Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Leégett a hajléktalanok tanyája

Szeged - Tűzoltók döntötték össze az egykori ATI-tanpálya porig égett épületét vasárnap kora délután, miután a hajléktalanok által elfoglalt faházban tűz ütött ki.
Vasárnap kora délután hatalmas lángok csaptak fel a Sándorfalvi úti ATI-tanpálya társadalmi munkában épített kisházában. A faépület pillanatok alatt porig égett, a szegedi tűzoltók két fecskendővel vonultak ki.

Hajléktalanok őrzik az állam portáját – írtuk alig két hete az ATI-tanpályára költözött hontalanokról. Mint arról beszámoltunk, a tanpálya faházában négyen laknak, három szegedi és egy borsodi: mindannyian a szemétből élnek. Az összegyűjtött üveget, fémet eladják, a mások által kidobott edényeket, bútorokat használják.

– Dél körül hallottunk egy nagy durranást, majd láttuk a lángokat – mesélte egy közelben élő szemtanú. Az asszony, aki kérte, a nevét ne írjuk le, elmesélte, eddig is problémát okoztak a hajléktalanok, nem lepődne meg, ha hamarosan az úttal szemközti, egykori Merkúr-telep épületébe is beköltöznének. Arról is panaszkodott, hogy hatalmas szeméthalom maradt az önkényes épületfoglalók után, amit senki sem fog eltakarítani.

Tűzoltók döntötték össze a hajléktalanok tanyáját. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

Miközben az oltásparancsnok a balesetveszély miatt az épület ledöntésére utasította a tűzoltókat, több nézelődő kiskerttulajdonos is felelősségre vonást követelt. – Maguk látták a hajléktalanokat, most elő lehetne venni őket – mondták a tűzoltóknak.

Megtudtuk, a ház vasárnap délben üresen állt, feltehetőleg az égve hagyott tűzhely kapott lángra. Már alig füstölt a hajléktalantanya, amikor a tűzoltók csáklyáikkal megragadták az elszenesedett gerendákat, és kártyavárként összeomlott az épület. Több tűzoltó nekiveselkedett a kéménynek, amely egyetlen pillanat alatt a földre dőlt.

Tűzoltók döntötték össze a hajléktalanok tanyáját. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

Hagyták üresen pusztulni. Közel két éve áll üresen a Sándorfalvi úti tanpálya, miután az autósiskolák nem tudták kifizetni a megyei önkormányzat által megszabott megemelt bérleti díjat. A pályát 1979-re alakították ki és villamosították – jórészt társadalmi munkában – az ATI dolgozói. A terület eddig kétszer cserélt gazdát, utóbb a megyei önkormányzaté lett.

Korábban írtuk:

2 fecskendővel érkeztek a tűzoltók a Sándorfalvi úti tanpályához, ugyanis kigyulladt az egykori oktatási épület. A tűzoltók délután 2 órakor is hűtötték még a füstölgő épületet, amiből csak a váz maradt.

Tűzoltók döntötték össze a hajléktalanok tanyáját. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

