Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Lebukott az illegális zöldségcsomagoló

Újszentivánon négy, Kisteleken egy helyen csapott le csütörtökön a hatóság. Két állattartónál kisebb hiányosságokat derítettek fel, és lebukott egy illegális zöldségcsomagoló üzem.
Lakossági bejelentésre tartott razziát csütörtökön a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) négy újszentiváni és egy kisteleki helyszínen. Újszentivánon két helyen állattartással kapcsolatos problémákat jeleztek a hatóságnak, egy illegális állatvágásról és egy fekete zöldségcsomagolóról kaptak bejelentést. A vizsgálatokat a NÉBIH új, országos hatáskörű ellenőrzőcsoportja, valamint a megyei kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatósága végezte.

– Újszentivánon három udvarban ellenőriztük az állattartást, illetve állatvágást. Illegális vágóhidat nem értünk tetten, a marha- és a juhtartással kapcsolatban pedig nem találtunk olyan szabálytalanságot, amiről azonnal intézkedni kellett volna. Ezek kapcsán folytatódik az adatgyűjtés, esetleges bírságról az információk alapján dönt az igazgatóságunk – tájékoztatott Farle Csaba, a megyei kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságának vezetője.

azza
Engedély nélkül csomagolták a zöldséget

Egy korábbi szarvasmarha-istállóban azonban illegális zöldségtisztító és -csomagoló vállalkozást értek tetten. A jelenlegi adatok szerint elsősorban zöldségek értékesítésével foglalkozhattak. A falubeli vállalkozásnak erre semmiféle engedélye nincs. Az épület teteje egy helyen beszakadt, bent sem folyó víz, sem vécé nem volt, rovar- és rágcsálóirtást nem végeztek, macskákat viszont tartottak. A vállalkozó a megtalált és éppen feldolgozás alatt lévő, 1795 kiló vöröshagyma, sárga- és fehérrépa, karalábé, zeller származását nem tudta igazolni, ezért a hatóság annak azonnali megsemmisítéséről döntött.

Kisebb hiányosságok

Veszelinov Dávid marhatartó telepét is ellenőrizték a Felszabadulás utcában. A férfi elmondta: összesen nagyjából 30 állatot tart. Egy óráig tartott a vizsgálat, de csak nyilvántartási hiányosságokat találtak, illetve hiányzott a fia egészségügyi kiskönyve, amelyet még aznap pótoltak.

 
A főállatorvos hozzátette: a vállalkozót kötelezték, hogy a hulladéklerakóra vigye el a zöldségeket, és a csomagolást megtiltották. Azért nem lehet az ilyen terményekből sem adomány, sem pedig vadasparki takarmány, mert ellenőrizetlen élelmiszerről van szó, és ami nem alkalmas emberi fogyasztásra, az állatnak sem adható.

A közigazgatási hatósági eljárás folytatódik, vizsgálják még a zöldség származási helyét, és hogy adott-e el belőle a vállalkozó. Szankcionálni csak ezek ismeretében lehet az illegális csomagolót. Az élelmiszerlánc-felügyeleti bírság 15 ezer és 2 milliárd forint között lehet.

A NÉBIH akciója Kisteleken folytatódott; a hatóságok egy lógyűjtőállomást ellenőriztek, szabálytalanságot nem találtak.

azza
Itt sem volt minden rendben...

Csak a macskák maradtak
Tegnap zárva találtuk az újszentiváni Major utca végi, egykori istállóból átalakított épületet. Az ablakokon belesve üres ládákat, rekeszeket lehetett látni és két macskát. A szomszédos építőipari vállalkozás szegedi munkatársa elmondta: legfeljebb egy hónapja költözött oda a cég, nem ismerik a tulajdonost és a dolgozóit. Láttak mozgást, teherautókat, ki- és bepakolást. Azt is látták, hogy lecserélik az ajtókat, de amikor mondták az ottaniaknak, hogy nemsokára náluk bevezetik a vizet, azok csak legyintettek, hogy nekik nem kell. Csütörtökön egyszerre 8-10 autóval jöttek a hatóság ellenőrei, az alapos vizsgálat után továbbmentek a főutcába.

