Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Lecsengőben az árvízszezon

Most már végképp a vége felé közeledik az idei árvízszezon. Szegednél tegnap délután megszűnt a készültség; az alsó rakpart a hét végére már kibukkanhat a vízből. Az újszegedi Partfürdőt még mindig másfél méteres víz fedi.
Apadnak folyóink. Szegednél tegnap 649 centi magas volt a Tisza, Mindszentnél 675, Csongrádnál 623 centit mutatott a mérce. A Hármas-Körös Szarvasnál 565 centi volt, a Maros Makónál 188 – tudtuk meg Priváczkiné Hajdú Zsuzsannától, az Atikövizig ügyeletvezetőjétől. A Tiszán Szegednél tegnap megszűnt az árvízvédelmi készültség, Mindszentnél pedig várhatóan ma szüntethető meg.

Nem aggódnak a SZIN-ért

Aligha kell attól tartani, hogy nem tudjuk megrendezni a partfürdő területén a Szegedi Ifjúsági Napokat – mondja Boros Gyula, a Szegedi Ifjúsági Ház Kht. ügyvezető igazgatója. A tapasztalatok alapján ő is azt mondja: ha már levonult a víz, a takarítás nem tart sokáig.

A szegedi alsó rakpart várhatóan a hét végén kerül ki a víz alól – immár másodjára az idén –, ekkorra éri el ismét az 580 centit. Ha minden jól megy, azonnal el is kezdődhet a megtisztítása a rárakódott iszaptól. Mindez azonban még nem jelenti, hogy a rakpartot rögtön meg lehet nyitni a forgalom előtt: napokig kell várni, amíg az úttest kapillárisaiból is elpárolog a víz, és állapotán nem ront, ha megindul rajta a kocsiáradat.
Hogy az újszegedi Partfürdő mikor szabadul, még nem tudni: most mintegy másfél méteres víz borítja. A száradás majd gyorsan megy, egy hét alatt mentesülhet a nedvességtől annyira a talaj, hogy rendezvényeknek is helyet adhasson a Partfürdő.

Belvízügyben még mindig érvényes a készültség. Jelenleg 2900 hektár áll víz alatt az igazgatóság működési területén. Húsz szivattyú működik – a folyók magas vízállása miatt gravitációs úton még mindig nem távozik el a földekről a csatornákon át a víz. A szivattyúk napi 700 köbméter víztől szabadítják meg az elárasztott területeket, és az erőteljes napsugárzás is szárító hatású.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól drágulnak a gyógyszerek

Július elsejétől változnak a gyógyszerárak – többségében emelkednek. Akad olyan fogamzásgátló,… Tovább olvasom