Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Leépítés a közszférában: közel 900 állás szűnt meg idén

Szeged - Köztisztviselőket, közalkalmazottakat, köztük pedagógusokat, orvosokat, ápolókat és műszakiakat érintett ebben az évben az intézmények karcsúsítása. Számításaink szerint a megyében mintegy kilencszázan veszítették el az állásukat amiatt, hogy régiós szervezetek jöttek létre, iskolákat vontak össze, és kórházi ágyakat szüntettek meg. Ennyien persze nem kerültek utcára, több százan nyugdíjba tudtak menni.
Idén nem a versenyszférában dolgozóknak kellett megküzdeniük az állásukért, hanem azoknak, akik az államtól kapták a fizetésüket. A költségvetési intézményeket karcsúsították, az állami szervezeteket régiósították, az egészségügyi reform miatt kórházi ágyakat szüntettek meg, s mivel kevesebb gyerek iratkozott be az iskolákba, pedagógusokat kellett elbocsátani. Szegeden az év a regionális átszervezések jegyében kezdődött: ekkor azoknál a szervezeteknél hívták be a vezetők egyenként az alkalmazottakat, amelyeknél Csongrád megye helyett Bács-Kiskun vagy Békés megye lett a központ. A munkaügyi központtól mintegy húszan, az ÁNTSZ-től már 2006-tól folyamatosan 90-en távoztak. Megszűnt az állategészségügy laborja, ahonnan a nyugdíjba vonulókkal együtt több mint tízen távoztak.

Szegeden a legnagyobb leépítést a pedagógusszférának kellett elszenvednie. Illusztráció: Segesvári Csaba

Szegeden a legnagyobb leépítés az iskolákban következett be: 152 tanári álláshely szűnt meg, ez 179 pedagógus távozását jelentette, közülük 80 a nyugdíjas – közölte Kardos János, az oktatási iroda vezetője. A polgármesteri hivatalban az utolsó karcsúsítás még 2006 végén következett be, akkor 25-en távoztak, idén nem küldtek el senkit. A klinikákról 45 embernek kellett mennie. Szegeden a közszférában fokozatosan mintegy 340-360 embernek szűnt meg a munkahelye.

Prémium évek

A nyugdíjkorhatárhoz közel állóknak méltó visszavonulási lehetőséget teremtett a kormány prémium évek programja. Azok tudnak elmenekülni a munkanélküliség elől, akik 5 éven belül nyugdíjjogosultságot szereznek, és legalább 25 évet töltöttek munkaviszonyban. A szerencsések a nyugdíjkorhatár eléréséig illetményük 70 százalékát kapják. A programot a közszférára fejlesztették ki. 
Makón – mondta el Bánfi Margit jegyző – mintegy 33 álláshelytől váltak meg, s mivel nem mindegyik volt betöltve, körülbelül 28-30 főt érintett az intézkedés. Szentesen a kórház szenvedte el a legnagyobb vérveszteséget, 87 embernek mondtak fel, egyharmaduk nyugdíjba ment. Az iskola-összevonások nem jártak áldozattal. Mindössze egy pedagógust veszített Csongrád városa – Berkes István jegyző szerint.

A megye második legnagyobb városát, Vásárhelyt Szegedhez hasonlóan keményen érintette a közszféra karcsúsítása. Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense elmondta, az oktatási intézményekből közel 150-en mentek el, a kórházból pedig 260-an. A polgármesteri hivatal is kisebb lett, de erre vonatkozóan nem tudott pontos számokat mondani. Csak megbecsülni tudjuk, hogy velük együtt Vásárhelyen legalább 450-en köszöntek el a közszférától.

Olvasóink írták

 • 8. El Nyomottka 2007. december 05. 09:09
  „A parlament létszámát miért is nem lehet végre csökkenteni? A saját fizetésemelésüket bezzeg megszavazzák a rohadékok!”
 • 7. tiszaparti kata 2007. december 04. 17:26
  „1996-ig a csongrád megyei füszért-től 1200 embert küldtek el, nem tüntettek, nem sztrájkoltak, hanem azt nézték hogyan tovább.A közszférában dolgozókat mért is nem lehet elküldeni?
  kiváltaságaik vannak?”
 • 6. strangerr 2007. december 04. 15:24
  „kiváltságai csorbítását....”
 • 5. strangerr 2007. december 04. 15:23
  „De szemetek is ezek, hogy amit 16 év kormányai még csak el sem kezdtek (közig átalakítás, eü átalakítás, oktatási reform) azt nem tudták 1 év alatt átalakítani, megcsinálni, de úgy ám, hogy abban senki ne legyen semmi fájdalmas, és a hatását már azonnal érezni is lehessen...

  Kádár országa nem tűri kiváltásai csorbítását...”
 • 4. Mesi 2007. december 04. 10:59
  „Hát kb ennyi is volt a nagyívű reform. És csak kevesen látnak itt javulást, nemhogy minőségi változást.”
 • 3. lecorbusier 2007. december 04. 10:10
  „dübörög a gazdaság...lefelé, jóóó mélyre”
 • 2. tomjank1 2007. december 04. 10:05
  „Ebben természetesen szerepel a havi egy órában "foglalkoztatott" nyolcvan éves is?”
 • 1. Greguss Zoltán 2007. december 04. 09:52
  „A Parlament létszáma változatlan! Orvosok levesbe,betegek várólistára!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is a színházban szilvesztereznének

Szeged - Sok szegedi jól érezte magát az elmúlt években a vacsorával egybekötött nagyszínházi szilvesztereken, ezért meglepődtek, hogy idén elmarad a rendezvény. A direktor szerint mindig ráfizetéssel zártak, ezért nem tartanak idén óévbúcsúztató bulit. Tovább olvasom