Dorozsmai nagybani, razzia után
A csütörtöki razzia után lassan helyreáll az élet a dorozsmai nagybanin, igaz, ilyenkor a forgalom messze alatta marad a szokásosnak – tudtuk meg Pap Róberttől, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezető igazgatójától. Megírtuk: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NEBIH) átfogó ellenőrzést tartott a régió legnagyobb piacán is, együttműködve a rendőrséggel, adóhatósággal, a megyei kormányhivatal szakigazgatási szervezeteivel. Pap Róbert elmondta: a hatóságok hajnali 4-kor zárták le a piacot és kezdték el vizsgálni az áru eredetét, valamint azt, hogy a kereskedők bejelentették-e alkalmazottaikat.
Azokat, akik kifelé mentek, a kapuban ellenőrizték, megnézték a jogosítványukat, s hogy betartják-e a súlyhatárokat. A piacon elmondása szerint 3 termelőtől 3 tonna almát, 600 kiló krumplit és 600 kiló uborkát foglaltak le, amelyek eredetét a tulajdonosok nem tudták igazolni. Az árut elszállították, és információi szerint megsemmisítették – ezt írja elő a jogszabály.

Az igazgató hozzátette: mivel egy korábbi ellenőrzéskor már kifogásolta a hatóság az áruval kapcsolatos alapvető adatok hiányát, nemrégiben matricákat nyomtattak, amelyeket a termelők önköltségi áron vásárolhatnak meg az igazgatóságon, és a ládákra ragaszthatnak. Már 10 ezer darabot adtak el belőlük.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. czindi 2012. október 21. 10:35
  „34. masaka, jó gondolatok...régen is moslékon hízott a magyar gyesznó, és milyen jót ettünk belőle? "A puding próbája az evés". A rákot meg a sok civilizációs ártalom okozza, nem a "moslékos disznó, meg a tömött liba".....”
 • 37. Emberségetavilágnak 2012. október 21. 07:29
  „31.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15613909.ab
  Ha igaz, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek, emlékezz a paprikabotányra.
  A cégadatok nyilvánosak.
  Jó tudni, kitől, mit ne vegyek meg!
  Ha meg nem igaz, akkor ebből a Filetto jól fog kijönni, az Aftonbladet megfizet a koholmányért.”
 • 36. Grabowsky 2012. október 21. 06:33
  „Ja, állampolgári bejelentésre... honnan tudta ez a becsületes, magyar állampolgár, hogy nincsenek bejelentve a dolgozók???”
 • 35. Jeti00 2012. október 21. 01:19
  „a képen szereplő zöldségcsomagolóba véletlenül nem szegedről hordják a diákokat? mintha lettem volna 1 napot ott, embertelen szinte 0ft-ért. onnan se ennék zöldséget tuti...”
 • 34. masaka 2012. október 21. 01:14
  „"Azért nem lehet az ilyen terményekből sem adomány, sem pedig vadasparki takarmány, mert ellenőrizetlen élelmiszerről van szó, és ami nem alkalmas emberi fogyasztásra, az állatnak sem adható. "
  Tudják ezt az erdőben lakó vadállatok is, vagy csak az állatkertiek (vagy oda valók) vannak ilyen jól informálva?
  Szegény vadnyulak, meg őzek, meg kóbor kutyák és macskák nem is tudják, mekkora veszélynek vannak kitéve, így, hogy a hatóság által nem ellenőrzött takarmányt képesek eléggé el nem itélhető módon fogyastani!
  Lehet a kövtkező büntetési hullámból a vadászok, vadőrök is "részesülnek", mert eltűrik ezt a szörnyű helyzetet, nem küldik a jószágot a multikhoz zöldtakarmányért.”
 • 33. KamuNeni 2012. október 20. 22:58
  „Hat igen a buntetesek nagyon fontosak az erdet nelkuli zoldsegekert. Se sorszam se sziletesi anyakonyvi bizonyitvany. Hulyek viszont vannak akik azt keresik a zoldsegen is. Ha az nem a foldbol jon akkor az mar nekik nem is eredeti.

