Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Lednitzky András - Ilyennek szeretlek, Szeged!

Szeged – Egyszerűen csak szereti Szegedet. Büszke azokra a palotákra, amelyeket a zsidók építettek, és büszke arra is, hogy abban az épületben dolgozhat, ahol Szent-Györgyi Albert relikviái találhatók. Sorozatunk befejező része.
– Egy, az 1800-as évek elején felépült épületben ülünk, amely az idők során különböző funkciókat töltött be. Most az egyetem orvoskarának dékáni hivatala működik itt. Itt van a Szent-Györgyi emlékszoba, de Szent-Györgyi Albert relikviái mellett számos más kincs is megtalálható itt: például Dicfalusi Egon, egykori diákunk, később Svédországban dolgozó szülész-nőgyógyász professzor hagyatéka, amely Krisztus előtt 200-Krisztus után 300 közötti inka és maja gyűjteményt tartalmaz. De itt van a Winkler-portré is Szent-Györgyiről. És itt van az 1956-ban nyugdíjazott Láng István idegsebész professzor tizenhárom akvarellje az egyetem akkori épületeiről, a klinikák régi épületeiről. Nem olyan rossz hát itt dolgozni, azt gondolom – mondja nevetve Lednitzky András az egyetemi orvoskar dékáni hivatalának vezetője. Bár a nevetés, a jókedv nála alapértelmezés, nem hiszem, hogy látta őt bárki is mérgesnek, rossz kedvűnek. De mondja ő tovább is.

Lednitzky András - Ilyennek szeretlek, Szeged! Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Tizenhat éve vagyok a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke is, így nekem legalább ilyen kedves szegedi helyem a zsinagóga és a hitközség mellette található székháza, ami szintén egy nagyon szép épület. Mindkét intézmény műemlék. Reméljük, hamarosan nyerünk annyi pénzt a még versenyben lévő pályázatainkon, amelyek segítségével meg tudjuk kezdeni a felújítást, helyreállítsuk a botanikus kertet, és megújítsuk a kerítést is a sétálóutca felől – sorolja a teendőket a zsinagóga körül, majd hirtelen egy másik felsorolásba kezd. Szerencsére: – Ha már szegedi épületekről, Szeged szépségeiről beszélünk, akkor mindenképpen szeretnék néhányat megemlíteni azon csodálatos szegedi paloták közül, amelyeket anno zsidók építettek, vagy zsidó pénzből építtettek. Ezek közé tartozik a Klauzál téren álló Kis Dávid-palota, a Déry-palota vagy a Bartók téri Goldschmidt-ház vagy a Vajda-ház. Ezeket és másokat többek között Baumhorn Lipót, Hajós Alfréd, Pogány Móric építészek tervezték. A mi korosztályunknak az a dolga, hogy ezt a hagyatékot megőrizzük. Lehetőségeinkhez képest tesszük a dolgunkat.

Ilyennek szeretlek, Szeged!

Ön milyennek látja, szereti Szegedet? Várjuk fotóit, történeteit! Mutassa meg, Önnek mi a legkedvesebb a városban!
– Szeretem azért Szegedet, mert itt születtem, mert itt él a családom, a barátaim, szeretem azért, mert mindig olyan polgárai és vezetői voltak, akik a fejlesztés, az újítás hívei voltak. Ez egy nagyon élhető város, ahol a művészetet, a kultúrát mindig befogadták. Ez egy fantasztikus fesztiválváros, ahol az amatőr művészetek is helyet kapnak – sorolja Szeged számára fontos értékeit Lednitzky András. Miközben a dékáni hivatalban sétálunk mintegy mellékesen megjegyzi a hivatalvezető, „ezen a szekrényen bekötve megvannak 1921-től a kari tanács jegyzőkönyvei..." Majd rögtön "visszazökken": – Szép ez a város, gyönyörű a Liget, tavasszal, nyáron, ősszel egyaránt csodálatos! Lednitzky András elmondta, nagyon büszke fia, András és tanítványai sikereire is a Tisza Volán labdarúgóklub utánpótlás csapatainál. – Az egyik srác, aki nála focizott, épp most mutatkozik be a korosztályos válogatottban, az MTK színeiben. Nekem ez is nagyon fontos.

