Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Lefőzik egymást szombaton

A hét végén két helyen is rendeznek főzőversenyt polgármestereknek: Deszken és Makón – ugyanazon a napon. A szerencsétlen szervezés utólag tanulságos, ám mindkét település polgármestere azt mondja: sok vendégre számítanak.

Simicz József tavaly elégedetten nézte, hogyan kóstolgatják pörköltjét. Fotó: Gyenes Kálmán
A hét végén két háromnapos rendezvényt is kínálnak a megye települései. Deszken falunapokat tartanak, Makón pedig hagymafesztivált rendeznek. A programok között mindkét helyen szerepel főzőverseny – polgármestereknek. Ráadásul a két versenyt ugyanarra a napra hirdették meg. A XV. makói nemzetközi hagymafesztivál szervezői szombat délelőtt 10 órától hívták pörköltpárbajra a kistérségi települések első embereit, míg a deszki polgármesterek VI. nemzetközi főzőversenye délután egy órakor kezdődik.

– Hagyományosan szeptember első hétvégéjén rendezzük meg a falunapot, benne nemzetközi főzőversenyünket, az idei esztendőben azonban módosítanunk kellett az időpontot. Rahói vendégeink nem tudtak volna eljönni egy héttel ezelőtt: a városnapjuk miatt otthon számítottak rájuk. Ráadásul a szegedi halfesztivál is riválisunk, mivel ilyen csak egyszer van egy évben, sokan inkább arra voksoltak volna. Frank Sándor pedig a zsűrink tagja, nem lehetett volna egyszerre két helyen – magyarázta Simicz József deszki polgármester, miért döntöttek még februárban, az éves programterv összeállításakor úgy, hogy egy héttel később rendezik meg a falunapot.

Deszk első embere hozzátette: meggondolatlanul nem vették figyelembe a makói hagymafesztivált, de – hogy mentse, ami még menthető – , felajánlotta a Makó környéki polgármestereknek: ha lezajlott a bográcsos csata, menjenek át Deszkre, még belefér az időbe, hogy induljanak az ő versenyükön is. A deszki vetélkedésre egyébként így is harminc Csongrád megyei településről érkeznek csapatok, mellettük Borsod, Pest, Bács-Kiskun megyei, valamint külföldi vendégek is versengenek három – birka-, marha- és egyéb étel – kategóriában. A deszki polgármester arra a kérdésre, hogy jövőre mikor rendezik a falunapot, azt mondta: még nem tudja. Nagyon nehéz olyan időpontot találni, amikor a megye más településén nem zajlik valamiféle rendezvény.

– A makói pörköltpárbaj nem kíván konkurálni a deszki rendezvénnyel – mondta Buzás Péter makói polgármester –, lévén, hogy a miénk kistérségi rendezvény, míg a deszkieké megyei. Makó első embere emlékeztetett arra, hogy a hagymafesztivált minden évben szeptember második hétvégéjén rendezik meg. Ennek egyik oka az is, hogy az iskolakezdés után a gyerekek össze tudják állítani a kiállításra készített alkotásaikat, és fel is lépnek a háromnapos rendezvényen.

– Néhány évvel ezelőtt találtuk ki, hogy a térségben tevékenykedő polgármestereknek, jegyzőknek hirdetünk főzőversenyt, olyan programot, ahol lazíthatnak, kikapcsolódhatnak – tette hozzá Buzás. – Nem akarunk versenyezni az eredeti ötletgazda, Simicz József polgármester rendezvényével. Nem tudom, hogyan történt meg, hogy idén egy napra esik a két verseny, de bízom abban, hogy „nem lesz számottevő rontó hatása". Egyébként ebben az esztendőben már nem csupán a jegyzőket, polgármestereket várják, a versenyre bárki benevezhet. A polgármester úgy véli, aki eddig is Makóra járt, az hozzájuk megy az idén is. Annyi bizonyos, a hagymafesztivál időpontján jövőre nem változtatnak, marad a hagyomány szerint szeptember második hétvégéjén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb házi kedvenc ügye borzolja a kedélyeket Baktóban

A baktói kiskertekben mindenre lőnek, ami mozog, legyen az macska, kutya, madár vagy ember. A… Tovább olvasom