  Mindenki menekul kulfoldre abbol a fertobol ami ott van. Rohej az egesz amit magyarorszagon csinalnak es meg azt hiszik valami hasznosat csinalnak. Eszukbe se jut hogy tiszta idiotasag es haszontalan.

  Menekuljetek ti is hagyhatok azokat a kis valyoghazakat meg panelokat mert kint annak az arat egy ev alatt megsporoljatok es akkor otthon vehettek masikat kp-re ha akartok.

  Nem a zoldseg ott a fontos hanem a buntetes es azokat a munkasokat kitenni abbol az allasbol. A zoldsegnek semmi koze hozza.”
 • 32. NP1 2012. október 20. 21:19
  „anya57 2012.10.20. 19:02

  "Na most már nincs munkája annak a 4 embernek nem baj majd mennek BOTKÁHOZ SEGÉLYÉRT.." - mi köze van Botkának Újszentivánhoz ? Bodó Imrével kevered....”
 • 31. szatyi 2012. október 20. 21:17
  „"26. Emberségetavilágnak 2012.10.20. 15:23 "

  Elmondanád, hogy ez mire volt jó?”
 • 30. diamond81 2012. október 20. 21:06
  „talan ha a vallalkozo (k) kifizettek vollna a melosokat idoben es ugy ahogy azt kellet vollna sztem meg a mai napig mukodne az uzem! de igy? valaki sugott oda ahova nem kellet vollna! ennyi! :)”
 • 29. anya57 2012. október 20. 19:02
  „Na most már nincs munkája annak a 4 embernek nem baj majd mennek BOTKÁHOZ SEGÉLYÉRT csak az a baj a Magyar embernek nem adnak segélyt mert a barna bőrüeknek kell ,a Magyar haljon éhen ,mert még lopni sem tud .Dolgozni sem mert sogor koma jó barát elfoglal minden munka helyet .”
 • 28. DMagóg 2012. október 20. 16:28
  „25.macs 2012.10.20. 14:28"Azért ez se piskóta! :-)
  "Több ezer kilogramm árut szállított Svédországba egy magyar cég marhahúsként, de kiderült színezett sertéshúst adott - állítja a svéd Aftonbladet újság online változata.""
  Rács mögött van(nak) már az elkövető(k)?
  A kérdésed költői. "... biztosan mindig mások a hibásak?"
  Nem!
  Bár, a jelen állás szerint mégis! Mindenről az a csúnya IMF és a válságban lévő EU tehet! Mi szabadságharcosok vagyunk! Márpedig abba belefér minden szemfényvesztés! Még ez is!”
 • 27. dodoni 2012. október 20. 15:39
  „Ez semmi másról nem szól, mint arról, hogy adó és járulékbevétel kell az államnak.”
 • 26. Emberségetavilágnak 2012. október 20. 15:23
  „Tárolt Cégkivonat

  A Cg.01-09-911909 cégjegyzékszámú FILETTO Élelmiszeripari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (1132 Budapest, Nyugati tér 4. II. em. 20.) cég 2012. április 27. napján hatályos adatai a következők:

  I. Cégformától független adatok
  1. Általános adatok

  Cégjegyzékszám: 01-09-911909
  Cégforma: Korlátolt felelősségű társaság
  Bejegyezve: 2009/01/08


  2. A cég elnevezése
  2/1. FILETTO Élelmiszeripari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  3. A cég rövidített elnevezése
  3/1. FILETTO Kft.
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  5. A cég székhelye
  5/1. 1132 Budapest, Nyugati tér 4. II. em. 20.
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  7. A cég fióktelepe(i)
  7/1. 2451 Ercsi, Ipari park 2823 hrsz.
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  8. A létesítő okirat kelte
  8/1. 2009. január 6.
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  8/2. 2010. november 26.
  Bejegyzés kelte: 2010/12/07 Közzétéve: 2010/12/23
  Hatályos: 2010/12/07 ...


