Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Lecserélik Ságvárit, Zsukovot és a többieket

Csongrád megye - Január 1-jétől egyetlen közterület sem viselheti tovább a kommunista diktatúra nyomait őrző elnevezéseket. A Csongrád megyei önkormányzatok szerint rövid a határidő az átnevezés végrehajtására.
Bő hónapja van az önkormányzatoknak arra, hogy közterületeikről 2013. január 1-jére eltüntessék a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek nyomait őrző utcaneveket. Az erről szóló döntést az Országgyűlés hétfőn hozta meg: az okmánycserék általános illetékmentességet élveznek majd.

Az üllési önkormányzat már tavaly nyáron utcanév-változtatással kapcsolatos kérdőívet postázott ki a helyieknek, amelyben a lakosság véleményét kérték: „Egyetértenek-e azzal, hogy a Gorkij, a Makarenkó, a Partizán, a Hámán Kató, a Mező Imre és a Felszabadulás utca, valamint a Szabadság tér nevét meg kell változtatni". A változtatás nem történt meg, mert a nagy többség úgy vélekedett: csak akkor mennének bele a cserébe, ha az önkormányzat minden hivatalos ügyet el tudna intézni helyettük.Nagy Attila Gyula üllési polgármester elmondta: egyetért az Országgyűlés döntésével, ám az időpontot nem tartja megfelelőnek. – Büszke vagyok, hogy Üllés egyike annak a 12 megyei településnek, amelynek egy forint adóssága sincs, de így év végén már egy fillérünk sincs a táblacserére. Nagyon közeli a január 1-jei dátum, és az új utcanevekről meg szeretnénk kérdezni az itt élőket is – mondta a polgármester.
Deszken a Felszabaduláson kívül Majakovszkij, Ságvári és Május 1. utca is létezik. – Május 1-je a munka ünnepe, felszabadulni pedig sok minden alól lehet. Várunk egy konkrét listát az Országgyűléstől, hogy milyen neveket tartanak önkényuralminak. A lista megérkezéséig új nevekben nem gondolkodunk – mondta Király László deszki polgármester. Bordányban csak egy utca – igaz, a leghosszabb – nevét kell megváltoztatni. A Felszabadulás utcában többek között az önkormányzati intézményeken kívül az orvosi rendelő és a takarékszövetkezet található.

– Egyelőre nem teljesen világos, hogy az illetékmentesség mindenkire vagy csak a magánszemélyekre vonatkozik. Ráadásul az utolsó idei közgyűlést december 15-én tartjuk, így nagyon szoros a januári határidő. Már gondolkodtunk új neveken: olyan valakikre gondoltunk, akik sokat tettek Bordány fejlődéséért – mondta Kiss-Patik Péter alpolgármester.
1 év haladék a közintézményeknek. A jövőben nemcsak közterület, hanem cég, civilszervezet, sajtótermék és közintézmény sem viselheti majd olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. Ezen esetekben a névváltoztatás határideje 2014. január 1-je. A Ságvári Endre gimnázium esetében a fenntartó SZTE rektora, Szabó Gábor megtartaná a már jól ismert „védjegyet": az iskola nevéből csak az Endrét száműzné. A végleges döntéssel azonban megvárják a törvény kihirdetését. A Ságvári-gimnázium és általános iskola vezetése csak ezután ülne le megbeszélni a hírneves iskola jövőjét.

Olvasóink írták

138 hozzászólás
 • 138. Danceangel06 2013. január 15. 21:53
  „Mi lett a Ságvári új neve??”
 • 137. tucat 2012. november 26. 20:24
  „136. bánki
  Azt hiszem, értem a szándékát: amikor a gondolataimat szellemi... maszturbálásnak nevezi. Talán arra számít, hogy
  - agyvérzést kapok, és többé nem kell tartania a megjelenésemtől;
  - vagy annyira feldühít, hogy össze-vissza kezdek vagdalkozni, és akkor könnyen megsemmisítő csapást mérhet rám, de legalábbis nevetségessé tehet engem és a hozzám hasonlóan gondolkodókat. A gondolkodókat.

  Nos, ha ilyesmi volt a célja úgy fest, hogy ezúttal nem járt sikerrel. Bár, ami a nevetségességet illeti..., nem is tudom. Majd elgondolkodom még ezen. Amit alább leírt, azon már nem, mert attól tartok, rá kellett ébrednem, hogy annak a felfogása, beleértve a nyilván beágyazott, de előlem sajnos a sötétség oltalmazó bársonyában rejtve maradó összefüggéseket is, messze meghaladja szerény értelmi képességeimet. Látja, azt még azért tudom becsülni magamban, hogy elég bátor vagyok, és legalább ezt beismerem.

