wargaborka 2008. október 31. 15:47
  „ott van még az alkalmazottak bére, ami minimum 70000 ft+járulékok, a fűtés, a reklám, az anyagbeszerzési, szállítási költség, a könyvelés, a cég költségek stb... 300.000 felett járunk... kicsit demagóg a tulajbácsi”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adathalászok támadják a szegedi egyetemet

Szeged - Az egyetemi dolgozók számítógépes adataira, jelszavaira pályáznak azok a csalók, akik a napokban támadták meg az SZTE informatikai rendszerét. Tovább olvasom