Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Leépült a szegedi téglagyár

Szeged - Burjánzó parlagfű, szeméttenger, törmelék borítja az egykori szegedi téglagyár területét. A kibelezett, málló irodaépületbe bárki bemehet – egy hajléktalan itt fagyott halálra két éve. Az önkormányzati képviselő lebontatná, tulajdonosa eladná az ingatlant.
– Mi mindenhová beépülünk! – hirdette egykor a homlokzatán elhelyezett plakáton a szegedi téglagyár. A 80-as években fénykorát élő, 100 éves Bajai úti üzemet 2003-ban bezárták, és bár időről időre hallani új befektetőről, a 25 hektáros terület egyre lepusztultabb. „Mi mi", ennyi maradt az idézett feliratból – mintha csak kérdezné: mi történik itt?
Valaha vaskapu fogadta a látogatót, ma már bárki bemehet az üresen maradt, félig lebontott, ablaktalan irodaépületbe. Be is jönnek: hajléktalanok, gyanús autós randevúk, graffitiző fiatalok tanyája ez – tapasztalják a városőrök, akiknek szolgálatban gyakran kell ide kivonulniuk. Két éve egy hajléktalan fagyott halálra itt – hallottuk Katona Gyulától, Móraváros önkormányzati képviselőjétől.

A kibontott vízvezetékek, a málló falak, az omladozó plafon a régi, csak a színes graffitik frissek. Összetört mosdókagyló az egykori mellékhelyiségben – a vécészag viszont a régi. Ketchupos üveg, cigisdoboz, chipseszacskók az épületben. Hegyekben áll a törmelék, a bontott tégla.

Téglagyár állott, most kőhalom... Fotó: Miskolczi Róbert
Téglagyár állott, most kőhalom...
Fotó: Miskolczi Róbert

A gyár területe szemétlerakó lett. A teljesség igénye nélkül: karosszék két lábbal, fekete, számzáras aktatáska, műanyag virágcserép és vécéülőke, s egy jobblábas vászoncipő hever itt a benzinszag és a burjánzó parlagfű közepette.

– Évek óta semmi sem történt az ügyben. Többször interpelláltam, kértem, bontsák le ezt a romhalmazt, amely a néhai kötélgyárral együtt szégyenfoltja a városrésznek. Ez a kép tárul a Szegedre érkezők elé! – sajnálkozott Katona.

Megírtuk: a téglagyár tulajdonosa Bereczk Imre vállalkozó. – Ez többé-kevésbé most is igaz – mondta a most Somogyban tevékenykedő Bereczk, akit Kaposváron értünk utol. A készülő adásvétel miatt nem kívánt nyilatkozni a téglagyárról. Azt ígérte: ha megegyezés születik, beszélni fog.

Ha a falak beszélni tudnának

Lapunk évek óta foglalkozik a téglagyár sorsával. Ez történt az elmúlt években.

2002. december. Bezárja a szegedi téglagyárat Bereczk Imre, aki nemrég vásárolta meg a vállalatot. Lebontják a gyártósorokat.
2004. szeptember. Tartozások miatt végrehajtás alá vonták és elárverezték az ingatlant, amelyért Balogh Ferenc szegedi üzletember kínálta a legtöbbet, 300 millió forintot. Nem vehette birtokba a területet, az árverés eredményét a Szegedi Városi Bíróság megsemmisítette.
2005. július. Felmerült: egy multinacionális cég, az Auchan nyitna áruházat a volt téglagyár helyén – ám sajtószóvivője cáfolta a kereskedelmi körökben terjedő pletykát.
2007. június. Rehabilitáljuk a területet, ezer köbméter betont kell összetörnünk, hogy eladjuk útalapnak – nyilatkozta lapunknak Bereczk Imre, aki elárulta: van vevő a területre, előrehaladott tárgyalásokat folytat francia cégekkel.

Olvasóink írták

 • 5. web 2009. július 07. 21:07
  „Addig is a jelenlegi tulajdonost illeti a parlagfűért járó bírság!”
 • 4. 140 2009. július 07. 14:42
  „Ez egy megbízhatatlan, tisztességtelen, haszonleső hiéna!”
 • 3. IVY 2009. július 07. 11:39
  „FEKETE PONT!!
  Szeged egyik szégyenfoltja, rögtön a bevezető szakaszon!!!!!!!”
 • 2. Zsoltee0716 2009. július 06. 20:15
  „Én azt szeretném látni mi van beljebb!”
 • 1. Mike3 2009. július 06. 15:03
  „Többször interpelláltam, kértem, bontsák le ezt a romhalmazt, amely a néhai kötélgyárral együtt szégyenfoltja a városrésznek

  A téglagyárat bontó cigányok a városrész szégyenfoltjai”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyagumi-gondok a Kárász utcán

Szeged - Kizárólag pórázon, a nagy testű kutyákat pedig csak szájkosárral sétáltathatják gazdáik a Kárász utcán. Tovább olvasom