Mint korábban megírtuk, hajléktalanok költöztek Szeged régi autóvezető-tanpályájának faházába. Egykor az ATI oktatói építették társadalmi munkában, bezárása óta azonban minden mozdítható eltűnt innen. A környékbeliek nem örülnek az új gazdáknak, pedig ők rászólnak arra, aki még el akarna innen vinni valamit.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. ikszy 2013. március 12. 16:47
  „Az új gazdának így olcsóbb volt túl lenni a problémán. Azt nem mondom, hogy népnemzeti Anna néni személyesen gyújtott tüzet, de kilóg a lóláb. Írásos utasítás az biztos nincs, csak szóbeli volt? Egy kis fenyegetéssel (kapnak egy pofont!)?”
 • 37. 48as 2013. március 12. 09:18
  „Én úgy gondolom, hogy a mindenkori kormánynak eggyik nagy feladata a társadalom iránti szociális elkötelezettség.
  Ebben az a paradox, hogy amikor a gazdaság felfelé ível, akkor ez a gond nem akkora teher, de ez most fordítva van, ami megnehezíti a helyzetet. Vannak helyzetek amikor párton felüli összefogásra lenne szükség. Erre a közeljövôben kilátás nincsen.”
 • 36. papprezsi 2013. március 11. 20:02
  „Nem gondolom hogy CSAK a pártokat lehet okolni, ez egy világjelenség. Léha, rest ember mindenütt terem.( ha a pörköltet fölforralod annak is a színe fut ki először.)Ne jöjjön nekem senki azzal, hogy bezzeg a Kádár rendszerben nem volt ilyen, de volt csak nem engedték és le darálták,vagy ment a BV. intézetekbe (lásd NAGYFA) (az más kérdés hogy nem ért semmit) Vannak egyedi esetek is amikor az ember önhibáján kívül kerül ilyen helyzetbe,EZT KEZELNI KELL! Itt már van politikai felelősség is.De amikor ilyet olvasok hogy az" erdőben teremnek a legnagyobb könyvmolyok" akkor a hátamon feláll a szőr.Na ez az a kategória akivel nem tudsz mit kezdeni. A két kategóriát szigorúan és nagy szakmai tudással ketté kell tudni választani,mert ha nem akkor az egyik élősködik a másikon, és az a másik hiába önhibáján kívül került oda alul marad. Nagyon ritkán látok olyan hajléktalant aki rendezett családi fészekből esett ki,(persze biztos van ilyen is de ez már a ló másik oldala,drogok,jólét,stb.) Úgy gondolom nagyon fontos a család összetartó ereje, és itt jön képbe a politika,jó-és rossz lét,ki a hibás? Én úgy gondolom hozzáállás kérdése az egész,ahogy azt nagyapáink tanították.”
 • 35. czindi 2013. március 11. 19:20
  „De "ki fizeti a révészt?" És igen, minden párt, és az egész rendszerváltást elfuseráló, korumpálódott, országot szétlopó politikusok! ( tisztelet a kivételnek - tudod? pont Te vagy az...)”
 • 34. 48as 2013. március 11. 17:46
  „A hajléktalanok, és az elszegényedôk száma rohamossan növekszik, mi ennek az oka, és mi legyen velük? ------ Azt nem lehet kizárni, hogy holnap nem várt polgárai is ott lesznek köztük.
  Véleményem szerint minden pártot lehet ezért okólni, mert tétlenkedésükkel közössen felelôssek. Ti, hogy látjátok?”
 • 33. szöszi 2013. március 11. 14:23
  „Nemcsak hogy beköltöznek a szemközti trafóházában, de jó tudni, hogy már rég óta ott is élnek. A rengeteg szétbontott hűtő-porszívó- tv-számítógép monitor, és még sorolni lehetne, hogy mi minden egyéb hulladék landol a szemközti gyalogjárda és erdőszél mentén.Erre viszont az Önkormányzat sem figyel, csak arra, hogy hol talál egy kis parlagfüvet, és már is figyelmeztet és büntet. Talán az előbbi esetet kellene rendezni!!!!Nem beszélve arról, hogy sok gyerek jár azon az úton oda-vissza az iskolában is igen rémisztő nekik, mikor összefutnak a sok hajléktalannal. A gyerekek biztonsága lenne az első!!!Egy kint élő családos anyuka felhívása.”
 • 32. papprezsi 2013. március 11. 12:34
  „THK-nak igaza van ez már a SOKADIK PÉLDA , de,,, tudja valaki hogy kitől lehetne megvenni ezt a területet?”
 • 31. KamuNeni 2013. március 11. 09:42
  „Szerintem is valaki irigy volt hogy a hajlektalanoknak van hol meghuzodni.”
 • 30. THK 2013. március 11. 09:20
  „28. bambulla,
  a korábbi cikk képei szerint legalább 3-an laktak ott, köztük párban élők is, és biciklivel közlekedtek: aligha lett volna megoldhatatlan, hogy valaki közülük tényleg vigyázzon a házra amíg a többiek gyűjtögetnek - ha az a hely jelent nekik bármit is (de minimum annyi talán elvárható, hogy nem hagyják felügyelet nélkül a tűzhelyet?).

  Mindenesetre a lényeg, hogy komolytalan feltételezés a "rájuk gyújtották": hiszen azt a tűzoltók is rögtön látják honnan terjedt a tűz - és sajnos a korábbi hasonló példák is jól jelzik, milyen gazdák a hajléktalanok.”
 • 29. béci61 2013. március 11. 08:56
  „A szándékos rongálást nem feltételezve is megállapítható, hogy az illetékesek által is ismert, de hétköznapi eszközökkel meg nem oldható probléma megoldódott. Lehet, hogy egy hatékony tulajdonosi magatartással menthető lett volna valamilyen érték, de ez nem várható el a köz alkalmazottaitól, tisztviselőitől. Ebből is az látszik, hogy nem a becsületes dolgozók országát építjük, hanem a bűnözőkét. Vagy ezt jelenti a REND ebben az országban?”
 • 28. bambulla 2013. március 11. 08:34
  „27. THK 2013.03.11. 08:14

  21. csöcskenőcs,
  rossz gondolkozás, mert a cikk is írja, h ÜRESEN ÁLLT a ház amikor kigyulladt. Ha valóban őrizték volna a hajléktalanok, ez nem történik meg - de látszik, mennyit ért nekik az ingyen szerzett hely.