  Jó éjt! :)”
 • 136. katika75 2012. november 26. 15:38
  „Háborús bűnök,ide vagy oda.De most komolyan ez a legfontosabb?
  Miért kell mindig hátrafelé tekintgetni?”
 • 135. bánki 2012. november 26. 08:35
  „135. tucat 2012.11.25. 17:38

  Amiről Te beszélsz az ,,szellemi faszverés" !

  A bűn az bűn, függetlenül vallási, etnikai vagy politikai beállítottságtól.

  A genetika pediglen biológiai tudomány!

  A statisztika az meg a mateknak az a területe, amely működik a műszaki életben de nem működik a közgazdaság tanban ( ha van ilyen, nevezzük szerényen seftnek) illetve a politikában ( azonos a ,,szemrebbenés nélküli hazugság" a hülyéknek akik beveszik).

  Összefoglalva sem náci sem pedig komcsi utcaneveket nem kéne látni !”
 • 134. tucat 2012. november 25. 17:38
  „133. bánki
  Kérem, bocsásson meg, de valóban meghökkentett, mert az az érzésem, hogy még csak kísérleti erőfeszítéseket sem hajlandó tenni annak érdekében, hogy értse, miről, miért és mit szeretnék mondani.
  Mivel azonban semmiképpen sem szeretném, ha az iménti szmájlik nyomán sértettséget érezne, elmondom, az a problémám az Ön problémamegközelítési és kezelési attitűdjeivel, hogy képtelen vagyok azokat a fogalmakat értelmezni, körülírni, meghatározni, amelyeket a vita során alkalmaz, mert számomra azok pontosan definiálhatóak, és elemien aszinkronban vannak az Önéivel. Például az az érzésem, hogy Ön szerint akár az egyén, akár egy (nemzetiségi, etnikai, kulturális, vallási, stb.) közösség részéről kizárólag a teljes önfeladás jelenti az "alkalmazkodást". Az egyén részéről ez, a természetéből egyenesen következő önazonosság és az ezzel kapcsolatos szükségletek kielégítéséről való lemondás, a közösségek részéről pedig a csoport identitását (itt most egyszerűen önmeghatározás) és kohézióját, vagyis önálló, a többitől valamiféleképpen különböző, de azokhoz kapcsolódó közösségként való fennmaradását jelentő gyökerek (nyelv, kultúra, benne a dalok, a mesék, a mondák és egyéb hagyományok és értékek, a vallás, stb.) teljes felszaggatását jelentené, más szóval a teljes asszimilációt, avagy, ha úgy tetszik, a közösség (vagy az egyéni identitás) teljes megszűnésével járó, önfeladó behódolást egy erősebb hatalmi érdeknek. Túl azon, hogy az emberiség történelme eleddig sajnos ilyesmi lényegű, a magam részéről ezt elfogadhatatlanul primitív, állatiasan durva, a civilizált ember (és benne a liberális szellemiségű, tehát szabadságelvű demokrácia) gondolkodásával és egészséges, mindenki számára együtt élhető jövőképével nem tartom összeegyeztethetőnek.

  Remélem, a fenti, meglehetősen tömör gondolatok kibontása nem okoz megoldhatatlan nehézségeket! Ennyit még hadd segítsek: Ön is elidegeníthetetlen és (ezer szálon össze-) függő része ennek a hatalmas rendszernek...

  Szép estét! :)”
 • 133. tucat 2012. november 25. 13:40
  „133. bánki
  :S
  :(”
 • 132. bánki 2012. november 25. 08:46
  „132. tucat 2012.11.24. 17:59

  Jó neked ! Egy más világban mint a 19-20-ik század.

  Etnikai alapon kétszer volt ,,kisebbségi" hatalom hazánkban. 1919 és 1994. Nem ragozom.
  Szociáldemokrácia még véletlenül sem keverhető össze a kommunista ideológiával. Gondolom, korodnál fogva ismerted a ,,rendszert"

  Nem mellesleg ebbe a ,,pusztai, vándorló törzsközösségbe" két nép nem tud (ott) beilleszkedni. Egyik a zsidó másik a cigány !