A zsidó hitközség vezetője megjegyezte azt is, hisz abban, hogy politikától, vallástól függetlenül tovább tud fejlődni, szépülni Szeged még hosszú-hosszú éveken át. – Úgy gondolom, megérdemeljük ezt mi, szegediek!

* * *

Sorozatunk korábbi írásai

Bornai Tibor - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Laczák Boglárka - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Bátyi Zoltán - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Zolnay Kitti - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Nagy József - Ilyennek szeretlek, Szeged!

Olvasóink írták

 • 18. Horthyszobor 2012. november 01. 20:50
  „Azért remélem nem fogják bántani azt 8-10 kis állatot, amely ott él a természetben. Ebben a városban egyszerűen mindent ki kell vágni, le kell gyilkolni, el kell kergetni... Pedig azok a kis lelkek nem n... Szomorú vagyok miért kell mindent pusztítani egyből, csípőből. Csak össze kellene fognia sok hithű zsidónak és a gójoknak, majd néha rendbe rakni a közös emlékeiket. Ehhez nem csak pénz kell...”
 • 17. czindi 2012. november 01. 17:06
  „Én büszke vagyok azokra az épületekre, terekre, a folyóra, és minden egyébre IS, amit nem zsidók építettek...mert hogy így teljes a kép!”
 • 16. Bendegúz007 2012. november 01. 16:58
  „13. okoskata
  Én objektív tényeket vázoltam fel,és nem ideológiát,a lényeg az hogy szerintem gyönyörű az épület ,de ebben a közegben nem tud kibontakozni,és ez tény.”
 • 15. okoskata 2012. november 01. 15:07
  „14. macs 2012.11.01. 14:50
  Kata,
  lehet, Lednitzky úr örül, hogy a fákon vitatkozunk. :-)

  Lehet és még a smiley-kban is osztozom, de!
  De ezekért a fákért - ÉRDEMES!”
 • 14. macs 2012. november 01. 14:50
  „Kata,
  lehet, Lednitzky úr örül, hogy a fákon vitatkozunk. :-)”
 • 13. okoskata 2012. november 01. 13:58
  „12. Bendegúz007 2012.11.01. 13:08
  Löw Immánuel főrabbi élne,ő is azt mondaná mint én új parkot a zsinagóga körül,ha látná ezt a dzsungelt.

  Sajnálom, hogy Lednitzky András -akit ezer, de lehet, hogy kétezer :)) éve ismerek- sugárzóan pozitív és Szeged-rajongó hitvallása után a fakivágás rémséges lehetősége váltotta ki hozzászólások többségét.
  De...
  Nem hiszem, hogy Bendegúz007 véleményét osztaná Szeged néhai -európai hírű, tudós- főrabbija; szerintem: örülne annak, hogy egykori facsemetéi tekintélyes arborétummá nőtték ki magukat - világégésekkel, rezsimváltásokkal is dacolva.
  Békeidőben egyetlen dolgunk van: tisztelettel megőrizni nagy [trendi módon: kreatív :)) ] elődeink alkotásait.”
 • 12. Bendegúz007 2012. november 01. 13:08
  „Löw Immánuel főrabbi élne,ő is azt mondaná mint én új parkot a zsinagóga körül,ha látná ezt a dzsungelt.”
 • 11. macs 2012. november 01. 11:18
  „Igaz, hogy a hazai zsinagógák zöme körül nincs ilyen park. Talán azért, mert szorosan az épületek között vannak. A Szegeden így építették, egy nagy kertbe, ahol a fák szerintem nagyjából egyidősek az épülettel. Valahol olvastam, hogy Löw Immánuel főrabbi a Bibliában és a Talmudban szereplő növényekről könyvet is írt, és nagy szerepe volt abban, hogy a templom kertjében piramistölgyek, császárfák és a bejárat előtt tiszafák vannak. Tartsuk tiszteletben akaratukat.”
 • 10. Bendegúz007 2012. november 01. 08:37
  „9. okoskata
  Nézd meg a magyarországon levő zsinagógákat egyik sincs így körbe ültetve,ez nem látványosság ebben a formábban.
  Lehet ott 1 új nagyon szép új kert is,macskafarm nélkül.”
 • 9. okoskata 2012. október 31. 17:25
  „4. macs 2012.10.31. 11:04
  Biztosan ki kellene vágni a fákat a Zsinagóga kertjéből? Azokat a fákat nem véletlenül ültették oda. Új parkot létre lehet hozni úgy is, hogy a meglévő fákat meghagyják.