  üresen persze
  nekik is el kell menni kajáért
  vagy a városba koldulni, kukázni, hogy legyen betevőjük
  ha te az utcán élnél te is örülnél ha lenne valami a fejed felett
  abba nem gondolsz bele hogy ők zömében gyalog közlekednek
  nekik nem annyi időbe telik eljutni a-ból b-be”
 • 27. THK 2013. március 11. 08:14
  „21. csöcskenőcs,
  rossz gondolkozás, mert a cikk is írja, h ÜRESEN ÁLLT a ház amikor kigyulladt. Ha valóban őrizték volna a hajléktalanok, ez nem történik meg - de látszik, mennyit ért nekik az ingyen szerzett hely.

  És ez sajnos már a SOKADIK PÉLDA ugyanerre!
  10 éve a Ligetben a Vigadót gyújtották föl, a rendszerváltás után nem sokkal pedig az egykori Vidám Parkban álló Li-2 repülőgéppel tették ugyanezt :(
  http://szeged.hir24.hu/szeged/2012/04/16/meggyilkoltak-a-repulonket/”
 • 26. eljensokaszeged 2013. március 11. 08:06
  „20. acidrain 2013.03.10. 22:31

  100-ról 300 ezerre...”
 • 25. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. március 11. 06:48
  „Nem értem, hogy ez miért nincs a kapcsolódó cikkek között:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hajlektalanok_orzik_az_allam_portajat/2321773/
  Mondjuk azt, hogy őrzés tekintetében nincsenek a toppon XD”
 • 24. deszkás 2013. március 11. 06:26
  „TZRTZ! (18 hsz ) Egy korrekt összefoglaló!”
 • 23. qrumpli 2013. március 11. 04:25
  „Valahogy el kellett takarítani ha már kell a terület valami más célra.
  Mindent elhiszek csak qva nehezen.”
 • 22. kisrono 2013. március 11. 02:25
  „20. acidrain 2013.03.10. 22:31
  Ne tegyük hozzá!10e Ft is sok,meg kettő is...A társadalom érdeke,hogy biztonságosan tudjanak vezetni a tisztelt honpolgárok,így egy oktatók által is éptett pályáért pénzt kérni(máshol is) sztem nem korrekt és nem ésszerű!Sőőt,bizonyos napokon még a gyakorolni akaró magánszemélyek részére is meg kellene ezeket a helyeket nyitni!Ugy kellene kezelni őket,mint bármelyik közparkot!
  18. tzrtz 2013.03.10. 21:12
  Furcsa,hogy a kormány központosítási ámokfutásából pont az autósiskolák központosítása maradt ki,pedig pont ennél az "iparágnál" lenne erre a leginkább szükség,mivel itt a szakma önmagát falja fel a sok tisztességtelen autósiskola miatt és képtelen saját magát megtisztítani...vissza kellene hozni az állami monopol ATI-kat egyenbérezésű és szabott árú fizetésekkel,jogosítvány-díjjakkal!”
 • 21. csöcskenőcs 2013. március 10. 23:18
  „nyilván kincsként kezelt egyetlen fedelüket a saját fejükre gyújtják...inkább másgyujtotta rájuk nem?”
 • 20. acidrain 2013. március 10. 22:31
  „Azért tegyük hozzá, hogy az iskolák ÖSSZESEN 10.000 Ft emelést nem voltak hajlandóak kifizetni, méghozzá úgy, hogy 5 azaz ÖT éve nem volt emelés!

  Érdekes, hogy ez iskolákról nem mondható el :)”
 • 19. info 2013. március 10. 21:58
  „Egy gonddal kevesebb, hogy nem kell őket innen is kilakoltatni, de miért is nem hihető, hogy a hajléktalanok gyújtották föl a házikót?”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24. alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány díjait a nagyszínházban

Dixie- és dzsesszmuzsikára épülő, fergeteges ünnepi gálaműsorral köszöntötték szombat este a nagyszínházban a Szegedért Alapítvány idei kitüntetettjeit. Tovább olvasom