  8/3. 2011. január 25.
  Bejegyzés kelte: 2011/01/25 Közzétéve: 2011/02/10
  Hatályos: 2011/01/25 ...


  902. A cég tevékenysége
  9/1. Vegyestermékkörű nagykereskedelem
  Főtevékenység.
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/2. Tengeri halászat
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/3. Édesvízi halászat
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/4. Tengerihal-gazdálkodás
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/5. Édesvízihal-gazdálkodás
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/6. Halfeldolgozás, -tartósítás
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/7. Készétel gyártása
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/8. Személygépjármű-, könnyűgépjármű-kereskedelem
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/9. Egyéb gépjármű-kereskedelem
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/10. Gépjárműalkatrész-nagykereskedelem
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/11. Gépjárműalkatrész-kiskereskedelem
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/12. Élelmiszer, ital, dohányáru ügynöki nagykereskedelme
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/13. Hús-, húskészítmény nagykereskedelme
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/14. Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/15. Közúti áruszállítás
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/16. Költöztetés
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  9/17. Raktározás, tárolás
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  11. A cég jegyzett tőkéje
  11/1.
  Megnevezés Összeg Pénznem
  Összesen 1000000 HUF
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  13. A képviseletre jogosult(ak) adatai
  13/2. Franó Jozefina (an.: Lőrincz Márta)
  2451 Ercsi, Tolsztoj utca 4.
  Adóazonosító jel: 8411604071
  A képviselet módja: önálló
  A képviseletre jogosult tisztsége: ügyvezető (vezető tisztségviselő)
  Jogviszony kezdete: 2010/11/26
  A változás időpontja: 2010/11/26
  Bejegyzés kelte: 2010/12/07 Közzétéve: 2010/12/23
  Hatályos: 2010/11/26 ...


  20. A cég statisztikai számjele
  20/1. 14614125-4690-113-01.
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  21. A cég adószáma
  21/1. Adószám: 14614125-2-41.
  Közösségi adószám: HU14614125.
  A közösségi adószám nyitásának dátuma: 2009/01/08.
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  32. A cég pénzforgalmi jelzőszáma
  32/3. 11742111-20059013-00000000
  A számla megnyitásának dátuma: 2010/12/10.
  A pénzforgalmi jelzőszámot az OTP Fiók Érd (2030 Érd, Budai út 8. ) kezeli.
  Cégjegyzékszám:
  Bejegyzés kelte: 2010/12/13 Közzétéve: 2010/12/30
  Hatályos: 2010/12/13 ...


  32/4. 11763426-55078881-00000000
  A számla megnyitásának dátuma: 2010/12/10.
  A pénzforgalmi jelzőszámot az OTP Pest megyei Belföldiek Devizái (1052 Budapest, Semmelweis u. 11. ) kezeli.
  Cégjegyzékszám:
  Bejegyzés kelte: 2010/12/13 Közzétéve: 2010/12/30
  Hatályos: 2010/12/13 ...


  45. A cég elektronikus elérhetősége
  45/1.
  A cég e-mail címe: franojozefina@oktopus-1.hu
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  49. A cég cégjegyzékszámai
  49/1.
  Cégjegyzékszám:
  Vezetve a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága nyilvántartásában.
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...