  Így van, Löw Immánuel elképzelése, tervei szerint telepítették anno ezt a mini-arborétumot.
  Tehát: ez is, ezek a fák is az ültetett örökség része/i.

  8. IVY 2012.10.31. 14:09
  A Zsinagóga kertje tényleg megérett már egy kis "pofaigazításra". Egy nagy susnya az egész, ahonnan télen-nyáron a rohadó avar szaga terjeng..... Egy kicsit megritkítani, szellőssé tenni, ennyi. Legalább látszana a méltán híres épület is végre. Egy tipp volt csak.

  A "rohadó avar" [szerintem: macska- és egyéb ürülékszag] megszüntetése kizárólag a terület gondozásának kérdése. A Zsinagóga kupolája mindenhonnan látható, a biblikus kert nem takarja az épületet, hanem : emeli annak értékét.
  Tilos azokat a fákat kivágni! Gyönyörű az a kert a belváros szívében!”
 • 8. IVY 2012. október 31. 14:09
  „A Zsinagóga kertje tényleg megérett már egy kis "pofaigazításra". Egy nagy susnya az egész, ahonnan télen-nyáron a rohadó avar szaga terjeng..... Egy kicsit megritkítani, szellőssé tenni, ennyi. Legalább látszana a méltán híres épület is végre. Egy tipp volt csak.”
 • 7. öregvegyész 2012. október 31. 13:24
  „Én meg ilyennek szeretlek Bandi+”
 • 6. TELSTAR 2012. október 31. 11:37
  „Oszadszky-Magyar Ede orosházi szlovák eredetű volt.”
 • 5. TELSTAR 2012. október 31. 11:37
  „Oszadszky-Magyar Ede orosházi szlovák eredetű volt.”
 • 4. macs 2012. október 31. 11:04
  „Biztosan ki kellene vágni a fákat a Zsinagóga kertjéből? Azokat a fákat nem véletlenül ültették oda. Új parkot létre lehet hozni úgy is, hogy a meglévő fákat meghagyják.”
 • 3. Bendegúz007 2012. október 31. 08:51
  „Lednitzky András nagyon jól mondta,hogy a sok szép Szegedi palotákat a zsidók építették,vagy tervezték.
  pl...Magyar Ede aki a REŐK palotát tervezte ő is zsidó származású eredeti neve Oszadszki Ede,a kor zsenije volt.Az alkotásai mai napig lélegzet elállítók.
  Remélem a zsidó hitközösségnek sikerül minél hamarább eredeti állapotába állítani a zsinagógát,mert a dómmal egy kategóriába sorolható turisztikai látványosság szempontjából.Azokat a növényeket teljesen ki kellene onnan vágni,és egy új parkot létrehozni,mert így az épület teljesen takarásban van.”
 • 2. Lucia 2012. október 31. 08:07
  „Ez a pasi folyton vigyorog! Nagyon szimpi fazon!”
 • 1. sousse 2012. október 31. 07:31
  „Valaha réges régen volt főnököm a Zöldértnél.Jó embernek ismertem meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét eladó a Bárka vendéglő

Újból eladó a szegedi Bárka vendéglő épülete: 19 millió 900 ezer forintért árulják az egykori éttermet. Tovább olvasom