Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Lefordított irodalom

Szeged - Nemcsak a székeket, hanem az asztalokat és a színpad szélét is elfoglalta az idei első Slam Poetry közönsége a Rongy kocsmában. Több mint 200 középiskolás és egyetemista szórakozott önfeledten vagy némult el, mert azt érezte: az ő gondolatait mondják el a színpadon.
Mi a Slam Poetry?

A nyolcvanas években megjelenő előadó-költészeti verseny, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. A szövegek első hallásra érthetők, a slammerek színpadi elemekkel tarkítják az előadást. A slam kicsit rap, mert kihasználja a ritmus lüktetését, egyben kicsit vers, mert él költői eszközökkel, képekkel, rímmel.
A pesti slam poetry versenyek kistestvéreként született meg három évaddal ezelőtt a Slam Poetry Szeged, melynek atyja Mészáros Péter. A rendezvény évről évre növekvő népszerűségnek örvend egyre szélesebb körben, ennek ékes példája a csütörtök esti tömeg a versenyen.

– Ez egy közösségi esemény, ezért is lehet ennyire nagy sikerű – mondja Mészáros Péter. – A nézők élőben tudják kommunikálni, hogy tetszett nekik, vagy nem, doboghatnak, fütyülhetnek, csettinthetnek – olyan, mint egy mini chat. A jó slamelőadás a szöveg és a közönség interakciójából születik.

 – A mostani középiskolás, egyetemista korosztálynak teljesen más szórakozási, kulturális igényei vannak, máshogy gondolkoznak – véli Kiss Dániel, aki szintén szervező. – A slam olyan műfaj, amely a klasszikussá váló műveket „lefordítja", és élvezhető formában tudja tálalni nekik is. A hagyományosan tartott magyaróra nagyon nehezen tudja megragadni a középiskolásokat, és a slam mint irányvonal rávezetheti őket az olvasás szépségére.
 
Feszülten figyel a közönség a slammereket. Fotók: Kiss Dániel
Feszülten figyel a közönség a slammereket. Fotók: Kiss Dániel

– Írás olvasás nélkül nem megy – jelenti ki Péter. – A jó slamhez határozottan szükség van irodalmi műveltségre, ez mellesleg sok hibától megkíméli a szerzőt.

Irodalom ide vagy oda: az elhangzó szövegekből nem hiányoznak az erősebb kifejezések, de ez messze nem céltalan szitkozódás.

– Nem vagyok híve annak, hogy kihagyjuk a káromkodásokat és a szóvicceket a színpadon, ezek éppúgy színesítik a szöveget, mint a klasszikus költői eszközök – vallja Nagy Sándor, a verseny címvédő nyertese. – A szövegeim kulcsa a féktelen humor, mert úgy érzem, a közönség nyitott rá. Lehet, azért jönnek le, hogy elgondolkodjanak az élet értelmén, de ugyanakkor szórakozni is akarnak. A humor veszélye, hogy túlságosan hatásvadásszá válhatok. Ez nem mindig baj, legalább látom a közönségen, hogy élvezi és átéli: ez a lényeg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer jönnek, kopogtatnak, utána fizetni kell

Egyszer jönnek, kopogtatnak, utána fizetni kell
Két éve kötelező az 1981 előtti házak gázvezetékeinek és -készülékeinek ellenőrzése. Tovább olvasom