  II. Cégformától függő adatok
  1. A tag(ok) adatai
  1/1. Franó Jozefina (an.: Lőrincz Márta)
  2451 Ercsi, Tolsztoj u 4.
  A szavazati jog mértéke minősített többségű befolyást biztosít.
  A tagsági jogviszony kezdete: 2009/01/06
  Bejegyzés kelte: 2009/01/08
  Hatályos: 2009/01/08 ...”
 • 25. macs 2012. október 20. 14:28
  „Azért ez se piskóta! :-)
  "Több ezer kilogramm árut szállított Svédországba egy magyar cég marhahúsként, de kiderült színezett sertéshúst adott - állítja a svéd Aftonbladet újság online változata."
  http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20121016-magyar-cegtol-vehetettek-festett-serteshust-svedek.html
  OK! itthon átverjük egymást, de egy egész országot talán nem kéne lejáratni!
  És kérem a multik csak szemetet árulnak, véleményen lévőket, hogy egy ici-picit gondolkozzanak el, biztosan mindig mások a hibásak?”
 • 24. waterbear 2012. október 20. 13:40
  „Húha... már van veszélyes zöldség is??????

  Ha nincs a zöldségnél "személyi" már a Vadasparkban sem hasznosítható??? Agyrém, aki ezt kitalálta, azt kéne újracsomagolni, folpackba, tetőtől talpig!!

  Hogy mire nincs pénze az ellenőrőknek.... bezzeg a multik, ott nem mernek szétnézni, mert ott üzemszerű az újracímkézés, újracsomagolás.... Megint a kisemberen csattan az ostor...”
 • 23. Grabowsky 2012. október 20. 13:15
  „Magyar árut csomagolt a Magyar munkaerő...

  Állambácsi pedig nem tudta eddig a munkaadóról, munkavállalóról a sápot leszedni, akkor inkább ők se dolgozhassanak... Így van ez jól!”
 • 22. karaly 2012. október 20. 12:56
  „Ez legyen a legnagyobb baj ebben az országban!”
 • 21. kuyulu 2012. október 20. 12:55
  „Látom tovább folytatódik a besúgás kedves országunkba.Egyik napról a másikra befejeztették velünk az állattartást.
  Én már a dossziéval a kezükben megjelent embereknek elmondtam ,ki a humó. Mindent rendben találtak papiron !!
  Irigy ember az mindig van és lesz is sajna.”
 • 20. grafika88 2012. október 20. 11:58
  „Miért nem vitték el a Vadasparkba? v. vizsgálták volna be--és sok tízezer éhezőnek oda adhatták volna ! IDIÓTÁK! Csak a pazarlás ! Megfőzve, sütve --ehető lenne, a képeken szép állapotú a répa pl. De milyen nyavvat répát árúlnak 200.-ft pl. multiknál ! Gyanítom ennél sz@rabb minőségű !
  Aki feldobta őket --nyilván nem alkalmazták, így bosszút állt.”
 • 19. DMagóg 2012. október 20. 11:25
  „17.Emberségetavilágnak 2012.10.20. 09:44: "14. Érdekes témát feszegetsz, külön vitanapot lehetne nyitni belőle."
  Igen! A maffiák elleni vitanapot! Ám, ehhez egy vitanap kevés lenne, s jól elfedi, a "csak az a lényeg, hogy utálkozhassunk egy jót." A kis hal és a nagy hal szindróma. A nagy hal utálja a kis halat, sőt, éltető elemként felzabálja azt. A kishalakat meg nem védi meg senki, közös erővel felzabálják, azt a látszatot keltve, hogy Ők a minden rossz eredői! Nem vonom kétségbe a kishalak mérgező és gyilkos hatását, ám ettől még nem hiszek a nagy halak feddhetetlenségében! Lehet, hogy Ők a nagyobb gyilkosok? Igen, lehet!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

700 millió a legrégebbi szivattyútelepre

700 millió forintos uniós forrásból egy év alatt megújul az Atikövizig 83 éves tápai szivattyútelepe. Tovább olvasom