  Ságvári pediglen igen is terrorista volt még akkor is ha éppen a nácik megszállták az országot. Hazaáruló és hál istennek nem élte meg a megszállást - a másodikat 1945 április 4. -a gyengébbek kedvéért. Lásd. a nagy túlélők mennyit ártottak: Rákosi, Bauer, Pethő, Münich, Lukács és társaik.”
 • 131. tucat 2012. november 24. 17:59
  „131. bánki
  Egyik felmenőági, sajnos már nem élő rokonom közeli ismerőse, mondhatni, barátja volt Ságvárinak. Sokat mesélt róla, de robbantásos, vagy egyéb, terrorcselekményekről soha nem tett említést. Még kisebb súlyú, köztörvényes bűncselekményekről sem, hacsak nem tekintjük annak azt, hogy nem hagyta magát letartóztatni, ami mindmáig (remélem) köztudottan a biztos kínhalálba vezető út első lépése lett volna a számára, ismerve a korabeli, az etnikai (és politikai) tisztogatásban igencsak jeleskedő magyar hatóságok törekvéseit is, amellyel elszántan vetették magukat a kommunisták, a zsidók, a cigányok, és még sok egyéb stigmával külön-külön, vagy együttesen megjelölt emberek és embercsoportok után. Még akkor is, amikor ezt már sehol senki, egyetlen európai országban sem tette, sőt, a "mieink" akkor zendítettek csak rá igazán...
  De hagyjuk is a tényeket, mert még megzavarhatják a délutáni emésztést, és nem békés böfögés, hanem hányás lesz a vége - engem, bevallom, már környékez az inger.
  Még talán annyit, hogy számomra az ön által felsorolt stigmák egyike sem jelent fertelmes bűnöket. Miért? Egyszerű:
  1. Zsidónak, cigánynak... születni nem lehet bűn, mert ha az, akkor magyarnak, (keresztény magyarnak) lenni is az lehet az utca másik oldaláról tekintve. És ilyen alapon embernek lenni is az (erre a véleményre, belefülelve a magyar közéleti fröcsögésbe, gyakran hajlanék is, ha engednék az indulataimnak).
  2. Baloldali, kommunista nézeteket vallani nem egyéb, mint hinni egy bizonyos társadalmi-gazdasági rend igazságosságában és értékeiben. Ilyen alapon tehát a hatalom bármikor aktualizálhat politikai bűnöket (nálunk mintha ismét tenné is: E-u-ró-pa közepén, az Unió alapokmányát büszkén aláíró tagállamban!), és ennek (az emberek politikai, világnézeti meggyőződése) alapján akár súlyos büntetéssel is fenyegetheti a neki nem tetsző nézeteket valló, hirdető embereket, betilthatja a csoportjaik aktivitását (pártok, civil szervezetek, egyházak...). Ha igaz, hogy ez itt, nálunk, demokrácia, akkor az efféle diktatórikus eszközökkel csínján kell(ene) bánni.
  3. Hetero- vagy homoszexuálisnak (transzszexuálisnak, transzvesztitának, stb. - de az égre kérem, a társadalomra nézve valóban veszélyt jelentő pszichiátriai effektusokat, amilyen pl. a nemileg éretlen kis kölykök iránt érzett szexuális vágy fékezhetetlen túltengése, a pedofília, ne tegye ebbe a sorba!) lenni nem egyéni választás kérdése, nem divatkövető magatartás, hanem alapvetően genetikai kényszer (a részletes szakmai elemzésbe ne fogjunk bele, mert évekig tartana, és világos, hogy teljesen hiábavaló is lenne itt). Tekintve, hogy az ilyen identitás és/vagy orientáció nem változtatható, valamint nagyon különös figyelemmel arra, hogy az égvilágon semmilyen veszélyt nem jelent a társadalomra nézve (kivéve akkor, ha üldözni kezdik az ilyen beállítottságú embereket), ezt, a vallási eredetű, az egyházak avítt, ostoba, több ponton kifejezetten a jézusi tanokkal szembe menő, azaz életellenes dogmarendszerébe ágyazott, és máig abból táplálkozó stigmát sem tudom elfogadni.

  A fentiekből tehát számomra az következik, hogy az sem zavarna, ha az Ön által felsorolt "fertelmek" mindegyikének a stigmáját rásüthetnénk szegény Ságvárira, mert ezek alapján az égvilágon semmit sem tudnék róla állítani: se jót, se rosszat. De - és remélem, ezzel nem veszélyeztetem az agyi keringését - az általam régóta ismert tettei alapján sem tudtam volna sem akkor, sem utóbb elítélni. Még akkor sem, ha a nyomtatott DM mai számában egy, talán jobb, nyugodtabb és szebb időkben higgadtabban elmélkedő, Péter László nevű olvasó is szemrehányást tesz a "rendszerváltó" (?) erőknek (?) a célkeresztre tűzött szegedi gimnázium nevének az időtállósága okán...

