Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Lefotózták az illegális szemétlerakókat Újszegeden

Szeged - 5 millióba kerül eltakarítani évente azt a 260 tonna illegális szemetet, amit szabálysértők a szelektív hulladékszigetekre hordanak Szegeden. A Hargitai utca ügyében most 29 eljárás indult.
– Többen megkerestek az újszegedi Hargitai és Fülemüle utca sarkán található szelektív gyűjtőszigettel kapcsolatban, hogy valakik rendszeresen odahordják a vegyes szemetüket, csatatérré változtatva a környéket. Aktivistáink több járművet lefényképeztek, tehát megvan azoknak a járműveknek a rendszáma, amelyekről illegálisan dobálták oda a szemetet az elmúlt hetekben – tájékoztatott Joób Márton. A körzet szocialista önkormányzati képviselője hozzátette: előfordult az is, hogy az egyik autós egy éjszaka háromszor is megfordult a „tetthelyen". A politikus megtette a szükséges jogi lépéseket, és ígérte, a továbbiakban is fokozott figyelmet fognak fordítani a szelektív hulladékgyűjtő szigetre. A dokumentumokat a Szegedi Rendőrkapitányság az illetékes polgármesteri hivatalhoz továbbította.

Volt olyan autós, aki egy éjszaka alatt háromszor is megfordult az újszegedi Hargitai és Fülemüle utca sarkán található szelektív gyűjtőszigetnél
Volt olyan autós, aki egy éjszaka alatt háromszor is megfordult az újszegedi Hargitai és Fülemüle utca sarkán található szelektív gyűjtőszigetnél. Fotó: DM

Kósa János, a városüzemeltetési iroda munkatársa elmondta, 29 elkülöníthető ügyben kezdeményeztek szabálysértési eljárást a hulladékgazdálkodási szabályok megsértése miatt. A település jegyzőjének nincs hatásköre szabálysértési eljárás lefolytatására, de a hulladékgazdálkodás szabályainak megsértése esetén hatósági eljárást lefolytathat. Ha ez bebizonyosodik, hulladékgazdálkodási bírságot szabnak ki, amelynek a felső határa 50 ezer forint. Ha veszélyes hulladék lerakására találnak bizonyítékot, akkor a zöldhatóság utódjához, a kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához továbbítják az iratokat. Az eljárásokat előreláthatólag április végére folytatja le az önkormányzat, de egyszer meg is hosszabbíthatók.

Drága, sziszifuszi munkával próbálja eltüntetni az illegális szemetelők nyomait a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Bakacsi Zoltán logisztikai csoportvezető elmondta: segítség társaságuknak, ha használható információt kapnak, vagyis pontos helyszínt, dátumot, fényképet vagy videofelvételt, illetve tanúvallomást tudnak rögzíteni. Rendészeik is szereznek be bizonyítékokat, amelyek alapján több száz feljelentést adtak át a jegyzői irodának. Illegális szemét miatt kritikus pontnak számít a városban a baktói, az alsóvárosi, a gyálaréti hulladékudvarok bejárata nyitvatartási időn kívül. Hasonlóan szemetes azoknak a szelektív szigeteknek a környéke, ahová oda tudnak állni a szemetelők kocsival. Ilyen a Hargitai utcán kívül a Fő fasori, a Faragó téri, az Adél közi, a Budapesti körút 4. alatti és a Lechner téri. Visszatérően vadlerakónak használják a Göndör sort, a Sándorfalvi utat, a Szegedre bevezető utakat és minden városi erdőt. Találni benne olyan veszélyes hulladékot, mint az elektronika vagy gumiabroncs, de rengeteg a háztartási vegyes hulladék, a lom, és előfordul állati tetem is. Hetente 5 tonna illegális szemét „termelődik" a szelektív gyűjtőszigetek környékén, a halmok eltakarítása közel 5 millió forintot emészt fel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elolvadt az online kasszák hozadéka

Tavaly az online kasszák kapcsán még 20-30 százalékos bevételnövekedésről számolt be az adóhatóság a… Tovább olvasom