Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Ledudált firkász a szegedi Szent István téren

Lassan egy éve, hogy alapjaiban változott meg a forgalmi rend Szegeden, a Szent István térnél és a környező utcákban. Ám még mindig vannak olyan autósok, aki emlékezetből vezetnek, s aztán felháborodva ledudáltak az úttestről, amikor az után próbáltam meg érdeklődni, miért teszik ezt.
Direkt nem a reggeli csúcsforgalmat pécéztem ki a Szent István téren, ugyanis kíváncsi voltam arra, a „normál" forgalomban hány autós téved be „véletlenül" az Öreg Hölgy lábai elé. Nem kellett sokáig álldogálni a tűző napon. A városnéző kisvonatnak még felmentést adtam, ám a következő, megkímélt kereklámpás 1200-es Ladának már nem. Pár pillanat múlva kiderült, ő sem kegyelmez nekem, sofőrje egy régóta nyugdíjas bácsi, s mellette ülő kedves felesége, ugyanis heves gesztikulálások közepette adta tudtomra: rossz helyen „sétálok". Majd miután elléptem előlük kövér gázt adva egészen a következő bukkanóig robogtak, ahol, azért újfent óvatosan keltek át Togliatti büszkeségével.

Hasonló „közlekedéspolitikát" alkalmazott egy furgon sofőrje, aki miután látta, hogy elé akarok lépni gázt adott. Az elrettentés sikerült, azonban nem jutott sokáig, a Vidra és a Madách utcai sarkán egy rendőr–határőr járőrpáros lekapcsolta. A két kékruhás igen hatékonyan dolgozott, hiszen míg az egyik büntetett, a másik is megállított egy Opelt, akinek a vezetője igencsak elcsodálkozott azon, hogy tilosban jár.

– Két válaszuk van általában az ide szabálytalankodó behajtóknak: most járnak itt először, vagy nem vették észre a táblát. Egyik sem kifogás, hiszen, akinek jogosítványa van, az többek között azért kapta, mert fel van készülve arra, hogy figyelje a közlekedési táblákat – mondta a neve elhallgatását kérő rendőr. A járőrpáros azt is elmondta, minden nap posztolnak itt egy-két órát, és sosincs olyan nap, hogy ne büntetnének meg valakit, általában tíz-tizenöt autós minden órában behajt a térre.

Ezt később én is megtapasztaltam, ahogy azt is az autósok többsége nem a táblát nézi, hanem azt, ki az az őrült, aki az út kellős közepén integet neki. Egy régi Opel vezetőjét sikerült jobb belátásra bírnom, s bár morgott egy kicsit, de visszafordult.

Egy Suzukis viszont leordított az útról, majd szabályosan kiröhögött.
– Mit csinálsz itt te szerencsétlen? Nem elég a járda?
– Semmivel sem vagyok szabálytalanabb magánál. Tudom, hogy nem lehet ide behajtani, de teszek rá, nem fogok a mellékutcákban bénázni!
– Pedig jobban tenné, a két sarokkal odébb megbüntetik.
– Tudod, kivel szórakozz – mondta, majd elhajtott, hogy aztán a Szent Mihály utcai kereszteződésben hatalmasat fékezve forduljon be, kikerülve az egy sarokkal odébb posztoló rendőröket.

– Minden nap ez van, reggel még nagyobb a forgalom Ha rendőr lennék, csak itt állnék, és a legsúlyosabb kiszabható büntetést adnám! – lépett oda hozzám Kováts Ferencné, aki a Szent István térnél lakik.

Egyet kell, hogy értsek a középkorú asszonnyal: tapasztalataim szerint valóban ez lenne a megoldás. És ez az igazán nagy baj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusadóból 46 ezer folyt be Szegeden

A luxusadóról szóló törvény elfogadása, 2005 óta Szegeden összesen 46 ezer forint folyt be a városi… Tovább olvasom