  Továbbra sem azt szégyellem, hogy ságvárista voltam. Vagyok és maradok is, akkor is, ha Önök Horthy Miklós nevét vésik e jobb sorsra érdemes, nemzetközi hírű (például, de nem kizárólag, mert ENSZ-UNESCO-asszociált suli) tanoda homlokzatára.

  Nem is hergelem se Önt, se magamat tovább, derűs estét és szebb jövőt, uram! Tényleg ezt kívánom, akkor is, ha tudom, hogy a jókívánságaimban foglalt fogalmak tartalmában és terjedelmében sosem tudnánk megegyezni.”
 • 130. bánki 2012. november 24. 08:05
  „,,Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a marxizmussal. 1935-ben a Magyar Izraeliták Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesületének keretében létrehozott Haladó Diákok Pártja (HDP) egyik vezetője lett."

  zsidó, kommunista még szerencse, hogy nem meleg mint az Orosz Jozefa”
 • 129. bánki 2012. november 24. 07:58
  „129. Apátfalvi** 2012.11.23. 20:10 A Te logikád szerint az Apátfalván megölt motoros rendőr is ................. ?
  Különben tényleg egy terrorista volt a tornából felmentett fajtából ! ,,csak robbantgatott"”
 • 128. Apátfalvi** 2012. november 23. 20:10
  „Ságvári terrorista mivoltát az támasztja alá, hogy megölt egy csendőrt, viszont az szól ellene, hogy az ellenállási mozgalomban tevékenykedett, ezért üldözték. Hogy ki hős ellenálló és ki terrorista, azt a módszereken kívül az adott rendszer dönti el.

  Terrorista véleményem szerint az, aki ártatlanokat ölve próbál követeléseinek nyomatékot adni. Ságvári fegyveres csendőrökre tüzelt, akik őt üldözték - utóbbiakat kivétel nélkül a megszálló nácikat kiszolgáló pribékekként feltüntetni nyilván pontatlan, de kétségtelen, hogy a testülethez tömérdek bűn kötődik. Erről nyilván Ságvári halálakor letartóztatott társa tudna (tudott volna) sokat mesélni, hiszen valószínűleg nem EU-komfortos körülmények között hallgatták ki.

  Véleményem szerint nem konkrétan Ságvári alakja az elítélendő, hiszen ellenállási tevékenységén kívül nem követett el köztörvényes bűncselekményt, de mint ahogyan előttem írták, ezeket a neveket a múlt rendszer emelte piedesztálra, ilyeténképpen pedig a múlt rendszerhez kapcsolódnak. A gimnázium nevének megváltoztatása igen bajos lenne, ez igaz, egyes utcaneveket viszont át lehetne írni.

  Persze az okádék, irtanivaló szélsőjobb képviselőinek a szájából a ´terrorista´ megnevezés igen visszatetsző, hiszen az ártatlanokat korbáccsal verő és puszta kézzel gödröt ásató Csatáry tevékenysége vagy a Reinhard Heydrich megöléséért a cseh Lidice falu kiirtása szerintem sokkal de sokkal jobban kimeríti a terrorizmus fogalmát...”
 • 127. VerHalal 2012. november 23. 19:24
  „123. bánki 2012.11.23. 13:29

  Cionista? Terrorista? Ha már linkelsz, akkor olyat rakj ki, ami alá is támasztja azt, amit írsz. Nem olvastam sehol, hogy cionista lett volna. Vagy ahhoz elég, hogy valaki zsidó? A terrorista melyik része lenne a cikknek?

  "Batthyány-emlékmécsesnél 1941. október 6-án lezajlott megmozdulásnak, ahol háromszáz szociáldemokrata fiatal adott jelre körülvette az emlékművet, és talapzatára nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyezett el - A magyar szabadságért - a magyar ifjúság felirattal"

  vagy talán ez:

  "részt vett a Petőfi térnél tartott háborúellenes megmozdulás szervezésében: 1942. március 15-én 6-8 ezer fős tömeg gyűlt össze a budapesti Petőfi térnél, hogy tiltakozzon a háború ellen."

