Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Legális graffitifal: fújnak rá

Szeged - Változó a szegedi graffitik képe. Van, aki művészi festményt készít, van, aki csak firkálni szeret. Legálisan is fújhat, aki akar, de csak kis felületen.
– Idegesített a helyzet. Nem tudtam a falra festett horogkeresztekkel azonosulni – mondta lapunknak két hete Szivos Sándor, egy Csillag téri papírbolt tulajdonosa, aki szépen kivitelezett graffitit festett az épületre, amelyben boltja található. A környék térképét hatalmas méretben vitte falra, azóta több felkérése érkezett.

Az övén kívül is több, műalkotás szinten kidolgozott graffiti látható Szegeden különböző pontjain. Az egyik ilyet a Hont Ferenc utca és Gát utca sarkán található panel aljára fújták fel évekkel ezelőtt. A fiatalon elhunyt Somogyi Csaba, vagyis DJ Kwikka előtt tisztelgő több méter széles „freskó" azóta is érintetlenül áll. A Centrum-gödröt évek óta díszíti fel egy társaság, a tulajdonos zöld utat adott a fiataloknak.

– Van ezeken kívül néhány megtűrt hely, ilyen például az egykori Szeol-pálya hátsó fala. Itt azok szoktak festeni, akik művészi igényű munkát szeretnének létrehozni – mondta a teljes neve elhallgatását kérő Gábor, aki ismert szegedi falfújó.

Legális graffitifal: fújnak rá. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
Szerinte a négy legális fal, amelyet néhány éve állított a városvezetés, nem elég semmire. Kicsi, hamar megtelik, de az ötletet jónak találja, csak tovább kellene fejleszteni. Annak idején megírtuk, a Szegedi Rendőrkapitányság az IKV Zrt.-vel és mintegy 20 együttműködő szervezettel közösen 2009-ben tervet készített a graffitizés visszaszorítására. Az év tavaszán négy legális graffitifalat állítottak fel a város különböző pontjain. A felületet speciális anyaggal vonták be, ennek segítségével könnyen lemosható a festék. Makkosházon, Rókuson, Felsővároson és Móravároson található egy-egy ilyen fal. Ottjártunkkor a Vértó melletti fal tele volt, jól láthatóan hosszú ideje nem festettek rá semmi újat.

– Alapvetően pozitívak a visszajelzések, hiszen a fiatalok közül sokan éltek és élnek ma is a legális graffiti lehetőségével. A falak gyorsan megteltek, de azokat időnként lefestették, így ismét lehet őket használni. A gyakorlatban úgy alakult, hogy azok is lefestették a betelt falakat, akik aztán használták azokat – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szerve. Hozzátették, egyelőre nem adtak át újat, és jelenleg nincs is tervben. Szerintük csökkent az illegális falfestések száma a városban, amióta átadták a legális falakat.

– A Szegedi Rendőrkapitányság az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a graffitivel kapcsolatos visszaélések visszaszorítására, aminek van is eredménye, hiszen az ezzel kapcsolatos jogsértések jelentősen csökkentek. Ebben szerepe lehet annak is, hogy egy jogszabályváltozást követően a graffitizés az okozott kár mértékétől függetlenül bűncselekménynek minősül, így a rendőrség minden esetben büntetőeljárást indított. A tapasztalat egyébként az, hogy a legtöbb graffitiző fiatal- vagy gyermekkorú. Utóbbiak életkoruk miatt nem büntethetők – tudtuk meg a kommunikációs szervtől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitakarítják Szeged hajléktalanerdejét

Diákok, közmunkások teszik rendbe Szeged egyik legmostohább sorsú erdejét. Itt, az egykori ATI-tanpálya és a körtöltés között jött létre a város első hajléktalantanyája. Tovább olvasom