Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Leenane szépe: nincs menekvés

Szeged - Martin McDonagh fekete humorral átitatott groteszk tragikomédiáját, a Leenane szépét mutatták be pénteken Korognai Károly rendezésében, a Színházi esték sorozatban az újszegedi rendezvényházban.
Leenane aprócska nyugat-ír falu, közel az Atlanti-óceán partjához. A képek alapján akár irigyelhetnénk is lakóit: minden kék és zöld, dombok, völgyek, vízpart, csönd, jó levegő. Hogy ami messziről nézve idillikus, az benne élve pokol is lehet, azt jól mutatja Martin McDonagh méltán világsikerré lett tragikomédiája. Leenane szépe, azaz Maureen, a 35 éves vénlány kettesben él kibírhatatlan, undok, hipochonder anyjával, Maggel. A két felvonásos darab egy dombra épült ház konyhájában játszódik: konyhaszekrény, asztal, gáztűzhely, tévé és egy fehér hintaszék adja a közeget jól jellemző díszlet főbb elemeit. A zöld falvédőre narancssárga cérnával hímezték: „Lehet, hogy már félórája a mennyországban vagy, mire az Ördög megtudja, hogy meghaltál."

Mag elviselhetetlen, gátlástalan, lusta szipirtyó; legfőbb problémája, hogy csomómentesen elkeverve, időben megkapja Complan-tápszerét és a zabkásáját. Húgyfertőzése van, a biliből notóriusan a mosogatóba önti bűzlő vizeletét. Titokban egy régi petróleumlámpából szippantgat. Megégetett kezéről gusztustalanul csipegeti a foszló bőrdarabokat. Undorító jelenség. Kövesdi Szabó Mária üdvözült mosollyal játssza a lánya életét megkeserítő anyát; nem világos, ezzel a figura elmeállapotát akarja kifejezni, vagy egyszerűen csak nem talált jobb, izgalmasabb színészi eszközöket az ellentmondásos karakter sokszínűbb megformálásához.

Leenane szépe a rendezvényházban. Szirbik Bernadett Maureen és Korognai Károly Pato Dooley szerepében. Fotó: Karnok Csaba
Leenane szépe a rendezvényházban. Szirbik Bernadett Maureen és Korognai Károly Pato Dooley szerepében.
Fotó: Karnok Csaba

Maureent a szegedi társulat egykori tagja – a Salemi boszorkányok emlékezetes Abigelje – Szirbik Bernadett alakítja, aki nemigen felel meg a szerzői kategorizálásnak: cseppet sem csúnyácska. Amikor a bulira felveszi a kivágott fekete selyemruhát az elegáns magas sarkúval, egy bombázó áll előttünk. Minden porcikájából árad a nőiesség, a túlfűtött erotika; nehéz elhinni, hogy még érintetlen, csak két csókot váltott egész életében. Ettől eltekintve Szirbik Bernadett parádésan játszik, plasztikusan mutatja meg a reménytelen, örömtelen élete és az elviselhetetlen körülmények ellen lázadó, ideggyenge, érzékeny nőt, aki belső bizonytalanságát erőltetett keménységgel, agresszivitással, könyörtelen szívtelenséggel igyekszik palástolni.

Maureen számára a Londonban dolgozó, hazalátogató, és Bostonba vágyó Pato Dooley szerelme jelenthetné a menekülést, a jobb élet ígéretét. Korognai Károly jól adja a nő helyzetét, vágyait pontosan felismerő, messziről jött, de falubeliként megértő, öregedő macsót. A leenane-i vagány csávót, a Pato leveleit, üzeneteit hanyagul kézbesítő öcsikét Boros Ádám alakítja, többnyire sztereotípiák, bevált klisék hangsúlyozásával.

McDonagh fekete humorral átitatott, sokkolóan záruló tragikomédiája akár a mai Magyarországon, bármelyik munkanélküliségtől sújtott, világtól elzárt faluban is játszódhatna, annyi benne a kínálkozó párhuzam.
A reménytelenség, a kilátástalanság különösen ismerős és aktuális társadalmi probléma. Korognai Károly rendezése erősíti is ezt az itt és most érzést. Bár ez a produkció nem olyan pontos ritmusú és a legapróbb részletekig kidolgozott, mint az újszegedi sorozat előző Spiró-bemutatója volt, elsősorban a darabválasztásnak és Szirbik Bernadett meggyőző alakításának köszönhetően még így is érdekesebb, elgondolkodtatóbb, felkavaróbb azoknál az előadásoknál, amelyeket ebben az évadban eddig saját színházában láthatott a szegedi közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadálymentes lett a zsombói iskola

Ha átmeneti megoldásként is, de akadálymentes a zsombói iskola egy része. Tovább olvasom