  Kuruc.infós baromságokat ismételgetni megy, utánanézni bárminek, na az nem.”
 • 126. NP1 2012. november 23. 16:50
  „theseus 2012.11.23. 14:46

  Amit én olvastam abban (ha jól emlékszem) a delikvensnek közre kellett működnie a diktatúra létrehozásában/fenntartásában és vezetőnek kellett lennie. Ezért gondoltam, hogy ezek ságvári esetében elég neccesek...”
 • 125. jozko 2012. november 23. 16:16
  „120. macs.

  Pontosan úgy van, ahogyan leírtad!
  Erre utaltam, amikor azt írtam: bár lengyel földben nem nyughat - találtak kegyeletteljes megoldást...

  121. theseus:

  "Ságvári jobb mint Hunyadi?"
  Ennek azért fuss neki még egyszer, mert én semmi hasonlót nem írtam, sőt semmilyen összehasonlítást nem tettem!
  Valamit igencsak félreérthettél!

  123. bánki:

  A konspirációs munkában gyakoriak -és nagy számban vannak..- az álnevek, sőt, a legtöbben /kifelé/ nagyon is titkolják a sajátjukat!
  Ez még nem bűn...
  Megbocsáss, de ha minden döntéshozó a Te módszreddel - a tolerancia teljes hiányával és körültekintés nélkül-
  "vágna rendet" , az totális diktatúrába torkollna!
  Ez persze az én magánvéleményem, amitől nyugodtan alhatsz!”
 • 124. theseus 2012. november 23. 14:46
  „124. NP1 2012.11.23. 13:29

  OK, még tényleg nem hirdették ki, én is csak a cikk alapján kommenteltem, az alapján tűnik egyértelműnek a dolog.”
 • 123. NP1 2012. november 23. 13:29
  „theseus 2012.11.23. 13:13

  "Az egyébként egyértelmű a törvény alapján, hogy váltani kell - így a vita ezen része eléggé felesleges." -
  Bevallom én a törvénynek csak egy zanzásított változatát ismerem, az Ságvári esetében legalább is kétséges.
  Kérlek közöld már a pontos szöveget ami alapján a vita felesleges!
  Előre is köszönöm!”
 • 122. bánki 2012. november 23. 13:29
  „Harminckét neve volt Spitzer Endrének !
  Cionista terroristaként kezdte. Még szerencse, hogy a f,,felszabadulás" után nem vállalhatott ,,felelős " beosztást az MDP-ben.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1gv%C3%A1ri_Endre”
 • 121. bánki 2012. november 23. 13:17
  „119. bertife 2012.11.23. 11:23

  Valóban ! A Citrom utca folytatása a Kossuth tér ( Konzum áruház ), mellette a hal tér !

  Tehát ,,túltengés" volt Kossuthból.”
 • 120. theseus 2012. november 23. 13:13
  „116. jozko 2012.11.23. 10:43

  Azt akarod mondani, hogy Ságvári jobb, mint Hunyadi? Vagy hogy teljesen egyenértékűek?
  A két személy már csak azért is szembeállítható, mert Hunyadi megvédte az országot és Európát az oszmán birodalomtól, míg a kommunisták a szovjet birodalom részévé tették hazánkat hosszú évtizedekig - és az akkori lemaradásunkat a szabad világtól máig nem sikerült behoznunk, a jelek szerint legalább annyi ideig nyögjük, ameddig itt voltak az oroszok. Persze Ságvári már nem érte meg mindezt, de ő ennek a társaságnak volt a jelképe, eszményképe.

  Az egyébként egyértelmű a törvény alapján, hogy váltani kell - így a vita ezen része eléggé felesleges.
  A váltás pedig aligha oldható meg úgy, ha csak az Endrét hagyják el, hiszen nem azzal van a gond, hanem a Ságvárival.

  Tehát azon kellene gondolkozni, hogy ki legyen az új névadó, vagy hogy legyen-e egyáltalán, ha a tanári kar nem tud mást elképzelni. Akkor lehet SZTE Gyakorló is.”
 • 119. macs 2012. november 23. 12:13
  „116. jozko,
  csak egy kis kiegészítés:
  Bem koporsója azért van oszlopokra helyezve egy kis szigeten Tarnowban, mert a lengyel katolikus egyház nem engedélyezte, hogy a hazája földjében pihenjen, ugyanis áttért a mohamedán vallásra.”
138 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adománygyűjtés gyermekeknek

Péntekenként és szombatonként 14 és 19 óra között péksüteménnyel és forralt borral várják a látogatókat az Egy Ebéd Egy Esély Gyermekétkeztetési Közhasznú Alapítvány ünnepi kitelepülésén. Tovább olvasom